Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ Nokia αφήνει τις «selfies» και παρουσιάζει τις «bothies» (pics&vids)

Η Nokia αφήνει τις «selfies» και παρουσιάζει τις «bothies» (pics&vids)

|

Το χαρακτηριστικότερο διακριτικό γνώρισμα του νέου Nokia 8 είναι ότι επιτρέπει στο χρήστη να τραβά ταυτόχρονα βίντεο με τις δύο κάμερες

Η αναγεννημένη Nokia παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό από γίγαντες όπως η Apple και η Samsung και να αναβιώσει έτσι ένα μέρος από την παλιά αίγλη της.

Το χαρακτηριστικότερο διακριτικό γνώρισμα του νέου Nokia 8 είναι ότι επιτρέπει στο χρήστη να τραβά ταυτόχρονα βίντεο με τις δύο κάμερες Carl Zeiss 13 μεγαπίξελ, την μπροστινή και την οπίσθια. Ο χρήστης μπορεί να στέλνει τις εικόνες δίπλα-δίπλα στην ίδια οθόνη στο YouTube, στο Facebook και σε όποια άλλη υπηρεσία εκπομπής ζωντανού βίντεο (live-streaming).

Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να δείχνει στους φίλους και στους συγγενείς του ταυτόχρονα τον εαυτό του και αυτό που ο ίδιος βλέπει εκείνη τη στιγμή. Η Nokia ονομάζει αυτές τις εικόνες «bothies» (από την αγγλική λέξη both που σημαίνει «και τα δύο») και τις θεωρεί την μετεξέλιξη των «selfies».

Το Nokia 8, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, έχει πάχος 7,9 χιλιοστών, περίβλημα αλουμινίου, οθόνη υψηλής ανάλυσης 5,3 ιντσών, τεχνολογία χωρικού ήχου 360 μοιρών (spatial audio) και θα κοστίζει περίπου 600 ευρώ. Θα «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Android και θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όμως τον ίδιο μήνα θα κάνει επίσης την εμφάνισή του το πολυαναμενόμενο νέο iPhone, ενώ νωρίτερα, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται και το νέο Galaxy Note 8 (μετά την καταστροφική περυσινή κυκλοφορία του Note 7 που έπιανε φωτιά λόγω ελαττωματικών μπαταριών, με συνέπεια να ανακληθεί από τη Samsung). Ενώ και οι άλλες εταιρείες (HTC, Huawei, LG, Sony κ.ά.) ετοιμάζουν δικά τους νέα μοντέλα.

Τα Nokia αναπτύσσονται πλέον από τη φινλανδική νεοσύστατη εταιρεία HMD Global, που δημιουργήθηκε πέρυσι και επιδιώκει την αναγέννηση του brand name «Nokia». Η HMD αγόρασε το 2016 τη μονάδα κινητών τηλεφώνων Nokia, που είχε δημιουργηθεί το 2014, όταν η αμερικανική εταιρεία Microsoft είχε εξαγοράσει τον προβληματικό πλέον φινλανδικό κολοσσό, ο οποίος είχε κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά τηλεφώνων για πάνω από μια δεκαετία. Όταν η Nokia πούλησε τα κινητά της στη Microsoft, διατηρήθηκε ως εταιρία παραγωγής εξοπλισμού για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Σήμερα οι νέες συσκευές Nokia κατασκευάζονται υπεργολαβικά από την κινεζική Foxconn για λογαριασμό της HMD. Μέχρι τώρα η τελευταία, που ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Smart Connect LP με επικεφαλής έναν πρώην αντιπρόεδρο της Nokia, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα «έξυπνα» κινητά και πέντε άλλα τηλέφωνα, αρχής γενομένης προ εξαμήνου από την αναβίωση του κλασικού Nokia 3310.

Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία των πωλήσεών τους διεθνώς. Η HMD πληρώνει στη Nokia δικαιώματα (royalties) για την εμπορική ονομασία (brand name) και τις τεχνολογικές πατέντες.

Το ερώτημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι κατά πόσο η νέα συσκευή θα «κάνει τη διαφορά» στους καταναλωτές – και πόση νοσταλγία θα έχουν αυτοί ακόμη για την Nokia. Η Nokia είχε ιδρυθεί το 1865 ως βιομηχανία χαρτοπολτού κοντά στην πόλη Τάμπερε και στη μετέπειτα επιχειρηματική διαδρομή της έφτιαξε από χαρτιά τουαλέτας ως ελαστικά αυτοκινήτων. Στη δεκαετία του 1980 μετατράπηκε σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και το 1985 δημιούργησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο, το Mobira Talkman.

To 1998 ξεπέρασε την αμερικανική Motorola και έγινε το No 1 παγκοσμίως στην αγορά κινητών, φθάνοντας να απασχολεί 55.000 εργαζόμενους το 2000, έτος που κατασκεύασε το μοντέλο Nokia 3310, ενώ το 2003 κυκλοφόρησε το Nokia 1100, το τηλέφωνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Στο μεταξύ, το 1996, είχε κυκλοφορήσει το Nokia 9000 Communicator, το πρώτο smartphone στο κόσμο.

Όταν όμως η Apple παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007, άρχισε η πτώση της Nokia, με κατάληξη να εξαγορασθεί από την Microsoft το 2013 και το 2014 το σήμα Nokia έπαψε να υπάρχει. Ώσπου το 2016 αγοράσθηκε και πάλι από πρώην στελέχη της, που θέλουν να την «αναστήσουν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.