Nέος παίκτης και μάλιστα από τον… ουρανό έρχεται να προστεθεί στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών – H υπηρεσία δορυφορικού Ιντερνετ της Starlink του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έρχεται στη χώρα μας και υπόσχεται ταχύτητες ακόμη και 100 mb σε κάθε σημείο της χώρας
Λέτε; Μπα… το σπίτι μου είναι πέτρινο. Οπότε; Οπως κι εάν έχει, είναι μία ενδιαφέρουσα είδηση. Ενδιαφέρον για παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει εδώ και μήνες η εταιρεία Starlink, συμφερόντων Έλον Μάσκ και βρίσκεται σε επαφές με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις της βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Πιερακκάκη, ο οποίος και έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα. Η Startlink είναι εταιρεία παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω συστοιχίας μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς που κατασκευάζονται από την Space -X, την έτερη εταιρεία του Ελον Μάσκ.
Η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση να παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματα της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται εγκρίσεις τόσο για τον σταθμό βάσης, όσο και για τον τερματικό εξοπλισμό από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το σταθμό βάσης θα απαιτηθεί η τυπική αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και της χρήσης των σχετικών συχνοτήτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού.
Σημειωτέον ότι ως προς την χρήση των συχνοτήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- τις οποίες και φαίνεται να καλύπτει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός- δεν απαιτείται αδειοδότηση. Το πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση και εφόσον προχωρήσει, θα είναι πιλοτικό. Στην Beta έκδοση το κόστος του τερματικού εξοπλισμού είναι γύρω στα 500 δολάρια, ενώ το μηνιαίο κόστος σύνδεσης για τον καταναλωτή αναμένεται στα 100 δολάρια. Η συνεχιζόμενη ωστόσο έρευνα, καθώς και η πρόσβαση σε μεγάλες ομάδες καταναλωτών αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα παραπάνω κόστη, ειδικά όσον αφορά τις πάγιες μηνιαίες δαπάνες.
Ουραγός η Ελλάδα
Η ουσία είναι ότι παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει την τελευταία διετία στη χώρα μας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η Ελλάδα είναι δυστυχώς ουραγός. Και το χειρότερο; Εχει το ακριβότερο αναλογικά internet…
Χαρακτηριστική είναι η λίστα που δημοσίευσε στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία, βάσει των μετρήσεων του European Data Journalism Network (EDJN), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (!) σε ταχύτητα Ιντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με μέση ταχύτητα download τα 29 Mbps. Μάλιστα για να γίνει αντιληπτό το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες, πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Δανία με 140 Mbps, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά οκτώ από τις 26 χώρες πετυχαίνουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps
Εκτός των παραπάνω, το ολιγοπώλιο στον χώρο του ελληνικού Διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα στη χώρα μας να έχουμε συγκριτικά υψηλές τιμές. Με βάση στοιχεία της Ε.Ε. από το 2019, η Ελλάδα θεωρείται από τις ακριβότερες χώρες εντός της Ενωσης, στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία, στην οποία ωστόσο να σημειωθεί πως η μέση ταχύτητα Iντερνετ για download αγγίζει τα 126 Mbps.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών παραδέχεται ότι η Ελλάδα τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος, ενώ σημειώνει πως όλες οι εταιρείες στη χώρα αυτή τη στιγμή επενδύουν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Το 5G αλλάζει τα δεδομένα», σημειώνει, και καταλήγει λέγοντας πως «όχι μόνο οι εταιρείες του χώρου, αλλά και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται έχει στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο στο εγγύς μέλλον».
Χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στο upload: εκεί η χώρα μας βρίσκεται στον απόπατο με μέση ταχύτητα 6 Mbps.
Το upload είναι χρήσιμο για απλά πράγματα, όπως να «ανεβάσεις» μια φωτογραφία ή ένα βίντεο στο Facebook, μέχρι και σε πιο σύνθετα, όπως επαγγέλματα που γίνονται εξ ολοκλήρου στον υπολογιστή. Στην εποχή της τηλεργασίας, όταν πρέπει να μοιραστεί κάποιος ένα σημαντικό μεγάλο αρχείο με τους συναδέλφους και η ταχύτητα είναι τόσο χαμηλή, είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
Aρκετά υψηλό είναι και το ελληνικό latency, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται o υπολογιστής για συνδεθεί με κάποιον απομακρυσμένο server έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα. Αυτό επηρεάζει περισσότερο τους gamers: ακόμα και με μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ, η καθυστέρηση απόκρισης μεταξύ του υπολογιστή στην Ελλάδα με τον απομακρυσμένο server στον οποίο έχει «στηθεί» το παιχνίδι (σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή ακόμη και πέρα από τον Ατλαντικό) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του online gaming.
Τα πραγματικά στοιχεία είναι χειρότερα
Ακόμα όμως και αυτή η εικόνα είναι πλασματική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επίγειες συνδέσεις. Τα αποτελέσματα του χάρτη του EDJN αποτελούν παραμετροποίηση των δεδομένων που προσέφεραν εθελοντικά χρήστες του ίντερνετ από όλη την Ευρώπη στην ιστοσελίδα Speedtest.net της εταιρείας Ookla και αφορούν συνδυασμό επίγειων συνδέσεων και συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Αυτό σημαίνει πως οι κατά κανόνα πιο γρήγορες συνδέσεις μέσω δικτύου 4G, πιθανότατα «ανεβάζουν» τον ελληνικό μέσο όρο ταχύτητας download που, όπως πολύ καλά ξέρει ο μέσος πολίτης, σπάνια ξεπερνά τα 11-13 Mbps για τις κοινές επίγειες ADSL συνδέσεις που πωλούνται στην Ελλάδα ως «έως 24 Mbps».