Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαH Vodafone απέκτησε τη Cyta και αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

H Vodafone απέκτησε τη Cyta και αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

|

Στη Vodafone το 100% της Cyta Hellas έναντι 117 εκατ. – Με την εξαγορά της Cyta Hellas, οι συνδρομητές της Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία αυξάνονται σε 1 εκατ. πελάτες – Ποια η θέση της Wind – Ποια τα νέα δεδομένα στο χάρτη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα 

Ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου, μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% της Cyta Hellas στην ελληνική Vodafone. Xθες, η κυπριακή μητρική της Cyta Hellas ανακοίνωσε ότι η Vodafone είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα και το μόνο που απομένει πλέον, πέραν της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, θα είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

«Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοινώνει ότι τα διοικητικά συμβούλια της ΑΤΗΚ και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications Ltd (πωλητές), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18 Iανουαρίου 2018 την εταιρεία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (preferred bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunications S.A.», έλεγε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ακόμη ότι «η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή». Σημειώνεται ότι τις μετοχές της Cyta Hellas κατείχαν η κυπριακή Cyta (97%) και η Digimed Communications (3%). Η τελευταία όμως είναι 100% θυγατρική της κυπριακής Cyta.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η Vodafone προσέφερε τίμημα 117 εκατ. ευρώ, ενώ η Wind, που ήταν ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, προσέφερε τίμημα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος αρχικά ενδιαφερόμενος, η κινεζική PCCW, δεν συμμετείχε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Kαι οι δύο προσφορές των Vodafone και Wind στόχο είχαν την απόκτηση του 100% των μετοχών, αφού αυτή ήταν η επιδίωξη των πωλητών. Ετσι η κυπριακή Cyta εξέρχεται από την Ελλάδα με μεγάλες ζημίες, δεδομένου ότι η επένδυσή της στη Cyta Hellas τα τελευταία 10 χρόνια ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ζημίες θα μπορούσαν να διευρυνθούν περαιτέρω εάν καθυστερούσε η πώληση, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να χάνει μερίδιο αγοράς. Επιπλέον, ελλείψει κεφαλαίου κίνησης, απείχε από τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (VDSL/Vectoring).

Η Vodafone με την απόκτηση της Cyta θα ενισχύσει τη θέση της ως δεύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας της χώρας. Η εταιρεία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 είχε λιγότερους από 700.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, στους οποίους εάν προστεθούν οι περίπου 250.000 πελάτες της Cyta Ηellas θα πλησιάσει το 1 εκατ. συνδρομητές. Ακολουθεί η Wind με περίπου 600.000 πελάτες και, τέλος, η Forthnet με 550.000 συνδρομητές. Στελέχη της Wind, αναφερόμενα στις εξελίξεις αυτές, έκαναν λόγο για αξιοσημείωτη παρουσία της εταιρείας στον διαγωνισμό, η οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκε για πολύ λίγο. Η εταιρεία, πάντως, όπως παρατηρούσαν οι ίδιοι, διατηρεί τώρα τη ρευστότητά της για τον επόμενο στόχο, που ονομάζεται Forthnet. 

Κεφάλαιο Forthnet και μνηστήρες 

Και περνάμε στο κεφάλαιο Forthnet όπου σύμφωνα με την ιστοσελίδα insider.gr  «κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον επτά υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και ήδη αυτήν την περίοδο υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room όπου και θα δουν και θα εξετάσουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη πριν το τέλος του 2017 οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) της Forthnet προχώρησαν στην μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους -κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω- τότε η συμμετοχή τους θα φθάσει στο 70%. Καθότι βέβαια οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν μέτοχοι, προσέλαβαν την ιαπωνική Nomura International προκειμένου να εντοπίσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις μετοχές ή τις ομολογίες των τεσσάρων τραπεζών στη Forthnet. Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, καθώς θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξει υποψήφιος που να μην έχει κάποια εμπλοκή ήδη με την ελληνική αγορά.

Πηγές της αγοράς συγκαταλέγουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την Forthnet τις εταιρίας Vodafone και Wind που φέρονται να έχουν εκδηλώσει από κοινού αρχικό ενδιαφέρον, όπως και ο Όμιλος Antenna καθώς επίσης το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος PCCW Global που αποτελεί βραχίονα της Hong Kong Telecom και είχε εμφανιστεί και στο αρχικό στάδιο για τη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδας, το Golden Tree Asset Management (εκ των μετόχων της Wind) και την Odyssey Universal Limited.

Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό. Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση. Στη συνέχεια, η εταιρεία όντας «καθαρή» από τα υπέρογκα βάρη θα μπορεί να καταλήξει σε έναν από τους ισχυρότερους διεκδικητές της. Oι τράπεζες πάντως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Όπως όλα δείχνουν η τράπουλα μοιράζεται οριστικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών,αν συνυπολογίσει κανείς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz η οποία θα εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου περί τα 201,45 εκατ. ευρώ.

Επί του πρακτέου, οι 3 εταιρείες ανανέωσαν τις άδειες για τα τμήματα φάσματος που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή με την Cosmote να καλείται να καταβάλλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), η Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και η Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα). Με τις άδειες των παρόχων λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, πλέον κυριαρχεί μια αίσθηση σταθερότητας στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και οι επενδύσεις σε υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια.

Το κλίμα πλέον, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εισέρχεται στην τελική του φάση της με τους πέντε παίκτες, Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta, να συγκεντρώνονται ακόμα πιο πολύ.

Κι οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου οι πάροχοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ θα συναγωνιστούν και στα πακέτα υπηρεσιών που συνδυάζουν και την συνδρομητική τηλεόραση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

AirBnb – Ρεκόρ για την Ελλάδα το 2025, σημαντική αύξηση σε Κυκλάδες, Κρήτη και Ιόνιο

Με άνοδο 15,2% στις διανυκτερεύσεις σε Airbnb, Booking και Expedia, η χώρα ξεπέρασε κατά τριπλάσιο ποσοστό τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στην 6η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

Hellenic Seaplanes – Βόλος: Τα πρώτα υδροπλάνα απογειώνονται αύριο (06/07), νέα εποχή για την επικοινωνία

Πρώτες περιηγητικές πτήσεις την Κυριακή 6 Ιουλίου – Στρατηγικός ρόλος του λιμανιού Βόλου στη δημιουργία εναλλακτικού δικτύου σύνδεσης με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο

Τα ωραιότερα ελληνικά νησιά για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure παρουσιάζει τα 20 καλύτερα ελληνικά νησιά για φέτος – Οι Κυκλάδες πρωταγωνιστούν με επιλογές για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Μήλος: Επιβάτιδα έπεσε στη θάλασσα κατά τον κατάπλου του Super Jet 2, Σώθηκε άμεσα από μέλη του πληρώματος

Άμεση ήταν η αντίδραση πληρώματος και λιμενικού – Η 31χρονη Αμερικανίδα δηλώνει καλά στην υγεία της

Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι στον Δαμαριώνα, γιορτάζουμε, διασκεδάζουμε, στηρίζουμε τα σχολεία μας!

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Δαμαριώνα μεταμορφώνεται σε γιορτινή αυλή με νησιώτικη μουσική, χορό και έναν υψηλό σκοπό: την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Νάξος: Παγκόσμιος προορισμός για kitesurf το 2025 σύμφωνα με γαλλικό ταξιδιωτικό μέσο

Στην κορυφή της λίστας του generationvoyage.fr η Νάξος ως κορυφαία επιλογή για θαλάσσια σπορ – Η Μικρή Βίγλα και η Λαγκούνα προσελκύουν kitesurfers από όλο τον κόσμο

Κύστη Κόκκυγος: Ανώδυνη αντιμετώπιση με Laser, νέες θεραπείες χωρίς τομές

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις για ταχεία επούλωση και αποφυγή υποτροπών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεθόδους FiLaC & LaPSiT

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.