Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Αιγαίο: Εν πλω internet από τους Σουηδούς (!!!)

Ελλάδα – Αιγαίο: Εν πλω internet από τους Σουηδούς (!!!)

|

Ισχυρό Wi-Fi εν πλω σε 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως στα ελληνικά πλοία σκοπεύει να προσφέρει η Nowhere Networks 

Ενα από τα τελευταία οχυρά που δεν έχει καταφέρει να… εκπορθήσει το γρήγορο Ιντερνετ είναι τα πλοία. Ενώ δηλαδή στην Ελλάδα από το καλοκαίρι είναι δυνατόν να συνδεθεί κάποιος στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και παρότι το ασύρματο Ιντερνετ στα ξενοδοχεία αριθμεί ήδη δύο δεκαετίες ζωής, το Wi-Fi εν πλω αποτελεί απαγορευμένο καρπό.

Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να ανατρέψει μία σουηδική εταιρεία, η Nowhere Networks, η οποία εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει να καλύπτει με υψηλών ταχυτήτων ασύρματο Ιντερνετ μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων και τμήμα του Ιονίου Πελάγους. Σήμερα, η παροχή ασύρματου Ιντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό γίνεται είτε μέσω δορυφόρου εν μέσω θαλάσσης είτε μέσω κινητού τηλεφώνου όσο το πλοίο δεν έχει απομακρυνθεί από τη στεριά. «Και στις δύο περιπτώσεις η σύνδεση συνήθως είναι προβληματική, ενώ η δορυφορική κάλυψη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Επίσης, η λύση που προσφέρουμε είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σχέση με το δορυφορικό Ιντερνετ», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Ποια είναι η λύση που αναπτύσσει η εταιρεία στο Αιγαίο; Η Nowhere Networks, που έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, εγκαθιστά στην ξηρά κατευθυντικές κεραίες, που είναι σε θέση να ακολουθούν την πορεία των πλοίων επί των οποίων τοποθετεί άλλες κεραίες που επικοινωνούν με τις επίγειες. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Σουηδός CEO, για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να διασφαλίσουν τη σύνδεση μεταξύ των ιστών του δικτύου κινητής.

Στην περίπτωση βέβαια του ασύρματου Ιντερνετ εν πλω, η κεραία-στόχος βρίσκεται σε κίνηση, καθώς έχει τοποθετηθεί στο πλοίο. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας επιτρέπει στη Nowhere Networks να τοποθετεί τον εξοπλισμό της στα νησιά από τα οποία διέρχονται τα επιβατηγά πλοία και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου της. Η εταιρεία υπόσχεται ταχύτητες άνω των 100 Mbps και επιδιώκει μέσα στο 2023 να καλύψει το 99% (του θαλάσσιου χώρου) της Ελλάδας, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε 90 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Οι Σουηδοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη συμφωνίες με δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, με τη Nowhere Networks να έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με σχεδόν όλες τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, επιδιώκοντας να καλύψουμε το 2023 το 99% των δρομολογίων που εκτελούνται στην Ελλάδα. Οπου υπάρχει δίκτυο καλής ποιότητας, υπάρχει και ζήτηση και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζουμε ότι θα κάνουν χρήση των τεχνολογικών μας συστημάτων περίπου 30 πλοία στην Ελλάδα», προσθέτει ο Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Ξεκίνημα από την Ελλάδα 

Η Nowhere Networks τοποθετεί τις κατευθυντικές κεραίες της ως επί το πλείστον στους ιστούς της Vantage Towers, της εταιρείας διαχείρισης και εκμετάλλευσης παθητικών υποδομών κινητής τηλεπικοινωνίας και συγκεκριμένα 4.800 πύργων στην Ελλάδα. Με το ύψος όπου βρίσκεται τοποθετημένος ο εξοπλισμός να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την «επικοινωνία» των επίγειων κεραιών με αυτές στα πλοία, οι γραφικές αιγαιοπελαγίτικες εκκλησίες, που είναι συνήθως χτισμένες σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα οβάλ συστήματα της σουηδικής εταιρείας, διευκρινίζει ο Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Η σουηδική εταιρεία δεν αναπτύσσει μόνο την τεχνολογία που εγκαθιστά σε ιστούς που μισθώνει από τη Vantage Towers ή σε άλλα σημεία που θεωρεί ως κατάλληλα. Αποτελεί και πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεδομένου ότι οι επιβάτες των πλοίων συνδέονται ασύρματα με το δικό της δίκτυο.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας στηρίζεται στη χρέωση των υπηρεσιών της στις ακτοπλοϊκές, οι οποίες με τη σειρά τους χρεώνουν τους επιβάτες για τη χρήση Ιντερνετ. Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων και αυξανόμενων εσόδων, με τη σουηδική εταιρεία να δραστηριοποιείται σε μια αγορά που μόλις ανοίγει και διαθέτει τεράστιο περιθώριο μεγέθυνσης. Αυτό εξηγεί γιατί, σε σχέση με πέρυσι, η Nowhere Networks έχει αυξήσει κατά 50% τους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η ύπαρξη καλής ποιότητας γρήγορου Ιντερνετ δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των επιβατών, αλλά είναι απαραίτητη και για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων των πλοίων που αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση των κρατήσεων, των αποθεμάτων ή τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια το Wi-Fi στα πλοία θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντίστοιχα το Ιντερνετ στα ξενοδοχεία, που αρχικά παρεχόταν με χρέωση, είχε ξεκινήσει με δειλά βήματα, αποτελώντας τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των υπηρεσιών φιλοξενίας», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks που ιδρύθηκε το 2017.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το δίκτυό της στην πλειονότητα των θαλάσσιων προορισμών της Βόρειας Ευρώπης, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη χώρα από όπου ξεκινάει να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι αποτελεί ναυτιλιακή υπερδύναμη, η μεγάλη νησιωτικότητά της και οι πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού αποτελούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Nowhere Networks ξεκίνησε την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την Ελλάδα, προτού μπει στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τις απόπειρες απάτης μέσω τηλεφωνικών επαφών από δήθεν υπαλλήλους του Δήμου

Αλλαγή δρομολογίου για το “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Λόγω των επικείμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που πρόκειται να επικρατήσουν την ερχόμενη Κυριακή 05/02/2023 & σύμφωνα με το δελτίο της Ε.Μ.Υ

Οι Βρετανοί δείχνουν τη προτιμησή τους στην Πάρο

Η Πάρος αποτελεί έναν από τους προορισμούς που αναμένεται να επιλέξουν οι βρετανοί το φετινό καλοκαίρι

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

ΠΝΑι: Στηρίζει τη μαθητική κοινότητα που θα αλλάξει την Ελλάδα μέσω καινοτόμων προτάσεων

Στο ελληνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Επιχείρηση Αλλάζουμε την Ελλάδα! The gamechangers» μαθητές από την Κω, την Κάλυμνο και την Πάτμο πρωτοπορούν και επιχειρούν!

Στοίχημα – Αγγλία: Η Τσέλσι επένδυσε και θέλει … τρίποντα

Συνδυαστικά σε Λεβερκούζεν και Τσέλσι ... Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

“Παρών” δηλώνει το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ στις Κυκλάδες.

Η Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής ανακοίνωσε τους δύο πρώτους υποψηφίους της για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.

Σήμερα ή τη Δευτέρα (06/02) η πληρωμή των κτηνοτρόφων

Μέσα στη μέρα αναμένεται η πληρωμή των κτηνοτρόφων για την ενίσχυση ζωοτροφών - Εναλλακτική ημερομηνία η Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση