Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα: "Ψηφιακά" τα ραντεβού μας στους Δήμους

Ελλάδα: “Ψηφιακά” τα ραντεβού μας στους Δήμους

|

Από τα Χανιά ξεκίνησε (σε πιλοτική μορφή) την περασμένη Πέμπτη (24/03) η πλατφόρμα myDimos.Live.gov.gr με τη δυνατότητα των πολιτών να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού με τα στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) – Πολεοδομία 

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε την Πέμπτη (24/03) η πλατφόρμα myDimos.Live.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων. Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή υπηρεσία που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού myDeskLive, η οποία ήδη λειτουργεί παραγωγικά σε πολλούς κομβικούς φορείς του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. 

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών και διεκπεραίωσης διοικητικών υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων από τους Δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση των φυσικών επισκέψεων, βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του προσωπικού και εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους συναλλασσόμενους.

Το myDimos.Live.gov.gr ξεκινά την πιλοτική του λειτουργία από τον Δήμο Χανίων και συγκεκριμένα με τη δυνατότητα των πολιτών να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού με τα στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) – Πολεοδομία του Δήμου Χανίων. Το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα υπηρεσία θα επεκταθεί και σε άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες. Ήδη δέκα ακόμα Δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της πλατφόρμας και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για ένταξη σε αυτή.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στο myDimos.Live.gov.gr και επιβεβαιώνει τα στοιχεία του μέσω των κωδικών Taxisnet. Στη συνέχεια, επιλέγει τον Δήμο και την αρμόδια υπηρεσία από όπου επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κατόπιν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους διαθέσιμους τρόπους εξυπηρέτησης, μεταξύ των εξής επιλογών:

  • φυσική παρουσία
  • τηλεφωνική επικοινωνία ή
  • τηλεδιάσκεψη 

Τέλος, ο πολίτης επιλέγει την ημέρα και την ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί από τη λίστα των διαθέσιμων ραντεβού. Για όσους δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού μέσω άλλου προσώπου. Σε περίπτωση εξυπηρέτησης με τηλεδιάσκεψη, κατά την έναρξη της βιντεοκλήσης ο υπάλληλος ελέγχει την ταυτοπροσωπία του συναλλασσόμενου με επίδειξη του ταυτοποιητικού  του εγγράφου και εν συνεχεία διεκπεραιώνει το αίτημα για το οποίο ορίστηκε το ραντεβού.

Προκειμένου να ενταχθεί στην πλατφόρμα, κάθε Δήμος υποβάλλει αίτημα στη Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα όπου καθορίζει τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις. Επιπλέον, με γνώμονα τις οργανωτικές και λειτουργικές του ανάγκες, κάθε Δήμος μπορεί να επιλέξει  τους παρεχόμενους τρόπους εξυπηρέτησης των ραντεβού. Τέλος, η ενδιαφερόμενη Δημοτική Αρχή καθορίζει τις διοικητικές υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων που θα μπορούν να προγραμματίζονται μέσω της πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των δημοτών του. Η ένταξη κάθε Δήμου που διαθέτει τα κατάλληλα τεχνικά μέσα στην πλατφόρμα myDimos.Live.gov.gr διαπιστώνεται με πράξη του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα e-ota.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Σχοινούσα: Τραυματισμός 48χρονου σε σκάφος – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάξου

Ο αλλοδαπός κυβερνήτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια χειρισμών – Άμεση κινητοποίηση Λιμενικού και μεταφορά με το «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ»

Επείγουσα διακομιδή 12μηνου βρέφους από τη Νάξο στη Σύρο

Με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσοκομειακή φροντίδα με το ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ»

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης