Μία ακόμη αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας καθότι ο ΑΔΜΗΕ ενέταξε στο δεκαετές πλάνο του και στη σύνδεση των Νοτίων Κυκλάδων…. Ητοι Σέριφος – Μήλος – Θήρας – Πάρος ή Νάξος με ένα καλώδιο
Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα θα συμπεριληφθεί τελικά στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2019-2028. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. ΜανούσοςΜανουσάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου Athens Energy Forum 2018, επιχειρείται επιτάχυνση της διασύνδεσης των Νοτίων Κυκλάδων (Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – θήρας και Θήρας με Πάρου ή Νάξου).
Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται τον Μάρτιο με την ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου Σύρου – Μυκόνου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλέκτριση του καλωδίου Λαυρίου – Σύρου καθώς και εκείνη των καλωδίων Σύρου – Πάρου και Σύρου – Τήνου, τα οποία έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η δεύτερη φάση (συνδέσεις Πάρου – Νάξου, Νάξου – Μυκόνου και αναβάθμιση της σύνδεσης Άνδρου – Νότιας Ευβοίας) η οποία επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2017, τελικά έχει μετατεθεί για το τέλος του 2019 και η τρίτη φάση (πόντιση δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου) το 2020.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια όπως είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η απανθρακοποίηση και η εφαρμογή του target model. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διαχειριστή, το νέο διοικητικό μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, υπό την κινεζική State Grid, προχωρά σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ανακοινωθούν σύντομα.
Όσον αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης τη χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας. Σχετικά με τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (με την Πελοπόννησο), το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Για τη μεγάλη διασύνδεση (Αττική – Κρήτη), έχει υπογραφεί συμφωνία με τον φορέα υλοποίησης του EuroΑsia Interconnector προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί από κοινή εταιρεία, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχει το 51%.
Ο Διαχειριστής, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της κινεζικής State Grid κατά τη διάρκεια των έργων για τη διασύνδεση της Κρήτης. Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα κόμβος μέσω των διεθνών διασυνδέσεων. «Άλλωστε, ο στόχος του 10% στις διασυνδέσεις θεωρείται ότι πρέπει να φτάσει το 15% ως το 2030″, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό, χωρίς άνθρακα και με διασυνδέσεις».