Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚόσμος: Εφαρμογή εντοπίζει που και πότε, θα γίνουν συγκρούσεις για το νερό...

Κόσμος: Εφαρμογή εντοπίζει που και πότε, θα γίνουν συγκρούσεις για το νερό (!!!)

|

Νέα εφαρμογή προβλέπει τις συγκρούσεις που θα ξεσπάσουν για το νερό ένα χρόνο πριν – Το επαναστατικό όργανο έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα συγκρούσεων έως και έναν χρόνο νωρίτερα

Μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη σχετικά με τις συγκρούσεις που ενδεχομένως να γίνουν με σημείο αναφοράς το νερό; Κι όμως  μπορεί…. Οι συγκρούσεις με αφορμή το νερό είναι πιθανόν να ενταθούν στο Ιράκ, το Μαλί και την Ινδία μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές μιας εφαρμογής που παρουσιάστηκε σήμερα και στοχεύει να βοηθήσει στην αποτροπή της βίας εφιστώντας την προσοχή σε πιθανά σημεία ανάφλεξης.

Όπως εξήγησαν οι ίδιοι, το “καινοτόμο” όργανο έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει προβλέψει τους κινδύνους στο Ιράν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα συγκρούσεων–ανάμεσά τους και την βία που συνδέεται με το νερό–έως και έναν χρόνο νωρίτερα.

Η κλιματική αλλαγή, η πληθυσμιακή αύξηση, η ταχεία αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η αναπτυσσόμενη γεωργία ασκούν συνδυαστικά πιέσεις στις περιορισμένες παγκόσμιες υδάτινες προμήθειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το νερό πιο γρήγορα απ’ό,τι μπορούν να ανεφοδιαστούν οι φυσικές πηγές.
Η εφαρμογή θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και σε άλλους, περιλαμβανομένων των ειδικών σε αναπτυξιακά θέματα και σε διαχείριση καταστροφών, να παρεμβαίνουν έγκαιρα για να εκτονώνουν τις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα για το Νερό, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (WPS) που έχει κατασκευάσει την εφαρμογή αυτήν.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι από τις δοκιμές της εφαρμογής προέκυψε ένα ποσοστό επιτυχίας 86% στον εντοπισμό των συγκρούσεων με δέκα ή περισσότερους νεκρούς. “Αυτή η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική δεδομένης της κλιμάκωσης των συνδεόμενων με το νερό συγκρούσεων στον κόσμο”, λέει η Τζέσικα Χάρτογκ, μια ειδική στην κλιματική αλλαγή στο International Alert, έναν εταίρο του WPS. “Θα σώσει ζωές, ασφαλώς, αν δούμε τους πολιτικούς να αναλαμβάνουν δράση επί των πρώιμων προειδοποιητικών δεδομένων που θα παρέχει”, είπε η ίδια στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η εφαρμογή WPS Εργαλείο Παγκόσμιας Πρώιμης Προειδοποίησης χρησιμοποιεί την μηχανική μάθηση για να εντοπίσει τους κινδύνους ανάφλεξης με βάση περισσότερες από 80 μεταβλητές που ανατρέχουν στην περασμένη εικοσαετία.

 Αυτό περιλαμβάνει και δεδομένα που αφορούν τις βροχοπτώσεις και τις ξηρασίες από δορυφορικές πηγές καθώς και κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά δεδομένα για θέματα που αφορούν από την πληθυσμιακή πυκνότητα ως και παλαιότερα βίαια μοτίβα.

 “Το νερό συχνά παραβλέπεται ως παράγοντας κινδύνου στις συγκρούσεις”, σημειώνει ο Τσαρλς Άισλαντ, ένας ειδικός σε θέματα νερού και υψηλόβαθμο στέλεχος στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πηγών, το οποίο ανήκει στη σύμπραξη του WPS και το οποίο υποστηρίζεται από το ολλανδικό ΥΠΕΞ.

 “Αυτό μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στην ανάπτυξη και στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις δίνοντας χρόνο για παρέμβαση πριν γίνει αιματοχυσία”.

 Το εργαλείο αυτό δοκιμάζεται στο Μαλί όπου η έλλειψη νερού είναι ένας παράγοντας της βίας ανάμεσα στους αγρότες Ντογκόν και τους βοσκούς Φουλάνι. “Στο Μαλί φέρνουμε ήδη μαζί την κυβέρνηση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν τους κινδύνους που εντοπίζουμε”, λέει η Χάρτογκ. Στο Ιράκ, το WPS προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στη Βασόρα όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι μεγάλο πρόβλημα με πάνω από 120.000 ανθρώπους να νοσηλεύονται τον περασμένο χρόνο έχοντας πιει μολυσμένες προμήθειες νερού.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα lifo.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Eurovision 2025: Σήμερα (13/05) ο πρώτος ημιτελικός με Κύπρο, την Πέμπτη η Ελλάδα

Ημιτελικός Eurovision 2025: Τι ώρα ξεκινάει σήμερα στο κανάλι της ΕΡΤ - Πότε είναι η εμφάνιση της Ελλάδας

Ρήγμα Ανυδρου: Σεισμός μεγέθους 4.6 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά Αμοργού και Σαντορίνης - Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση