Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - ΑΔΜΗΕ: Σύνδεση Νάξου - Σαντορίνης σε λιγότερο από έναν χρόνο

Κυκλάδες – ΑΔΜΗΕ: Σύνδεση Νάξου – Σαντορίνης σε λιγότερο από έναν χρόνο

|

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε σήμερα τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στον Μονόλιθο Σαντορίνης από κοινού με τους αναδόχους του έργου – Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών  

Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκηςθεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης,από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τηςDamcoEnergy κ. Χρήστο Κοπελούζοκαι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CenergyHoldings και HellenicCables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Υποσταθμού, ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκηςδήλωσε:«Με την ηλεκτρική διασύνδεση που ξεκινά στην ώρα της και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023, θα ενσωματώσουμε και τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, εξασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Με το έργο αυτόο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμεενεργειακά περισσότερα από20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».

admie-santor2.jpg

«Η HellenicCables είναι αρωγός στο μεγάλο όραμα του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή θωράκιση των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας τα έργα διασύνδεσης τους. Η έναρξη των εργασιών διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού της Σαντορίνης οδηγώντας το σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα»,δήλωσε ο Διευθύνων  Σύμβουλος της CenergyHoldings και HellenicCables κ. Αλέξης Αλεξίου. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω των καλωδιακών λύσεών μας συμβάλλουμε καθοριστικά στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού αυτού που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως». 

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων, και εμείς στην Damco Energy είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών μας με όρους ασφάλειας και αυτονομίας. Κατασκευάζουμε σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έργο σύνθετο και απαιτητικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.

Το «παρών» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του.Εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο όπως ανέφερε «σέβεται απόλυτα την μοναδικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου και την τοπική αρχιτεκτονική».

Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων
Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης,παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kVμε ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ.και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (StaticVARCompensator – SVC) με σκοπότην περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο