Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Μπαίνει τέλος στις νέες άδειες για ανεμογεννήτριες

Κυκλάδες: Μπαίνει τέλος στις νέες άδειες για ανεμογεννήτριες

|

Με το νέο χωροταξικό ανοίγει ο δρόμος για αυστηρότερο πλαίσιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά – Στο τραπέζι η απαγόρευση αιολικών πάρκων στα απάτητα βουνά και τα απάτητα… νησιά – Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν μπορούν να προχωρήσουν με τις κοινωνίες απέναντι, λένε στην κυβέρνηση

«Θέλω να σας θυμίσω ότι για κάποιες ώρες, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα: όλη η ενέργεια της χώρας, η ηλεκτρική ενέργεια, παράχθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά», δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Καρδίτσα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σημειώθηκε πρόσφατα, όταν για πέντε ολόκληρες ώρες όλη τη χώρα ηλεκτροδότησαν ο ήλιος και ο άνεμος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανήκει στους θιασώτες της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, κάτι που εκδηλώθηκε το 2019 με την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, δεν έχει κρύψει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν σε πολλά ελληνικά νησιά για τις ανεμογεννήτριες , η άποψη συλλογικών φορέων, αυτοδιοικητικών παραγόντων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι υπάρχει συσσώρευση εγκαταστάσεων σε κάποια νησιά και η νοοτροπία των τοπικών κοινωνιών ότι η αιολική ενέργεια συγκρούεται με την τουριστική ανάπτυξη και την αισθητική του τοπίου έχουν φέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε σύγκρουση πολίτες και επενδυτές.

Το αποτέλεσμα είναι ατέρμονες δικαστικές αντιπαραθέσεις, καθυστερήσεις και πάγωμα έργων, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές δείχνουν να αποθαρρύνονται από τον σκληρό πυρήνα των πολέμιων των ανεμογεννητριών.

Σε αυτή τη συγκυρία της γεωπολιτικής έντασης, της μεγάλης αβεβαιότητας αλλά και της αυξημένης ανάγκης να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα της χώρας και να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, οι ΑΠΕ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως στην κυβέρνηση δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η μάχη μεταξύ της κατεστημένης νοοτροπίας με τα ρυπογόνα καύσιμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο) και της ενεργειακής μετάβασης , που θεωρείται η λύση στον γόρδιο δεσμό του ενεργειακού κόστους, δεν μπορεί να κερδηθεί με την κοινωνία απέναντι.

Απάτητα βουνά και… νησιά

«Υπάρχουν αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και πράγματι έχουμε επιλέξει μια σειρά από περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος να αποκλειστούν από τις ΑΠΕ  και, κυρίως, από τις μεγάλες ανεμογεννήτριες που λόγω του μεγέθους τους επεμβαίνουν στην κλίμακα του τοπίου. Υπάρχουν όμως και περιοχές που μπορούμε να προσθέσουμε στη διείσδυση των ΑΠΕ», δήλωνε τον περασμένο μήνα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Την πρώτη απτή απόδειξη των νέων κατευθύνσεων αποτέλεσε η στρατηγική των απάτητων βουνών (Λευκά Ορη, Ταΰγετος, Σάος στη Σαμοθράκη, Τύμφη, Σμόλικας, Φαλακρό όρος, Μαίναλο κ.ά.).

Στα βουνά αυτά θα απαγορευτεί κάθε παρέμβαση, όπως άνοιγμα νέων δρόμων, κατάτμηση γης ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πολιτική που καλλιεργεί όλο και περισσότερο το έδαφος να επεκταθεί το ίδιο ή παρόμοιο μοτίβο και στα νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες όπου συναντούν ένα από τα ισχυρότερα αντι-αιολικά κινήματα στη χώρα. Ο αποκλεισμός των αιολικών πάρκων  από τα Κυκλαδονήσια περιγράφεται λεπτομερώς σύμφωνα με πληροφορίες και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Νοτίου Αιγαίου και θα αφορά νέες άδειες.

Νησιά όπως η Ανδρος, η Τήνος, η Νάξος αλλά και άλλα έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, με τις δημοτικές αρχές να πρωτοστατούν στον πόλεμο κατά των ανεμογεννητριών . Ποιος δεν θυμάται την περίπτωση του κ. Γιάννη Στέφα στην Τήνο, ο οποίος ξεκίνησε να ωριμάζει ένα μικρό αιολικό πάρκο 1,8 MW στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Μεσολάβησαν κωμικοτραγικά γεγονότα και ανυπέρβλητα εμπόδια που οδήγησαν στην οικονομική εξάντληση του επενδυτή. Ο τελευταίος βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το έργο στις αρχές του 2022.

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την παραγγελία του εξοπλισμού! «Έχω υποστεί μια οδύσσεια με τεράστιο οικονομικό και προσωπικό κόστος. Το έργο θα χρειαστεί να δουλέψει τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μου αποφέρει ένα μικρό κέρδος», αναφέρει στο «business stories».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το αιολικό πάρκο, παρά τις τρικλοποδιές του δήμου, μπορεί να λειτούργησε, όμως αυτό δεν σταματά τον δικαστικό αγώνα, καθώς τα μέτωπα των προηγούμενων ετών παραμένουν ανοικτά!

Η αγορά των αιολικών στις Κυκλάδες

Η βούληση της Πολιτείας να επεκτείνει το δίχτυ προστασίας που άνοιξε με τα απάτητα βουνά, θα αποτυπωθεί και στο ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ωριμάζει και επιδιώκει να θεσμοθετήσει μέσα στο 2023.

Τα αιολικά στην Ελλάδα έχουν φτάσει πλέον στα 4,5 γιγαβάτ ισχύος και καλύπτουν το 18% του ηλεκτρισμού της χώρας, μέσω μιας αυξητικής πορείας τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 15% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και ως το 2030 πρέπει να φτάσουν στο 43%. Στόχος που, όπως υποστηρίζει η βιομηχανία αιολικής ενέργειας, είναι εφικτός μόνο εφόσον απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Τα εν λειτουργία ΑΠΕ στην περιοχή των Κυκλάδων αντιστοιχούν σε 48,5 MW, από τα οποία τα 8,5 MW αφορούν ηλιακή ενέργεια.

Προτάσεις

Με βάση το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το οποίο έχει εκπονηθεί ήδη από τους μελετητές και παρουσιάστηκε προ μηνών στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΝ, προκύπτουν οι εξής παρεμβάσεις, οι οποίες στην πορεία δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν:

■ Στα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους -εκτός Κρήτης- το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους των αιολικών εγκαταστάσεων δεν θα υπερβαίνει το 4% ανά δημοτική ενότητα (δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα). Ειδικά στα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα νησιά και μέχρι τη διασύνδεσή τους η συνολική ισχύς των αιολικών σταθμών ανά νησί δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο του επιπέδου αιχμής της ζήτησης που αυτό εμφανίζει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (δεκαετία).

■ Θα επιτρέπεται η χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που διαθέτουν τις προϋποθέσεις εκμετάλλευσης, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης εγκατάστασης ή δεν αποτελούν ζώνη αποκλεισμού, όπως θεσμοθετημένα θαλάσσια ή υποθαλάσσια πάρκα ή βεβαιωμένες γραμμές επιβατικής ναυσιπλοΐας. Θα απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μ. από ακτές, σε κλειστούς κόλπους με εύρος ανοίγματος 1.500 μ., σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από μονάδες υδατοκαλλιεργειών κ.λπ.

■ Θα επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε όλες τις ακατοίκητες νησίδες της χώρας, εφόσον αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχή αποκλεισμού.

■ Για τα αιολικά πάρκα προστίθενται επιπλέον περιοχές αποκλεισμού απ’ όσες ορίζει το ισχύον σήμερα πλαίσιο, οι οποίες περιλαμβάνουν τα χαρακτηρισμένα ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, περιοχές «άνευ δρόμων», τις προτεινόμενες οικιστικές περιοχές που θα προκύψουν από τα υπό μελέτη νέα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια ή τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια κ.ά.

■ Τα μέγιστα ποσοστά κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις προτείνεται να περιοριστούν στις νησιωτικές περιοχές που χαρακτηρίζονται αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά στο 2% (από 4%).

■ Για την ηλιακή ενέργεια προτείνεται να θεωρούνται περιοχές καταλληλότερες (προτεραιότητας) όσες είναι άγονες, μη αρδευόμενες και δεν προορίζονται για βόσκηση. Επίσης πρέπει να προτιμώνται περιοχές προς αποκατάσταση, όπως παλιά λιγνιτικά πεδία και λατομεία, περιοχές αποκατάστασης χωματερών κ.ά.

Με πληροφορίες από την σελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.