Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - Ανδρος: Ετοιμο για χρήση το Αιολικό Πάρκο στη θέση "Φραγκάκι"

Κυκλάδες – Ανδρος: Ετοιμο για χρήση το Αιολικό Πάρκο στη θέση “Φραγκάκι”

|

Ολοκληρώθηκε από την Intrakat το νέο Αιολικό Πάρκο 15MW στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο του Ομίλου Intrakat στην Άνδρο, στο πλαίσιο του στρατηγικού επενδυτικού πλάνου που υλοποιείται από την εταιρεία στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το έργο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσφέρει άμεσα και σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Αναλυτικότερα, το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται στη θέση Φραγκάκι -στο νότιο τμήμα της Άνδρου- μία περιοχή εξαιρετικά υψηλού αιολικού δυναμικού.

Ο σταθμός αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15 MW οι οποίες θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, μέγεθος ικανό να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 3.500 νοικοκυριών.

Η λειτουργία του αιολικού πάρκου προσφέρει παράλληλα οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, μέσω έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων του έργου και της οικονομικής ενίσχυσης του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος

Κύρια παράμετρος στην υλοποίηση του έργου είναι η Αρχή της Αειφορίας καθώς το Αιολικό Πάρκο της Άνδρου αναπτύχθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Intrakat έχει εγκαταστήσει στο Αιολικό Πάρκο, το βραβευμένο ηλεκτρονικό σύστημα NVbird, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Εκμάθησης (Machine learning), που σε συνδυασμό με κάμερες νέας τεχνολογίας αποτρέπει τη σύγκρουση πτηνών με τις ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον, στη διάρκεια ζωής του έργου θα υλοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 εκατ. ευρώ με στόχο την προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, όπως η αναδάσωση έκτασης 35 στρεμμάτων στον Δήμο Άνδρου με τη φύτευση 2.210 ενδημικών φυτών.

Ωστόσο, τα οφέλη δε σταματούν στο οικονομικό σκέλος, καθώς η λειτουργία του σταθμού, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη μέσω ορυκτών καυσίμων, συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής στην ατμόσφαιρα περίπου 26.220 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τον χρόνο οι οποίοι ισοδυναμούν με την ετήσια ρύπανση που προκαλούν 16.300 οχήματα.

«Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας. Είναι μία πηγή φυσικού πλούτου που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της εθνικής ανάπτυξης. Ως στρατηγικός επενδυτής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος μας θα συνεχίσει δυναμικά να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο του σε έργα ανανεώσιμης παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με απόλυτη δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat «To Αιολικό Πάρκο στο Φραγκάκι της Άνδρου είναι ένα αναπτυξιακό έργο υπερ-τοπικού χαρακτήρα διότι παρέχει άμεσα οικονομικά οφέλη στο νησί ενώ συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, μειώνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα».

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Intrakat στον τομέα των ΑΠΕ, προχώρησε σε εξαγορά χαρτοφυλακίου 500 MW φωτοβολταϊκών έργων τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Με την συγκεκριμένη εξαγορά, η Intrakat έχει διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Ειδικότερα σε ό, τι αφορά μελλοντικά έργα Αιολικών Πάρκων, ο Όμιλος αναμένει ότι σύντομα θα ολοκληρώσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.

Με πληροφορίες από τη σελίδα ypodomes.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Πλοία δεμένα – Ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι: Χάος στα λιμάνια της Αττικής λόγω απαγορευτικού

Εγκλωβισμένοι επιβάτες από τα ξημερώματα σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Ποιο δρομολόγιο ταξιδεύει, τι λέει το Λιμενικό και η ΕΜΥ

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, αντίδραση για τις παρεμβάσεις στην Πορτάρα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ενεργειών στο μνημείο του Δήλιου Απόλλωνα – Απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μύκονος: Τέσσερις γυναίκες συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων

Εκμεταλλεύονταν ανήλικα παιδιά για επαιτεία – Σοκαριστική υπόθεση στη σκιά του τουριστικού «παραδείσου»

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Πανναξιακός ΑΟ: Εντυπωσιακή συγκομιδή μεταλλίων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στον Βόλο!

Πρωταθλητισμός με ψυχή από τους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανναξιακού – Διακρίσεις, μετάλλια και συγχαρητήρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών & Κ23.

Ενδοκυκλαδικά – “ΑΡΤΕΜΙΣ”: Δεν εκτελείται το σημερινό δρομολόγιο

Λόγω της κακοκαιρίας, το δρομολόγιο του πλοίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" από Λαύριο προς Κυκλάδες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα – Ανάλογα με τη βελτίωση του καιρού θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.