Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Δημοπρατήσεις έργων σε εννέα νησιά προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Δημοπρατήσεις έργων σε εννέα νησιά προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ

|

Και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου το χαβά του – Με τη Μήλο να είναι σε θέση μάχης (αρχές Ιουλίου έχουμε τις προσφορές) οκτώ ακόμη νησιά θα δουν δημοπρατήσεις έργων για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο – Ανάμεσά τους και η Νάξος 

Και τελικά τι μας έμεινε; Οι απειλές, οι αντεγκλίσεις, η γκρίνια…. Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου παρά τις όποιες προβλέψεις από τους αρνητές του, προχωρεί τον σχεδιασμό του κανονικά. Και μάλιστα έχει και τη Νάξο στο πρόγραμμα και περιμένουμε με αγωνία την στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΦΟΔΣΑ και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δίπλα δίπλα χαρούμενοι και με εκφράσεις του στιλ “Γιώργο μου – Δημήτρη μου” θα κόψουν την κορδέλα για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων… Α και για όλα θα φταίνε τα ΜΜΕ… 

Τεσπα… Πάμε στην είδηση μέσα από τη σελίδα ypodomes.gr  Κι αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνει ένα πλήθος σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες και αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση Απορριμμάτων. 

Σημαντικά έργα για ΜΕΑ στο Νότιο Αιγαίο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παίνουν σύντομα σε τροχιά δημοπράτησης και ένα έργο δημοπρατείται ήδη. Πρόκειται για ένα σύνολο 9 νησιών, όπως η Μήλος, Άνδρος, η Ρόδος, η Νάξος και η Σύρος και η Σαντορίνη, με το εκτιμώμενο κόστος να ξεπερνά συνδυαστικά τα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοπρατείται το έργο στη Μήλο

Το πρώτο έργο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημοπράτηση είναι ο ΧΥΤΑ και η μονάδα κομποστοποίησης στη Μήλο. Ο διαγωνισμός είναι στον ‘“αέρα” από τα μέσα του προηγούμενου μήνα με την καταληκτική ημερομηνία των προσφορών να ορίζει στις 7 Ιουλίου.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης της σύμβασης εκ μέρος της αναθέτουσας αρχής, η οποία είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Συνολικά η διάρκεια του έργου ανέρχεται στα 6μιση στα χρόνια, στα οποία και περιλαμβάνεται το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ. Το 1ο μέρος του έργου αφορά στην κατασκευή, την προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης του και κινητού εξοπλισμού καθώς και την 6μηνη Δοκιμαστική λειτουργία, ενώ το 2ο τμήμα την 3ετή λειτουργία και την 3ετή παράταση ισχύος της σύμβασης.

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με το ποσό της χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία για την κατασκευή του έργου να ανέρχεται στα 2,7 εκατ. ευρω. Τα υπόλοιπα κεφάλαια (δηλαδή η λειτουργία και η παράταση της συμβασης) θα καλυφθούν από το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Ποιοί 2 διαγωνισμοί θα τρέξουν εντός Ιουνίου

Εκτός από τη δημοπράτηση για το έργο στη Μήλο που ήδη τρέχει, δρομολογείται ταυτόχρονα εντός του τρέχοντος μήνα και η δημοπράτηση δύο ακόμα μονάδων από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για τα έργα στην Κάρπαθο και τη Ρόδο.

Όσον αφορά στο πρώτο έργο που εκτιμάται στα 2,3 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com που είναι πολύ κοντά στο θέμα, το έργο βρίσκεται ήδη προς ένταξη στο ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Εντός των ημερών αναμένεται η τροποποίηση των όρων ένταξης με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα τρέξει εντός του μήνα.

Σχετικά με το διαγωνισμό για τη μονάδα απορριμμάτων της Ρόδου, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στα 39,9 εκ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), αναμένεται να τρέξει και αυτός εντός του μήνα, Η διαγωνιστική διαδικασία θα τρέξει με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τα τεύχη δημοπράτησης της μονάδας απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, θα αποτελέσει το πρότυπο για τη Ρόδο.

Άλλες 6 μονάδες δημοπρατούνται εντός του 2021

Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου επιδιώκει να έχει κλείσει τις υποθέσεις του μέχρι τα τέλη του έτους. Για αυτό το λόγο και αποσκοπεί στη δημοπράτηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη Σαντορίνη, τη Λέρο, τη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο και τη Νάξο (σ.σ, από τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είχε δώσει τα πρωτεία στη Νάξο, αλλά ας όψονται οι παλικαριές και τα “Μολών Λαβέ” που άφησαν το στίγμα τους) , τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Τα περισσότερα έργα βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης στο ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, ενώ για το έργο στη Σαντορίνη επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ και προς τούτο υπάρχουν επαφές του ΦΟΔΣΑ με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Delos & Blue Star 1: Μια σπάνια νυχτερινή συνάντηση στο λιμάνι της Πάρου (video)

Λόγω απαγορευτικού, οι αφίξεις μετατέθηκαν και το λιμάνι έγινε σκηνικό για μια εικόνα που συνήθως βλέπουμε μόνο το πρωί.

Cloud Mining 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει πλεονεκτήματα σε συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

5 Κορυφαίες Πλατφόρμες Cloud Mining του 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει Πλεονεκτήματα σε Συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

Σώστε τις Παραλίες της Νάξου – «Η Πορτάρα δεν αντέχει άλλο»: Σκληρή κριτική και αιτήματα για άμεση προστασία

Στην 34η συνέλευση του κινήματος, οι πολίτες κατήγγειλαν εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο, καυτηρίασαν τις κινήσεις του Δήμου και απαίτησαν διάλογο, έργα και τέλος στους εκφοβισμούς.

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

20 χρόνια μνήμης για τον Μανώλη Μάκαρη – Το Φιλώτι τιμά, θυμάται και ανανεώνει την υπόσχεση

Ανακαινισμένα αποδυτήρια, συγκίνηση και ένας φιλικός αγώνας που εδώ και δύο δεκαετίες κρατά ζωντανή τη μνήμη του Εμμανουήλ Μάκαρη.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στα World Travel Awards – Διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αυθεντικού νησιωτικού προορισμού

Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου – Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύει την Ακαδημία του, καλωσορίζει τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο προπονητικό team

Με στόχο την αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής, ο σύλλογος υιοθετεί τα πρότυπα μεγάλων αθλητικών οργανισμών και προσθέτει ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος στο τεχνικό του δυναμικό.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;