Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα (Facebook): Διαρροή προσωπικών δεδομένων

Ελλάδα (Facebook): Διαρροή προσωπικών δεδομένων

|

Διαρροή δεδομένων για 617.000 ελληνικούς και 150.000 κυπριακούς λογαριασμούς – Ανάμεσά τους και επώνυμοι Ελληνες

Σε περίπου 620.000 υπολογίζονται οι λογαριασμοί των χρηστών του Facebook στην Ελλάδα, προσωπικά δεδομένα των οποίων έχουν διαρρεύσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή του ιστότοπου Hackread, στην Ελλάδα διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς και στην Κύπρο δεδομένα από 152.321 λογαριασμούς.

Παγκοσμίως, η διαρροή αφορά προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατ. χρηστών του Facebook, όπως μετέδωσε το Σάββατο το Business Insider. Τα διαρρεύσαντα στοιχεία, αφορούν δεδομένα όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, ονόματα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά και σε κάποιες περιπτώσεις διευθύνσεις e-mail.

Μάλιστα τα εν λόγω δεδομένα «είναι προσβάσιμα ουσιαστικά δωρεάν», σύμφωνα με όσα απειλεί η πλευρά της κυβερνοεπίθεσης. Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ. Ωστόσο, ο Gal δήλωσε το Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα κάποιων δεδομένων μέσω σύγκρισης με αριθμούς γνωστών του.

Δημοσιογράφοι μπόρεσαν μάλιστα να αντιστοιχίσουν γνωστούς αριθμούς τηλεφώνου με λεπτομέρειες από τη βάση δεδομένων.

Μιλώντας στο protothema.gr σχετικά με την «υποκλοπή του αιώνα» από το Facebook, ο κ. Κυπριανός Βασιλόπουλος, Επικεφαλής Σύμβουλος Ασφαλείας της εταιρείας Full Counter  επισημαίνει ότι «εάν κάποιος έχει πρόσβαση στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου ενός χρήστη, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να κάνει το λεγόμενο ‘phishing’. Δηλαδή, να στέλνει παραπλανητικά μηνύματα που περιέχουν links για διευθύνσεις στο διαδίκτυο, όπου μπορεί πχ να ζητά ανάκτηση κωδικών κ.λπ. Το ‘phishing’ είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος για την απόσπαση δεδομένων από έναν ανύποπτο χρήστη».

Στην πράξη, οποιοσδήποτε γνωρίζει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου κάποιου -εν προκειμένω ενός χρήστη του Facebook- μπορεί να το χρησιμοποιήσει για κάθε είδους ενέργεια. Από την αποστολή εξατομικευμένων διαφημιστικών SMS, έως την παρενόχληση, την παραπλάνηση και την απόσπαση ακόμη πιο ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων.

Πώς μπορεί η υποκλοπή να οδηγήσει στο χειρότερο δυνατό σενάριο

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαρροή-μαμούθ δεν αφορά σε κωδικούς πρόσβασης των προφίλ στο Facebook. Παρόλ’ αυτά, για λόγους εύκολης απομνημόνευσης, πολλοί χρήστες συνηθίζουν, αντί άλλου κωδικού, να χρησιμοποιούν τον αριθμό του τηλεφώνου τους. Στην περίπτωση αυτή, το χάκινγκ μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την υποκλοπή απόρρητων δεδομένων, φωτογραφιών, βίντεο, προσωπικής αλληλογραφίας κ.ο.κ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να επαληθευτεί το χειρότερο δυνατό σενάριο: Η εισβολή στον προσωπικό λογαριασμό μπορεί να συνδεθεί με εκβιασμό, εκφοβισμό -και, εν ολίγοις, με το καθαυτό ηλεκτρονικό έγκλημα. Το αρχείο με τον αχανή κατάλογο των στοιχείων κοινοποιήθηκε μέσω μιας «underground» κοινότητας ατόμων τα οποία ανταλλάσσουν πληροφορίες χρήσιμες για το χάκινγκ.

Το αρχείο με τα στοιχεία δόθηκε δωρεάν και χωρίς αντάλλαγμα

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αρχείο με τα στοιχεία των 553 εκατ. χρηστών δόθηκε δωρεάν από τους ψηφιακούς πειρατές, δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί κάποιου είδους αντάλλαγμα, λύτρα κ.λπ. Η όλη ενέργεια φαντάζει μάλλον σαν επίδειξη δύναμης εκ μέρους των χάκερ -και, στη χειρότερη των περιπτώσεων- αποτελεί προειδοποίηση ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν, εάν το αποφάσιζαν, να υποκλέψουν ακόμη πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Εκ μέρους του Facebook δεν μπορεί να ληφθεί κάποιο μέτρο, εφόσον η διαρροή των δεδομένων έχει πλέον συντελεστεί, χωρίς σε αυτήν να περιλαμβάνονται κωδικοί πρόσβασης σε προφίλ χρηστών. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και δη σε τόσο μεγάλη κλίμακα, το Facebook θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα ήταν αναγκασμένο, αφ’ ενός να ζητήσει από μισό δισ. χρήστες να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης στα προφίλ τους ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενες «διαρρήξεις». Αφ’ ετέρου όμως, το Facebook θα έπρεπε να απολογηθεί για το πώς κατέστη δυνατή η κολοσσιαία πειρατεία, παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα οποία υποτίθεται πως λαμβάνει.

Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ παλιά και σχετίζονται με συμβάν που είχε επιδιορθωθεί τον Αύγουστο του 2019». «Εντοπίσαμε και λύσαμε το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Ρεκόρ στο λιμάνι Πάρου: 8.249 επιβάτες και 1.099 οχήματα την 1η Αυγούστου (!!!)

Ο Αύγουστος μπήκε εκρηκτικά για την Πάρο – Ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου

Ανάσα για τη ΡΕΔΗΣΕ Σύρου, oριστική διευθέτηση 20ετούς οικονομικής εκκρεμότητας

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε την οριστική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων του ΕΦΚΑ – Διασφαλίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και του οπτικοακουστικού αρχείου

Η Πορτάρα αφύπνισε θεσμούς, αλλά όχι αιρετούς, η ανάρτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Οργισμένη αντίδραση από το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας μετά τη βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου – Το “τυχαίο κλικ” που έφερε την ανατροπή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.