Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Lockdown: Τηλεκπαίδευση & Netflix ... Ποιος θα νικήσει;

Ελλάδα – Lockdown: Τηλεκπαίδευση & Netflix … Ποιος θα νικήσει;

|

Πώς το Netflix και το… Pornhub «απειλούν» την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία – Τα πέντε SOS από την Κυβέρνηση προς τους χρήστες

«Απειλή» για την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία στον καιρό της πανδημίας αποτελούν το… Netflix αλλά και το …pornhub μαζί με το youtube. Οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας που «καταναλώνουν» μεγάλο όγκο δεδομένων προκαλούν στον καιρό του lockdown έξτρα στρες στα δίκτυα με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δυνατότητά τους να «αντέξουν» τις ανάγκες της εργασίας, αλλά και της εκπαίδευσης από απόσταση. Ο μεγάλος κίνδυνος, μάλιστα, εντοπίζεται στο διάστημα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τηλεκπαίδευση: Πάνω από 500.000 ταυτόχρονες συνδέσεις

Από αύριο το δίκτυο και στην Ελλάδα -όπως διαπιστώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη διάρκεια του πρώτου lockdown- καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση από ποτέ, καθώς μόνο για τις ανάγκες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) θα πρέπει να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα πάνω από 500.000 γραμμές, όσοι και οι μαθητές που θα συνδέονται στο δίκτυο από νωρίς το πρωί ως αργά το μεσημέρι, χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες για τη φροντιστηριακή εκπαίδευση ή τις ξένες γλώσσες που επίσης προχωρούν υποχρεωτικά σε μαθήματα εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι εκατοντάδες χιλιάδες συνδέσεις των εργαζομένων από το σπίτι που μαζί με την συνήθη χρήση των δικτύων δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.

«Παρηγοριά» σε Netflix και …Pornhub

Ωστόσο, αυτό που διαπιστώθηκε ήδη από το πρώτο lockdown είναι ότι κλεισμένοι στο σπίτι, οι Ευρωπαίοι βρίσκουν «παρηγοριά» στις πλατφόρμες ψυχαγωγίας που προβάλλουν βίντεο, καταναλώνοντας όμως τεράστιο όγκο δεδομένων. Κατά σειρά, τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα προκαλούν -και στην Ελλάδα- το Netflix, το Youtube και το Pornhub. Η περιήγηση στα social media όπως στο facebook, όπως διαπιστώθηκε «κατανάλωνε» μεν πολύ χρόνο των χρηστών του διαδικτύου, αλλά και όχι data.

Μείωση της ποιότητας των βίντεο

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κατάρρευσης των δικτύων ήρθαν στη διάρκεια του lockdown την Ανοιξη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ η κατάσταση απασχόλησε την Κομισιόν με τον ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρετόν να παρεμβαίνει τόσο στην εταιρεία του Netflix, όσο και στο Youtube ζητώντας να κατεβάσουν την ποιότητα του streaming τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αποφευχθεί συμφόρηση στο Ίντερνετ, καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι, υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εργάζονταν από τα σπίτια τους.

Και οι δύο εταιρείες είχαν κατεβάσει την ποιότητα για έναν μήνα με το Youtube να μεταβιβάζει όλο το trafffic του στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε standard definition. Τότε, ευρωπαϊκοί πάροχοι υπηρεσιών, από τη Vodafone ως της Deutsche Telekom και άλλες εταιρείες, είχαν αναφέρει άνοδο του data traffic, προκαλώντας την παρέμβαση – έκκληση του Μπρετόν προκειμένου να αποφευχθεί κατάρρευση του Ίντερνετ.

Το Netflix, αντίστοιχα, είχε προχωρήσει σε μείωση των  bit rates, που καθορίζουν την ποιότητα και το μέγεθος των αρχείων ήχου και βίντεο, σε όλα του τα streams στην Ευρώπη για 30 ημέρες, πρακτικά μειώνοντας το traffic του σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα κατά περίπου 25%.

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης των δικτύων τους τον περασμένο Μάρτιο είχαν βρεθεί η Ισπανία και στη συνέχεια και η Μεγάλη Βρετανία- με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην πρώτη να προχωρούν σε κοινή έκκληση στους χρήστες να ακολουθούν συγκεκριμένους «κανόνες» για τη χρήση του διαδικτύου.

Πέντε κανόνες

Το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για να καταφέρουμε να ανακόψουμε το ρυθμό της πανδημίας, αλλά και για τα δίκτυα, από τη στιγμή που πολλές περισσότερες ανάγκες καλύπτονται πλέον από το διαδίκτυο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται «σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας».

Προχωρώντας περισσότερο, και προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες «καλής χρήσης» των δικτύων που ακολουθούν:

1. Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

2.Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.

3.Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.

4.Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.

5.Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης.

Επίσης πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ότι πρέπει:

–  Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορωνοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.