Θολό τοπίο με τεράστια κενά τήρησης της νομοθεσίας και εκμετάλλευσης του καταναλωτή
Θολό τοπίο με τεράστια κενά τήρησης της νομοθεσίας και εκμετάλλευσης του καταναλωτή
Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδα, που έγινε σε δύο φάσεις και διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο 2017, δειγματοληπτικά σε 1000 ηλεκτρονικά καταστήματα, υπάρχει τεράστιο κενό πληροφόρησης του καταναλωτή από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο μάλιστα εκμεταλλεύονται κάποιοι, ελλείψει και των σοβαρών ελέγχων από την κρατική μηχανή.
Έτσι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων «εξαπατούσαν» τον καταναλωτή που έσπευδε να κάνει τις αγορές του μέσω διαδικτύου καθώς δεν του δινόταν η δυνατότητα να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που παραλάβει ελαττωματικό προϊόν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας εντόπισαν σοβαρότατες παρατυπίες καθώς 3 στα 4 καταστήματα δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή, 1 στα 2 ηλεκτρονικά καταστήματα, δεν πληροφορούσαν τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης, και μόνο 1 στα 2 ανέφερε τους όρους αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. Τα υπόλοιπα απέκλιναν σημαντικά από τις απαιτήσεις του Νόμου. Πιο «ριψοκίνδυνες» αποδεικνύονται οι αγορές μέσω ηλεκτρονικών σελίδων για παιχνίδια και βρεφικά είδη, εκείνα που αφορούν σε είδη άθλησης και πιο «ακίνδυνα» τα ηλεκτρονικά καταστήματα επίπλων διακόσμησης.
Σε δεύτερη φάση η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας αφού εντόπισε τα κενά ασφαλείας για τους καταναλωτές, επικοινώνησε με τους προμηθευτές, μέσω γραπτών επιστολών, προτείνοντας τη συμπλήρωση παραλείψεων. Ωστόσο, κάποιοι συνέχισαν τις παρατυπίες με αρκετούς να έχουν βελτιωθεί.
Συγκεκριμένα, από τα 772 τα 282 ανταποκρίθηκαν θετικά, πραγματοποιώντας τις αλλαγές οι οποίες προτάθηκαν από την ΕΕΚΕ, ενώ οι υπόλοιπες 490, δεν προέβησαν σε καμία απολύτως αλλαγή ή συμπλήρωση των όρων τους.
Πλέον, μετά την προτροπή της ΕΕΚΕ προς τα συγκεκριμένα καταστήματα ώστε να προβούν στις προτεινόμενες βελτιώσεις, σήμερα ο αριθμός των καταστημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλείς αγορές ανέρχονται σε 510 από το συνολικό δείγμα των 1000, ενώ πριν την έναρξη της έρευνας ήταν μόλις 228. Δηλαδή ποσοστό 51% έναντι του αρχικού 23%.