Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Μπαίνουν σήμερα (28/09) στη ...πρίζα τα καλώδια σε Νάξο, Μύκονο και...

Κυκλάδες: Μπαίνουν σήμερα (28/09) στη …πρίζα τα καλώδια σε Νάξο, Μύκονο και Πάρο

|

Στις 13 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τα τρία νησιά των Κυκλάδων. Στο δεύτερο 15θήμερο ηλεκτρίζεται το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου – Σύρου. Έρχεται διαγωνισμός για τη Σαντορίνη.

Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών Νάξου – Πάρου – Μυκόνου, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα θα έχει ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου – Σύρου σηματοδοτώντας το τέλος του ενεργειακού απομονωτισμού των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας euro2day.gr, για τις 13 Οκτωβρίου (εκτός απρόοπτου) ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προγραμματίζει την τελετή εγκαινίων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Νάξου με την υψηλή τάση των νησιών της Πάρου και της Μυκόνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 7,6 χλμ από την Πάρο ως τη Νάξο και μέσω αντίστοιχου καλωδίου μήκους 40 χλμ. από τη Μύκονο μέχρι τη Νάξο. Παράλληλα, στο νησί έχει κατασκευαστεί και Υποσταθμός GIS.

Σήμερα πάντως – σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ Νάξου – έχουμε την ηλέκτριση του καλωδίου στη Νάξου μέσω του υποσταθμού υψηλής τάσης που βρίσκεται στη θέση Στελίδα στον Αγιο Προκόπιο κι αυτός είναι ο λόγος που έχουμε διώρη διακοπή ρεύματος από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι σε Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι…

Πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ, η οποία συμπληρώνεται με το ολοκληρωμένο έργο της καλωδιακής ενίσχυσης Ν. Εύβοιας – Άνδρου – Τήνου.

Το επενδυτικό σχέδιο της διασύνδεσης των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα θα έχει πάρει την τελική του μορφή με την ηλέκτριση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου. Είναι η λεγόμενη και τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο καλώδιο εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Πια τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων – έχοντας προηγηθεί και η πρώτη φάση των εργασιών διασύνδεσης Σύρου – Πάρου – Μυκόνου ύψους 250 εκατ. ευρώ – διασυνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα. Η ενεργειακή τους ασφάλεια είναι θωρακισμένη, ενώ οι τοπικοί ντιζελοκίνητοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Η διασύνδεση της Σαντορίνης

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 386 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Η υποθαλάσσια γραμμή της Σαντορίνης αναμένεται να ηλεκτριστεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και τα υπόλοιπα νησιά εκτιμάται ότι θα διασυνδεθούν με το εθνικό σύστημα μεταφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332MW στα νησιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο