Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕΛΔΟ: Βρε παιδιά που πήγαν τα 23.9 εκατομ. ευρώ....

ΕΛΔΟ: Βρε παιδιά που πήγαν τα 23.9 εκατομ. ευρώ….

|

Χαμένοι στο… διάστημα: Σοβαρές καταγγελίες κατά Παππά για οικονομικό σκάνδαλο – Ποιες είναι οι απαντήσεις και τι αναφέρουν τα πολιτικά κόμματα για την υπόθεση “Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός”

Σοβαρό πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, προκαλεί η παραίτηση με διαστημικές… βόμβες του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Οι αιχμές κατά του υπουργού Νίκου Παππά, δεν περιορίστηκαν στο γεγονός ότι δεν του είχαν δοθεί αρμοδιότητες αλλά επεκτάθηκαν και σε ευθείες βολές για οσμή σκανδάλου.

Οπως αναφέρουν τα «Νέα», σχεδόν ένα μήνα μετά τον ορισμό του ως προέδρου του ΔΣ του νεοσύστατου Οργανισμού, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και επί ετών διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA, στη μακροσκελή ανοιχτή επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει πρωτοφανείς παρεμβάσεις από το διαστημικό «σύστημα Παππά» και το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο Κριμιζής καταγγέλλει ότι οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν την ίδρυση του ΕΛΔΟ «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξής του», καθιστώντας τον «μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Ο ΕΛΔΟ εγκαινιάστηκε από τον Παππά στις 19 Μαρτίου 2018, με αποστολή τη διαμόρφωση εθνικής διαστημικής στρατηγικής και την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες. Ο Δρ Κριμιζής είχε πιέσει και καταφέρει να ιδρυθεί η υπηρεσία ως δημόσια εταιρεία, αντί ως ΔΕΚΟ όπως είχε επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο βετεράνος της NASA με αναγνωρισμένη ικανότητα στη διοίκηση, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο αποδέχτηκε τη θέση αναφέρει ότι ζήτησε και πήρε τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον Παππά, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. «Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε», τονίζει στη χτεσινή επιστολή παραίτησής του.

Στην ίδια επιστολή αφήνει σαφείς αιχμές και για τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα. «Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός», προσθέτει ο Κριμιζής και υπογραμμίζει: «Δημιουργήθηκαν συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α», όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη στον ΕΛΔΟ». Η πιο δυσάρεστη έκπληξη, λέει ο κορυφαίος ακαδημαϊκός, ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση (3095/2018, αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ύψους, περίπου 16 εκατ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική!
Επίσης, στην επιστολή του αναφέρεται ευθέως και στο εύλογο ερώτημα της ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων. «Οφείλω να είμαι σαφής επ’ αυτού», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Οταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος…».

Τέλος, αν και σημειώνει ότι «δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο», αφήνει σαφείς αιχμές προσθέτοντας: «Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το «follow the money»». Σημειώνεται, ότι μαζί με τον Κριμιζή αποχωρούν από τον ΕΛΔΟ άλλα δύο μέλη της διοίκησής του.

Τι λέει ο Παππάς

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι  νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΔΟ αναλαμβάνει ο επικεφαλής της εταιρείας Hellas Sat που πουλήθηκε στους Αραβες (Arabsat), ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. Μαζί του στο Συμβούλιο του Οργανισμού τοποθετείται ο μηχανικός – αεροναυπηγός Κωνσταντίνος Σταυρινίδης. Πάντως, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή – καταπέλτη του Κριμιζή, ο Παππάς, στην ανακοίνωσή του, αφού τον ευχαριστεί «από καρδιάς για τη σύντομη παρουσία του στο ΔΣ του ΕΛΔΟ», επιχειρεί να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκλήθηκαν, υποστηρίζοντας: «Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του…».

Ζητούν απαντήσεις για τα 23,9 εκατ. ευρώ

Οι καταγγελίες του Σταμάτη Κριμιζή προκάλεσαν την αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για καταγγελίες «κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, Νίκο Παππά» έκανε λόγο η ΝΔ. «Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του Διαστημικού Οργανισμού, αλλά κυρίως κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης», τονίζει χαρακτηριστικά η Πειραιώς. «Οι καταγγελίες για παρεμβάσεις από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια «ελέγχου» έργων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας πως «οι ευθύνες είναι όλες δικές τους, δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους. Η υπόδειξη του κ. Κριμιζή «follow the money» λέει πολλά…». Με ανάρτησή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει για «κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και για θέσεις που «ανήκουν – και ανήκαν πάντα – σε συγγενείς και κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής – από μέρους τους – για το Διάστημα. Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων…».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Εργαζόμαστε συστηματικά για την θεσμική αναγνώριση της έννοιας της νησιωτικότητας”

Εθνικό Συνέδριο για τη Νησιωτικότητα – Διάλογος Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας για μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια και Νησιωτική Στρατηγική

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα την Τρίτη περιοχές της Νάξου, τι ώρα και πού θα γίνει διακοπή

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στις περιοχές Στελίδα, Άγιος Προκόπιος, Γλυφάδα και Πάγκοι Χώρας Νάξου λόγω τεχνικών εργασιών — Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι

Σαντορίνη – Ε.Π.Τ.Α.: Στις 6 Ιουλίου, ενώνουμε δυνάμεις κατά των τροχαίων ατυχημάτων

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράσεις στην πλατεία Εμπορείου, γιατί η πρόληψη είναι στο χέρι μας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. 

MTC Group: Ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2026 – Στρατηγικές προσαρμογής μετά τις γεωπολιτικές αναταράξεις

Έκθεση της MTC GROUP καταγράφει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τη σημασία της εικόνας προορισμού και την ανάγκη επανατοποθέτησης της Ελλάδας στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Εστία Πύργου Καλλίστης: Καλοκαίρι πολιτισμού στον Πύργο Σαντορίνης

Η “Εστία Πύργου Καλλίστης” προσκαλεί σε ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μουσική, λόγος, εικαστικά, παιδικό θέατρο και παράδοση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο σχολείο που δίνει δεύτερες ευκαιρίες

Το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει γνώση, υποστήριξη και έμπνευση για όσους θέλουν να προχωρήσουν μπροστά – Οι εγγραφές για το 2025-2026 ξεκίνησαν

Πολιτική Προστασία: Επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές στα νησιά των Κυκλάδων

Την ώρα που τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βγαίνουν από την ενεργειακή απομόνωση, η Περιφέρεια καλεί πολίτες και παραγωγούς σε ετοιμότητα για την προστασία των δασών – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA λόγω ισχυρών ανέμων

Ιντερ – Φλουμινένσε: Μάχη πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με over στα γκολ

Οι «νερατζούρι» αντιμετωπίζουν τη σκληροτράχηλη Φλουμινένσε στους «16» της διοργάνωσης – Όλα ανοιχτά στη Σάρλοτ και ποντάρουμε στα γκολ

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΑΔΜΗΕ: Έξι διασυνδέσεις 6 δισ. ευρώ βάζουν τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των νησιών

Ο ΑΔΜΗΕ φέρνει επανάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, συνδέοντας Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας–Ιταλίας και την ασφάλεια της Πελοποννήσου

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.