Ο φωτογραφικός φακός “συνέλαβε” χθες Κυριακή 19 Ιουλίου, τον κομήτη neowise πάνω από Δονούσα και Σύρο – Μέχρι πότε μπορείτε να τον δείτε στον ουρανό της Ελλάδας – Πότε θα επιστρέψει πάλι σε τροχιά κοντά στη Γη
Κομήτης Neowise (C/2020 F3) … Καλώς τα παιδιά… Επιστρέφει μετά από επτά χιλιάδες χρόνια (η προηγούμενη εμφάνισή του το 5.000 πΧ) και εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του στον ουρανό των Κυκλάδων…
Όπως διαβάζουμε στην σελίδα των φίλων της Δονούσας « Το θεαματικό πέρασμα του κομήτη Neowise (C/2020 F3) πάνω από τον ουρανό της Δονούσας! O κομήτης έχει διάμετρο 5 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε απόσταση 103 εκατομμύρια χλμ από τη Γη.
Για όσους ενδιαφέρονται θα είναι ορατός με γυμνό μάτι (αν και με κιάλια φαίνεται ακόμα καλύτερα) μέχρι τις 23 Ιουλίου από την περιοχή ”Πλάκες” κατά τις 10 το βράδυ κοιτώντας χαμηλά στον ορίζοντα προς τη Μύκονο (ή κάτω από τη Μεγάλη Άρκτο). Ο ίδιος κομήτης είχε ξαναπεράσει κοντά από τη Γη περίπου το 5000 π.Χ ενώ αναμένεται να μας επισκεφθεί εκ νέου κατά το 8800 μ.Χ. Και η φωτογραφία που βλέπουμε στο τέλος του άρθρου είναι από τον Παναγιώτη Πράσινο».
Βέβαια, πέρασε κι από την Σύρο όπως βλέπετε στη κεντρική φωτογραφία του άρθρου από τον Ιερώνυμο Ρεμούνδο και όπως διαβάζουμε μέσω του cnn.gr, ο νέος αυτός κομήτης θα είναι ορατός μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με τη NASA, μόλις εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα, οι κάτοικοι της Γης θα κάνουν να τον ξαναδούν περίπου 6.800 χρόνια.
Αν και ο Ιούλιος ξεκίνησε με τον κομήτη να είναι ορατός στον ορίζονται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, πλέον ο Neowise είναι καλύτερα ορατός το απόγευμα, ιδανικά όταν ο ουρανός αρχίζει να σκουραίνει. Για να δείτε τον κομήτη, μετά τη δύση του ηλίου, κοιτάξτε προς τη Μεγάλη Άρκτο, βορειοδυτικά του ουρανού, συμβουλεύει η NASA. Μοιάζει αρκετά με ένα θολό αστέρι με ουρά. Για τον υπόλοιπο μήνα ο κομήτης θα συνεχίζει να ανεβαίνει στον βορειοδυτικό ορίζοντα ενώ το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου: μόλις 64 εκατομμύρια μίλια μακριά.
Ένας κομήτης – surviror
Ο κομήτης Neowise ξέρει να επιβιώνει. Πρόσφατα έκανε την κοντινότερη προσέγγισή στον ήλιο χωρίς να σπάσει, το οποίο συνεπάγεται ότι πρέπει να έχει στιβαρή δομή, και όχι εύθραυστη όπως κάποιοι κομήτες. Ένα παράδειγμα είναι ο κομήτης ATLAS, τον οποίο εντόπισε τον Δεκέμβριο του 2019 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Μέχρι τον Απρίλιο, ο συγκεκριμένος κομήτης είχε σπάσει σε κομμάτια.
Στην πραγματικότητα, οι κομήτες φτιάχνονται από πάγο και σκόνη, μαζί με κάποιο οργανικό υλικό. Πολλοί κομήτες με μεγάλες τροχιές, όπως ο Neowise διεισδύουν μόνο στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και κοντά στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα.
Μετά την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, ο κομήτης Neowise θα συνεχίσει την μεγάλη του τροχιά στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Γι’ αυτό δεν θα τον ξαναδούμε: απαιτούνται χιλιάδες χρόνια για να ταξιδέψει ένας κομήτης από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα προς το εσωτερικό.
Αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης δεν είναι ακριβώς νέος. Απλώς είναι νέος σε εμάς, διότι νωρίτερα πέρασε μέσω από τους ουρανούς της Γης πριν από περίπου 6.800 χρόνια.
You can see Comet NEOWISE this month. Here’s what we know about it, by Ashley Strickland, CNNi
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…