Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ χρήση κινητού κάνει κακό στο ... σπέρμα

Η χρήση κινητού κάνει κακό στο … σπέρμα

|

Η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους νεαρούς άνδρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σπέρμα τους, ανεξάρτητα από το αν το φέρουν πάνω τους όταν δεν το χρησιμοποιούν ή όχι, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι πλήττεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους, φθάνοντας σε επίπεδα υπογονιμότητας. Αντιθέτως, η χρήση του κινητού δεν επηρεάζει την κινητικότητα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Η ποιότητα του σπέρματος φθίνει συνεχώς την τελευταία 50ετία και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.886 νεαροί Ελβετοί, 18-22 ετών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Fertility and Sterility. Οι νεαροί ήταν φαντάροι και άρχισαν να εντάσσονται σταδιακά στη μελέτη, από το 2005 έως το 2018.

Τα πρώτα χρόνια της μελέτης (2005-2007) το 56,5% των νεαρών χρησιμοποιούσαν το κινητό τους σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα τελευταία χρόνια της μελέτης (2015-2018) ήταν μόλις 5%.

Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι νεαροί που χρησιμοποιούσαν το κινητό μόνο μία φορά την εβδομάδα είχαν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων απ’ ό,τι όσοι το χρησιμοποιούσαν πάνω από 20 φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα, η μέση συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ήταν:

# 56,5 εκατομμύρια ανά χιλιοστό του λίτρου (ml) σπέρμα σε όσους χρησιμοποιούσαν σπανίως το κινητό τους
# 44,5 εκατομμύρια ανά ml σπέρμα σε όσους το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά

Επομένως, στους άνδρες που χρησιμοποιούσαν πολύ το κινητό τους η μέση συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ήταν κατά 21% χαμηλότερη. Η αντίστοιχη μείωση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων ήταν 22%.

Οι νεαροί που έκαναν υπερβολική χρήση του κινητού είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέση και ολική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κάτω από τα όρια της γονιμότητας. Τα όρια αυτά είναι:

# Τα 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρμα για την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων
# Τα 39 εκατομμύρια ανά ml σπέρμα για τον ολικό αριθμό τους

Στην πραγματικότητα, οι νεαροί αυτοί είχαν:

# 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν τόσο χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων

# 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν τόσο χαμηλό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων

Λιγότερο επιβλαβές το 4G
Τα καλά νέα είναι ότι οι διαφορές αμβλύνονταν με την πάροδο του χρόνου και τις διαφορετικές τεχνολογίες στα κινητά. Αυτό υποδηλώνει ότι το 4G μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές για το σπέρμα απ’ όσο το 2G.

«Διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές στο σπέρμα ήταν λιγότερες κατά την μετάβαση από το 2G στο 3G και ύστερα από το 3G στο 4G», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Martin Röösli, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελβετικό Ίδρυμα Τροπικής & Δημόσιας Υγείας (Swiss TPH). «Οι μεταβάσεις αυτές οδήγησαν σε μείωση στην εκπεμπόμενη ισχύ των κινητών.»

Η ποιότητα που έχει το σπέρμα καθορίζεται από παράγοντες όπως:

# Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων
# Ο ολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων
# Η κινητικότητά τους
# Η μορφολογία τους

Προγενέστερες μελέτες έχουν αποδώσει τη μείωση στην ποιότητά του με παράγοντες όπως η έκθεση σε φυτοφάρμακα και ακτινοβολία, και ο τρόπος ζωής (π.χ. κάπνισμα, κακή διατροφή).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)