Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Super Market χωρίς ταμίες;

Ιταλία: Super Market χωρίς ταμίες;

|

Ονομάζεται Tuday Conad και χάρη στις κάμερες, την τεχνητή νοημοσύνη και τους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στα ράφια θέλει να κάνει τις αγορές πιο γρήγορες και ασφαλείς.

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr)

Μπαίνεις, επιλέγεις τα προϊόντα και μετά βγαίνεις από το σούπερ μάρκετ χωρίς να περάσεις από το ταμείο. Ονομάζεται Tuday Conad, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βερόνα και θέλει να γίνει το κατάστημα του μέλλοντος με τις κάμερες και την τεχνητή νοημοσύνη που καταγράφει τη συσκευασία που επιλέγεται από το ράφι.

Μάλιστα, στο κατάστημα υπάρχουν εγκατεστημένοι αισθητήρες για την αναγνώριση αντικειμένων και την προσθήκη τους σε μια εικονική λίστα. Δεν χρειάζεστε καν τρόλεϊ καροτσάκι για να τα μεταφέρετε.

Τα προϊόντα τοποθετούνται απευθείας στην τσάντα. Μόλις ολοκληρωθεί η αγορά, ο πελάτης προβάλλει τις επιλεγμένες αγορές στην οθόνη του ραφιού και πληρώνει σαρώνοντας έναν κωδικό QR.

Οι πελάτες παρακολουθούνται κατά την είσοδο και την έξοδο, μπορούν να πληρώσουν με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα ή με την εφαρμογή «Tuday Grab & Go».

Το υπόλοιπο πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά. Στόχος του σούπερ μάρκετ υψηλής τεχνολογίας είναι να κάνει πιο γρήγορες αγορές, Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο για τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα οι αισθητήρες που καταγράφουν τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις κλοπές και η αυτοματοποίηση θα βοηθήσει την εταιρεία να κατανοήσει τις διατροφικές συνήθειες των πελατών.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο
Ο διευθύνων σύμβουλος του Dao, ενός συνεταιρισμού που σχετίζεται με την Conad για τις επαρχίες Trento, Bolzano, Verona, Vicenza και Belluno, Alessandro Penasa, εξήγησε: «Το άνοιγμα του πρώτου ιταλικού αυτόνομου καταστήματος είναι για εμάς στο Dao, τον μικρότερο από τους συνεταιρισμούς στο Conad. Είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης και υπερηφάνειας».

Για να το δημιουργήσουν συνεργάστηκαν με μια πορτογαλική εταιρεία τεχνολογίας που έχει ήδη διαχειριστεί το άνοιγμα αυτόνομων καταστημάτων στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, και με τη Nexi, η οποία, όπως εξηγεί ο Penasa, κατέστησε δυνατή για την κατασκευή του συστήματος πληρωμών για το κατάστημα χωρίς ταμείο.

Ο Dirk Pinamonti, επικεφαλής ηλεκτρονικού εμπορίου για την Ιταλία και την Ελλάδα στη Nexi, εξήγησε: «Αυτό το έργο είναι άλλη μια συγκεκριμένη απόδειξη της ικανότητάς μας να προσφέρουμε πρακτικές και καινοτόμες εμπειρίες αγορών, των οποίων η πληρωμή γίνεται όλο και πιο άνετη και γρήγορη, καθώς και ασφαλής».

Πώς θα λειτουργήσει το κατάστημα
Χάρη στην τεχνολογία υπολογιστικής όρασης, το σούπερ μάρκετ είναι σε θέση να παρακολουθεί τον πελάτη από τη στιγμή που μπαίνει στο κατάστημα μέχρι την έξοδο του και μπορεί να αναγνωρίσει το προϊόν που επιλέγει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Όχι μόνο αυτό, σε κάθε ράφι υπάρχουν αισθητήρες που αποκαλύπτουν την αλλαγή του βάρους κάθε φορά που λαμβάνεται ένα προϊόν.

Όπως εξήγησε ο Penasa, ο στόχος είναι ο ίδιος με ένα κατάστημα γειτονιάς «σχεδιασμένο τόσο για έναν τακτικό πελάτη, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως την εφαρμογή, όσο και για έναν περιστασιακό πελάτη, ο οποίος αντί αυτού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές κάρτες πληρωμής, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσει τίποτα στο δικό του τηλέφωνο».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ταμεία, το προσωπικό θα παραμείνει μέσα στο σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει τους πελάτες κατά τις αγορές.

Το πείραμα στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ηδη αρκετά καταστήματα χωρίς ταμείο έχουν δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα ήταν της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Tesco στο Λονδίνο. Τα καταστήματα είχαν ήδη τεθεί υπό έλεγχο από νομοθέτες το 2020, καθώς κινδυνεύουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ατόμων χαμηλού εισοδήματος που ενδέχεται να μην έχουν πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό.

Όχι μόνο αυτό, τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο θα μειώσουν δραστικά την προσφορά εργασίας για ταμίες. Μάλιστα, αν και έχουν εγκατασταθεί αυτόματα ταμεία στα περισσότερα καταστήματα, προς το παρόν παραμένουν μια εναλλακτική λύση ενσωματωμένη στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

Τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος, ωστόσο, θα μπορούσαν να εξαλείψουν εντελώς ένα ακόμη επάγγελμα… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)