Μπράβο αντοχή το ελληνικό δίκτυο; στα σταθερά δίκτυα η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) την τελευταία εβδομάδα ήταν 24,55 Mbps (έναντι 25,92 Mbps) – μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) διαμορφώθηκε στα 5,08 Mbps (έναντι 5,84 Mbps) και τι γίνεται στα κινητά τηλέφωνα
Ανθεκτικά αποδεικνύονται μέχρι στιγμής τα ελληνικά δίκτυα παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν κατά την πανδημία του κορονοϊού και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Ookla που έχει στη διαθεσή του το insider.gr, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία μικρή μείωση στη μέση ταχύτητα, όσον αφορά τη λήψη και αποστολή δεδομένων στις ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα, εξέλιξη που θεωρείται αναμενόμενη λόγω των πολλών επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την τηλεεργασία και τους αμέτρητους χρήστες που στρέφονται στις streaming υπηρεσίες για να ψυχαγωγηθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ookla διαχειρίζεται το www.speedtest.net, το site που χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για να τεστάρουν οι χρήστες τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης τους. Όσο για τα στοιχεία που παρέχει προέρχονται από τις δοκιμές των χρηστών, οι οποίες καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένες παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Τι δείχνουν τα νούμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, στα σταθερά δίκτυα η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, ήταν την τελευταία εβδομάδα 24,55 Mbps, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τα 25,92 Mbps της αμέσως προηγούμενης (9 – 15/3) αλλά και της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου όπου διαμορφώθηκε στα 27,01 Mbps. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 26,59 Mbps και 27,24 Mbps.
Αντίστοιχη παρουσιάζεται και η εικόνα όσον αφορά στη μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, η οποία την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 5,08 Mbps, ελαφρώς μειωμένη από τα 5,84 Mbps και 6,07 Mbps που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 5,79 Mbps και 6,28 Mbps.
Μικρή πτώση καταγράφηκε και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας την εβδομάδα που μας πέρασε (16-22/3), όπου η μέση τιμή της ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) μέσω κινητών δικτύων έφτασε τα 33,71 Mbps, σε αντίθεση με τα 38,77 Mbps και τα 39,28Mbps που ήταν την εβδομάδα 9-15 Μαρτίου και την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου αντίστοιχα. Τον Φεβρουάριο, κινήθηκε μεταξύ 41,88 Mbps και 36,42 Mbps.
Τέλος, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας ήταν την περασμένη εβδομάδα 11,82 Mbps σε σχέση με τα 13 Mbps και 13,52 Mbps που ήταν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής κινήθηκε μεταξύ 14,07 Mbps και 13,5 Mbps.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις μέχρι στιγμής πληροφορίες των στελεχών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που τονίζουν ότι παρά την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στην κίνηση δεν υπάρχει ζήτημα ούτε με τη χωρητικότητα που είναι διαθέσιμη.
Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας μας και τα αρμόδια στελέχη των τεχνικών τμημάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσο και οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή το τελευταίο διάστημα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν αλλά και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο χωρίς προβλήματα παρά τις έκτακτες συνθήκες και τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.
Η εικόνα των δικτύων στην Ευρώπη
Επιπτώσεις και στις ταχύτητες πρόσβασης στο Internet φαίνεται να έχουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ή αποκλεισμού κυκλοφορίας που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η γνωστή εταιρεία Ookla. Η μαζική αύξηση στη χρήση του Internet η οποία είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού πολλών ατόμων σπίτι, έχει μειώσει τις ταχύτητες πρόσβασης.
Ειδικότερα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ookla από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία) ιδιαίτερα την εβδομάδα 16 έως 22 Μαρτίου καταγράφηκε σημαντική πτώση στις ταχύτητες, αποτέλεσμα λογικά των μέτρων απομόνωσης του πληθυσμού, που έλαβαν οι παραπάνω χώρες.
Ειδικότερα, σημαντική μείωση στις ταχύτητες download από δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας παρατηρείται σε πέντε από τις οκτώ χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία), ενώ σχετικά σταθερές παρέμειναν οι ταχύτητες στην Αυστρία, την Αγγλία και την Ολλανδία.
Παρόμοια είναι η εικόνα και σε επίπεδο latency (καθυστέρηση), όπου παρατηρούμε ανοδικές τάσεις στις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο τα δίκτυα σταθερής.
Το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο καταγράφηκε στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Αγγλίας, όπου οι ταχύτητές τους αυξήθηκαν. Ωστόσο σημαντική μείωση καταγράφηκε σε Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία και Ισπανία. Στην περίπτωσης της Ιταλίας τώρα η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία με αποτέλεσμα οι νεκροί της να αυξάνουν κατά εκατοντάδες όσο περνούν οι μέρες, η μείωση στην ταχύτητα πρόσβασης προηγείται κατά μία εβδομάδα.