Η χώρα διαθέτει μάλλον ακριβές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ανέφερε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο Digital Economy Forum – Τι ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Τις έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο Digital Economy Forum (DEF) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν: 1. Τη δημιουργία της κρατικής πύλης gov.gr. 2. Την έκδοση των ταυτοτήτων που θα συνοδεύεται από ψηφιακή υπογραφή. 3. Την απλοποίηση των διαδικασιών. 4. Την αναβάθμιση των ταχυτήτων στα δίκτυα με τη μείωση του κόστους πρόσβασης 5. Τη βελτίωση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που ακόμη και σήμερα είναι δυσεύρετο, παρά την υψηλή ανεργία. 6. Την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων.
Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες ο κάθε Ελληνας που θα γεννιέται θα αποκτά ένα και μοναδικό αριθμό ο οποίος θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το μοντέλο της Εσθονίας που θα φέρει και ψηφιακή υπογραφή.
Σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα διαθέτει μάλλον ακριβές υπηρεσίες και κάλεσε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μειώσουν τις χρεώσεις είτε είναι ονομαστικές είτε πραγματικές.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αλλαγή σελίδας στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας περνά από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ενώ τώρα γυρίζει σελίδα και θα φέρει τη δική του, ηλεκτρονική –όπως είπε– υπογραφή.
O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ίδιο συνέδριο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθούν άμεσα λύσεις σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση άρση των δυσκολιών από την καθημερινότητα του πολίτη με τη χρήση απλών διαδικασιών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο με τις συστημικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυθεντικοποίησης των στοιχείων των πολιτών –μέχρι την έλευση των νέων ταυτοτήτων– μέσω και των τραπεζικών κωδικών τους, εκτός από τους κωδικούς του Τaxisnet.
Μέχρι την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και την παροχή ψηφιακής υπογραφής επιδιώκεται η αξιοποίηση των κωδικών του e-banking, οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, οι τελευταίες θα λαμβάνουν μια προμήθεια για κάθε συναλλαγή (έκδοση πιστοποιητικού κ.λπ.) που θα ολοκληρώνεται με τη χρήση των τραπεζικών συστημάτων πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη.
Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει η σχετική Οδηγία για τις προμήθειες των έργων πληροφορικής. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, πανευρωπαϊκά είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί στις προμήθειες έργων πληροφορικής. Οι διαδικασίες αυτές είναι τόσο αργές που «αντανακλούν αναπτυξιακούς ρυθμούς άλλων εποχών».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου καινοτομίας στην Αθήνα, αντίστοιχου εκείνου της Θεσσαλονίκης «ThessINTEC». Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια του κέντρου φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης και είπε ότι θα νομοθετηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα η δημιουργία αντίστοιχου κέντρου στην Αθήνα. Ο κ. Γεωργιάδης ακόμη στηλίτευσε τις απορροφήσεις του ΕΠΑνΕΚ, οι οποίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στο 19%. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να δούμε πώς μπορούμε να το “ξεκλειδώσουμε”».