Ποια απόφαση πήρε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις κεραίες που βρίσκονται εντός πόλεων – Τι αναφέρει στο πόρισμά της
Δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ακτινοβολίας σε σταθμούς κεραιών εντός του αστικού ιστού σε καμία περιοχή της χώρας.
Αυτό ανέφερε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2019 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Συνοπτικά προκύπτει πως πέρυσι:
• Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 2.102 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. To 98% ήσαν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιποι έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.
• Περίπου το 90% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.
• Διαπιστώθηκαν κατά τους επιτόπιους ελέγχους τέσσερις περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που αφορούν σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».
Εξάλλου από την έκθεση του απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το 2019 προκύπτει ότι οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης, είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr. Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2019 λειτούργησαν σε τέσσερις Δήμους.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Δελτίο Τύπου – Φωτο: kathimerini.gr