Στη Vodafone το 100% της Cyta Hellas έναντι 117 εκατ. – Με την εξαγορά της Cyta Hellas, οι συνδρομητές της Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία αυξάνονται σε 1 εκατ. πελάτες – Ποια η θέση της Wind – Ποια τα νέα δεδομένα στο χάρτη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα
Ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου, μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% της Cyta Hellas στην ελληνική Vodafone. Xθες, η κυπριακή μητρική της Cyta Hellas ανακοίνωσε ότι η Vodafone είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα και το μόνο που απομένει πλέον, πέραν της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, θα είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
«Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοινώνει ότι τα διοικητικά συμβούλια της ΑΤΗΚ και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications Ltd (πωλητές), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18 Iανουαρίου 2018 την εταιρεία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (preferred bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunications S.A.», έλεγε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ακόμη ότι «η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή». Σημειώνεται ότι τις μετοχές της Cyta Hellas κατείχαν η κυπριακή Cyta (97%) και η Digimed Communications (3%). Η τελευταία όμως είναι 100% θυγατρική της κυπριακής Cyta.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η Vodafone προσέφερε τίμημα 117 εκατ. ευρώ, ενώ η Wind, που ήταν ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, προσέφερε τίμημα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος αρχικά ενδιαφερόμενος, η κινεζική PCCW, δεν συμμετείχε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Kαι οι δύο προσφορές των Vodafone και Wind στόχο είχαν την απόκτηση του 100% των μετοχών, αφού αυτή ήταν η επιδίωξη των πωλητών. Ετσι η κυπριακή Cyta εξέρχεται από την Ελλάδα με μεγάλες ζημίες, δεδομένου ότι η επένδυσή της στη Cyta Hellas τα τελευταία 10 χρόνια ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ζημίες θα μπορούσαν να διευρυνθούν περαιτέρω εάν καθυστερούσε η πώληση, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να χάνει μερίδιο αγοράς. Επιπλέον, ελλείψει κεφαλαίου κίνησης, απείχε από τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (VDSL/Vectoring).
Η Vodafone με την απόκτηση της Cyta θα ενισχύσει τη θέση της ως δεύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας της χώρας. Η εταιρεία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 είχε λιγότερους από 700.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, στους οποίους εάν προστεθούν οι περίπου 250.000 πελάτες της Cyta Ηellas θα πλησιάσει το 1 εκατ. συνδρομητές. Ακολουθεί η Wind με περίπου 600.000 πελάτες και, τέλος, η Forthnet με 550.000 συνδρομητές. Στελέχη της Wind, αναφερόμενα στις εξελίξεις αυτές, έκαναν λόγο για αξιοσημείωτη παρουσία της εταιρείας στον διαγωνισμό, η οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκε για πολύ λίγο. Η εταιρεία, πάντως, όπως παρατηρούσαν οι ίδιοι, διατηρεί τώρα τη ρευστότητά της για τον επόμενο στόχο, που ονομάζεται Forthnet.
Κεφάλαιο Forthnet και μνηστήρες
Και περνάμε στο κεφάλαιο Forthnet όπου σύμφωνα με την ιστοσελίδα insider.gr «κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον επτά υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και ήδη αυτήν την περίοδο υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room όπου και θα δουν και θα εξετάσουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη πριν το τέλος του 2017 οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) της Forthnet προχώρησαν στην μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους -κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω- τότε η συμμετοχή τους θα φθάσει στο 70%. Καθότι βέβαια οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν μέτοχοι, προσέλαβαν την ιαπωνική Nomura International προκειμένου να εντοπίσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις μετοχές ή τις ομολογίες των τεσσάρων τραπεζών στη Forthnet. Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, καθώς θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξει υποψήφιος που να μην έχει κάποια εμπλοκή ήδη με την ελληνική αγορά.
Πηγές της αγοράς συγκαταλέγουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την Forthnet τις εταιρίας Vodafone και Wind που φέρονται να έχουν εκδηλώσει από κοινού αρχικό ενδιαφέρον, όπως και ο Όμιλος Antenna καθώς επίσης το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος PCCW Global που αποτελεί βραχίονα της Hong Kong Telecom και είχε εμφανιστεί και στο αρχικό στάδιο για τη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδας, το Golden Tree Asset Management (εκ των μετόχων της Wind) και την Odyssey Universal Limited.
Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό. Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση. Στη συνέχεια, η εταιρεία όντας «καθαρή» από τα υπέρογκα βάρη θα μπορεί να καταλήξει σε έναν από τους ισχυρότερους διεκδικητές της. Oι τράπεζες πάντως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.
Όπως όλα δείχνουν η τράπουλα μοιράζεται οριστικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών,αν συνυπολογίσει κανείς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz η οποία θα εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου περί τα 201,45 εκατ. ευρώ.
Επί του πρακτέου, οι 3 εταιρείες ανανέωσαν τις άδειες για τα τμήματα φάσματος που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή με την Cosmote να καλείται να καταβάλλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), η Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και η Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα). Με τις άδειες των παρόχων λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, πλέον κυριαρχεί μια αίσθηση σταθερότητας στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και οι επενδύσεις σε υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια.
Το κλίμα πλέον, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εισέρχεται στην τελική του φάση της με τους πέντε παίκτες, Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta, να συγκεντρώνονται ακόμα πιο πολύ.
Κι οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου οι πάροχοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ θα συναγωνιστούν και στα πακέτα υπηρεσιών που συνδυάζουν και την συνδρομητική τηλεόραση.