Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Ηλεκτρονική απάτη: Σε δέκα μήνες χάθηκαν 316.000 ευρώ (με sms)

Ελλάδα – Ηλεκτρονική απάτη: Σε δέκα μήνες χάθηκαν 316.000 ευρώ (με sms)

|

Υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης: Μεγάλη αύξηση το δεκάμηνο – Ζημία 316.000 ευρώ μέσω ψεύτικων sms

 

Ιδιαίτερα αποδοτική αποδεικνύεται η κοινωνική μηχανική (social engineering), η πρακτική μέσω της οποίας επιτήδειοι αποσπούν χρηματικά ποσά, εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποτελεί έναν από τους αποδέκτες κοινοβουλευτικής ερώτησης για τις απάτες με τη χρήση τηλεφώνου ή υπολογιστή, οι περιπτώσεις αυτής της μορφής εξαπάτησης εκτοξεύθηκαν κατά το δεκάμηνο του 2021. Και η Νάξος δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση… Ουκ ολίγοι συμπολίτες μας έχουν δεχτεί ανάλογες “επιθέσεις” και αρκετοί δυστυχώς την πάτησαν με τελευταία παραδείγματα επιχειρηματίες στην Ορεινή Νάξο… 

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο προκλήθηκε οικονομική ζημία 316.000 ευρώ λόγω 256 περιστατικών παραπλάνησης μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, πρακτική που είναι γνωστή ως «smishing». Το 2020 η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε μόλις 81 υποθέσεις απάτης μέσω ψεύτικων sms που συνδέονται με οικονομικές απώλειες 48.100 ευρώ.

Μόνο μέσω αποστολής ψεύτικων sms έχει προκληθεί ζημία 316.000 ευρώ.

Συνολικά, το δεκάμηνο του 2021 δηλώθηκαν 237 επενδυτικές απάτες που έχουν προκαλέσει οικονομική ζημία 4,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει εκτοξευτεί συγκριτικά με το σύνολο του 2019, οπότε την Ελληνική Αστυνομία είχαν απασχολήσει μόλις τέσσερις υποθέσεις επενδυτικής απάτης που είχαν κοστίσει 37.000 ευρώ. Πέρυσι, σημειώθηκαν 66 περιπτώσεις αυτού του είδους «ξαφρίσματος» που προκάλεσαν οικονομική βλάβη ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η ανυπαρξία εδαφικών περιορισμών και η χρήση εξελιγμένων τεχνικών απόκρυψης των ψηφιακών ιχνών κάνουν δύσκολη την εξιχνίαση των ηλεκτρονικών απατών. Ως αποτέλεσμα, το δεκάμηνο του 2021 από τις συνολικά 2.770 απάτες με υπολογιστή, που ανήκουν στο άρθρο 386Α του Ποινικού Κώδικα, μόλις 133 εξιχνιάστηκαν. Η συνηθισμένη μορφή απάτης σχετίζεται με τα επενδυτικά προϊόντα που δήθεν αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, κατά τις οποίες οι δράστες για να πείσουν τα θύματά τους χρησιμοποιούν εργαλεία και λογισμικά που τους επιτρέπουν να αλλοιώνουν τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς «fake caller ID», να παρουσιάζουν ψεύτικες ιστοσελίδες ως αληθινές και να δημιουργούν πλαστογραφημένα έγγραφα. Σε κάθε περίπτωση, οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν, με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων, την πραγματική τους τοποθεσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η επιλογή των υποψήφιων θυμάτων είναι κατά βάση τυχαία, αφού αποστέλλονται προς αυτά μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα «spam», ή πραγματοποιούνται κλήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο σειριακά σε όλους τους τηλεφωνικούς αριθμούς. Σημειώνεται ότι οι δράστες των διαδικτυακών απατών βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκτός της ελληνικής επικράτειας, όπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και Γ. Καμίνης, για το πού βρίσκουν οι δράστες τα τηλέφωνα επικοινωνίας και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απαντά πως τα στοιχεία και οι αριθμοί των συνδρομητών είναι αναρτημένα στους τηλεφωνικούς καταλόγους.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική