Νέα δεδομένα για την αναβάθμιση των υποδομών στην Αντίπαρο: Τηλε-έλεγχος και τηλεμετρία στο δίκτυο ύδρευσης
Ο ένας μετά τον άλλο, οι δήμοι στις Κυκλάδες περνούν στη νέα (ψηφιακή) εποχή σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους… Το είδαμε άλλωστε και στη Νάξο και Μικρές Κυκλάδες πρόσφατα… Οπότε; Προγραμματική σύμβαση συνάπτουν Δήμος Αντιπάρου και ΔΕΥΑ Πάρου, προκειμένου να προχωρήσει το έργο “πνοής” για το νησί της Αντιπάρου, αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου και ευφυών τηλεμετρικών υδρομετρητών στις υποδομές ύδρευσης.
Όπως επισημαίνεται, ο Δήμος Αντιπάρου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Άξονας Προτεραιότητας «Περιβάλλον» με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης», προγραμματίζει την υλοποίηση της πράξης: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Τηλεελέγχου και ευφυών τηλεμετρικών υδρομετρητών στις υποδομές Ύδρευσης του Δήμου Αντιπάρου».
Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή έργων και η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ειδικότερα, προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος τηλεμετρίας για τον πλήρη έλεγχο, παρακολούθηση και τηλεχειρισμό όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων και σταθμών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αντιπάρου.
Το σύστημα θα αποτελείται από σταθμούς που θα εγκατασταθούν στις γεωτρήσεις, τις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια, με τους κατάλληλους πίνακες ισχύος και διατάξεις αυτοματισμού. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν και τα υφιστάμενα συμβατικά υδρόμετρα των καταναλωτών με νέας γενιάς ψηφιακούς υδρομετρητές. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να επιτύχει τον πλήρη έλεγχο των ποσοτήτων νερού που αντλούνται, την σωστή διαχείριση του δικτύου, τον περιορισμό των διαρροών με δυνατότητα για άμεση και καθημερινή γνώση του ισοζυγίου του νερού. Δηλαδή, θα υπάρχει η δυνατότητα για άμεση πληροφορία σχετικά με το νερό που παράγεται από τις γεωτρήσεις ή την αφαλάτωση, το νερό που καταλήγει στις δεξαμενές και να γίνεται σύγκριση με το νερό που καταλήγει στις παροχές των καταναλωτών.
Η διασφάλιση παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας όσον αφορά στην επάρκεια του πόσιμου νερού όσο και στην προστασία της υγείας του καταναλωτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη εγκατάστασης ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου και απομακρυσμένου χειρισμού των τμημάτων που αποτελούν το δίκτυο ύδρευσης της Αντιπάρου. Το εν λόγω Σύστημα Τηλελέγχου και τηλεχειρισμού θα αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), τους 19 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε επιλεγμένες θέσεις του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου, καθώς τις απαραίτητες διατάξεις για την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ ΤΣΕ και ΚΣΕ. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν και 1000 έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης σε τερματικά σημεία του δικτύου ύδρευσης (τελικοί καταναλωτές).
Η εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης με διατάξεις καταγραφής και επικοινωνιακό εξοπλισμό θα προσδώσει στην υπηρεσία σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα κατανάλωσης στις απολήξεις του δικτύου έτσι ώστε να είναι σε θέση να έχει άμεση ενημέρωση για περιπτώσεις θραύσεων, ύπαρξης φερτών ή αέρα στο δίκτυο και γενικά να είναι σε θέση να λαμβάνει πλήρη γνώση της λειτουργίας του εσωτερικού δικτύου (μέχρι την παροχή του κάθε καταναλωτή) αναπτύσσοντας παράλληλα το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτόν. Με την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συνολικού προτεινόμενου συστήματος θα ολοκληρωθεί το σύστημα διαχείρισης υδατικών πόρων (ποσοτικά και ποιοτικά) για τo σύνολο του Δήμου Αντιπάρου που σκοπό θα έχει την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού που με τη σημερινή λειτουργία του δικτύου δεν εξασφαλίζεται. Ανά πάσα στιγμή, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής και συλλογής δεδομένων αναφορικά με τις τιμές των υδραυλικών, ηλεκτρικών και ποιοτικών παραμέτρων του δικτύου ύδρευσης.
Από την πλευρά της η ΔΕΥΑ Πάρου, διαθέτοντας τεχνική υπηρεσία, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας και έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία πολλά αντίστοιχα έργα, αναλαμβάνει το ρόλο του φορέα υλοποίησης της πράξης, και καλείται στο πλαίσιο της σύμβασης, μεταξύ άλλων, να οργανώσει και να σχεδιάσει την υλοποίηση του έργου, να συντάξει το σχετικό τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, να διενεργήσει τη διαδικασία ανάθεσης και επιλογής του αναδόχου, να διαχειριστεί και να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς και να παραλάβει και παραδώσει στο Δήμο Αντιπάρου το έργο σε πλήρη λειτουργία.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”