Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου

Κυκλάδες: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου

|

Τον σχεδιασμό ενός δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Πότε ξεκίνησε η έρευνα, ποια νησιά έχουν ήδη εξεταστεί και ποια έχουν σειρά 

Τον σχεδιασμό ενός δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας την οικονομική υποστήριξη της νομαρχίας Κυκλάδων και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιων Αλιέων των νησιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρα Γιώργο Κόκκορη, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά των εργασιών. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέχρι το 2012, προκειμένου να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθούν ο πλούτος των θαλασσών και οι θέσεις εργασίας στην αλιεία και τον τουρισμό.

Για να επιτευχθεί ολοκληρωμένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής σημαντική για τη σύγχρονη διεθνή πρακτική είναι η δημιουργία Δικτύου Θαλασσίων Αποθεμάτων (ή καταφυγίων) που είναι περιοχές προστασίας. Τα Θαλάσσια Αποθέματα λειτουργούν με δύο τρόπους: προστατεύουν τη βιοποικιλότητα αλλά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως φυσικά «ιχθυοτροφεία» εμπλουτίζοντας τους πληθυσμούς των ψαριών των γειτονικών περιοχών με νέα άτομα που μπορούν να αλιευθούν από τους ψαράδες της περιοχών αυτών.

Στην Μεσόγειο δυστυχώς ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αριθμός των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών και το μέγεθός τους κρίνεται ανεπαρκές για την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Επίσης, η θέσπιση των περισσοτέρων από αυτές τις περιοχές – όπου υπάρχουν – έγινε υπό ένα ευκαιριακό καθεστώς και όχι κατόπιν ορθού σχεδιασμού.

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί δύο θαλάσσια πάρκα: στις Βόρειες Σποράδες και στη Ζάκυνθο, με στόχο την προστασία της φώκιας Monachus monachus και της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η εγκαθίδρυση των δύο αυτών περιοχών σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα προς την προστασία των οργανισμών που έχουν τα ενδιαιτήματά τους εκεί, εντούτοις η ελλιπώς τεκμηριωμένη οριοθέτησή τους μπορεί να μην φέρει τα αναμενόμενα οικολογικά αποτελέσματα.

Η έρευνα που γίνεται στις Κυκλάδες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποτελεί την πρώτη συστηματική και με επιστημονική μεθοδολογία προσπάθεια για την οριοθέτηση καταφυγίων που γίνεται στην Ελλάδα. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν ο Dr. Enric Sala, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συνεργάτης της National Geographic Society και ο Dr. Hugh Possingham, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Queensland, Αυστραλία. Υπεύθυνη της ομάδας έρευνας πεδίου είναι η κυρία Συλβαίν Γιακουμή, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας.

Η υλοποίησή του απαιτεί έρευνα πεδίου για την συλλογή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα (βιότοπους) που βρίσκονται στην περιοχή μελέτης. Πέρα από την συλλογή οικολογικών δεδομένων παίρνονται συνεντεύξεις από τους αλιείς της περιοχής.

Στη μελέτη αυτή θα συμπεριληφθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην διαδικασία σχεδιασμού και τελικής επιλογής της βέλτιστης χωροθέτησης των αποθεμάτων, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου δικτύου είναι αδύνατη δίχως την εμπλοκή των τοπικών ομάδων συμφερόντων.

Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται, οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό κ.λπ. Η δημιουργία του δικτύου θα συμβάλει στην ανάπτυξη και νέων, ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στους κατοίκους των νησιών χωρίς να αλλοιώσει την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους.

Το καλοκαίρι του 2007 έγινε έρευνα πεδίου σε 13 νησιά: Αμοργός, Δονούσα, Μάκαρες, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Δεσποτικό, Στρογγυλό. Αυτή την περίοδο γίνεται στα υπόλοιπα 21 νησιά των Κυκλάδων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα texnologia.net


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ανδρος: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα λόγω λειψυδρίας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Άνδρος - Ποιος ο λόγος;

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Μέχρι τις 19:00 σήμερα ανοιχτές οι ηλεκτρονικές κάλπες

Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές κάλπες για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σαντορίνη: Η σύνθεση του νέου Δ.Σ του ΙΜΠΗΣ

Οι εκλογές έγιναν στις16 Νοεμβρίου 2024

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Το λιμάνι στα Κατάπολα δεν αναβαθμίζεται για την κρουαζιέρα”

Επιστολή Δημάρχου Αμοργού Λευτέρη Καραϊσκού στη βρετανική εφημερίδα "The Guardian" για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του λιμανιού των Καταπόλων

Μητρόπολη Παροναξίας: Ο κκ Καλλίνικος στις Τρίποδες

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας στην Κοίμηση της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου

ΠΝΑΙ: Εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Πρόταση Ημέρας από … Κεφαλονιά: Κόκορας σοφιγάδο

Κόκορας σοφιγάδο, ένα πλούσιο κοκκινιστό από την Κεφαλονιά

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Πέρασε με ανατροπή από τον Αρη, περιμένει τον Ολυμπιακό

Εντυπωσιακός ο ΑΟ Θήρας στην 5η σερί νίκη του κόντρα στον Αρη (3-2 σετ). - Ντέρμπι στην Σαντορίνη (22/11) κόντρα στον 2ο Ολυμπιακό

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη