Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΔυτικές Κυκλάδες: Εως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση

Δυτικές Κυκλάδες: Εως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση

|

ΡΑΕ: Ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο σε όλα τα νησιά του Αιγαίου – Ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ – Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις Κυκλάδες  

ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρύχιων καλωδίων. Με αυτήν την ενέργεια γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών αυτών, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Αρκετά είναι τα νησιά που ήδη παίρνουν ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο. Ωστόσο, αυτά που εξακολουθούν να λειτουργούν αυτόνομα με ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος είναι τα Δωδεκάνησα, οι δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η ΡΑΕ αποφάσισε επίσης να αναπτυχθούν συστήματα ηλεκτροδότησης με ΑΠΕ και έργα αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά της Μεγίστης (Καστελόριζο) και του Άι Στράτη. Έτσι, τα μακρινά αυτά νησιά θα γίνουν «πράσινα», καθώς θα έχουν την αυτονομία τους μέσω καθαρής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, η απόφαση της Αρχής δρομολογεί και την εξάλειψη του τεράστιου κόστους που επωμίζονται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή ρεύματος με τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗΔΕΗ -2,78%. Το ετήσιο ποσό που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της χρέωσης ΥΚΩ ανέρχεται στα περίπου 800 εκ. ευρώ, ενώ σημειωτέον πως μόνο η Κρήτη κοστίζει περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, ζήτησε ήδη από τους δύο Διαχειριστές, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, να συμπεριλάβουν στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης των δικτύων τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι αρμόδιος για τις μεγάλες διασυνδέσεις υψηλής τάσης και ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιληφθεί των διασυνδέσεων μέσης τάσης μεταξύ νησιών, τα οποία είναι δύσκολο να πάρουν ρεύμα απευθείας από τις γραμμές μεταφοράς.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030, αίροντας με αυτές τις επενδύσεις την ενεργειακή απομόνωση των νησιών αλλά και ανοίγοντας επιπλέον και το δρόμο για επενδύσεις ΑΠΕ.

Πρώτη η Κως από τα Δωδεκάνησα

Ήδη ο ΑΔΜΗΕ στο προκαταρκτικό δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 2020-2029 έχει εντάξει την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκάνησων με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα project προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς και για την ακρίβεια με το σχεδιαζόμενο νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο. Θα ποντιστεί υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με την Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.

Πιο συγκεκριμένα το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα (ΗΣ): Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως – Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).

Μέχρι το 2023 η διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων

Μετά τις δρομολογούμενες τρεις φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η τέταρτη φάση του έργου αυτού αφορά στα δυτικά νησιά του συμπλέγματος.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναγγείλει μάλιστα την επίσπευση των έργων. Πρόκειται για τη διασύνδεση των νησιών Θήρα (Σαντορίνη) – Μήλος – Φολέγανδρος – Σέριφος – Σίφνος – Κύθνος. Το έργο ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να προκηρυχθεί το 2021 και να ολοκληρωθεί με την ηλέκτριση του καλωδίου σταδιακά από το 2023 έως το 2024. Σύμφωνα με την αναγγελία του ΑΔΜΗΕ τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο) το 2023. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται οι διασυνδέσεις:

1. Νάξος – Θήρα: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 100 km.

2. Θήρα – Φολέγανδρος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 50 km.

3. Φολέγανδρος – Μήλος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 40 km.

4. Μήλος – Σέριφος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 50 km.

5. Σέριφος – Λαύριο: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 100 km.

6. Κατασκευή τεσσάρων νέων υποσταθμών (Υ/Σ) 150/20 kV κλειστού τύπου GIS στα νησιά Θήρα, Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο.

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το επενδυτικό σχέδιο εκτιμάται, ανεπισήμως σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, και αφορά στα νησιά της Λέσβου, Χίου, Λήμνου και Σάμου. Αυτά θα διασυνδεθούν είτε με τη Θράκη, είτε με τη Στερεά Ελλάδα (Αλιβέρι ή Λάρυμνα).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.