Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΔεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

Δεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

|

Με δεδομένο ότι η Κεντρική Διοίκηση έχει στρέψει την πλάτη στη νησιωτική Ελλάδα και δη στα μικρότερα (σε πληθυσμό) νησιά οι δήμαρχοι δεκατριών νησιωτικών δήμων (κάτω των 1000 κατοίκων) υπογράφουν από κοινού αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για την παροχή στους κατοίκους των νησιών αυτών δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ. – Χαμένες οι Μικρές Κυκλάδες ελέω Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι 13 μικρών νησιών της χώρας, με κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς. Το αίτημα το υπογράφουν οι δήμαρχοι των νησιών με πληθυσμό λιγότερο από 1000 κατοίκους και όπως επισημαίνουν ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει με την ανάλογη ευαισθησία. Και ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Ανάφης, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Κιμώλου όσον αφορά τις Κυκλάδες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Δονούσα) είναι οι χαμένοι της υπόθεσης από τη στιγμή που ελέω … Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακόμη κι εάν γίνει πραγματικότητα το αίτημά τους, δεν θεωρούνται ότι είναι νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Κι αυτό είναι σίγουρα άδικο….

 «Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία» αναφέρουν στο υπόμνημα τους οι 13 δήμαρχοι «επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο». Μέσα σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, αναφέρουν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών «σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι 13 Δήμαρχοι νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έχοντας διαπιστώσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, σχεδόν στο σύνολο τους, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε συλλογικά με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους, αρχής γενομένης απ την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και συμπεριελήφθησαν ακέραιες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Η ίδια ανάγκη για διεκδίκηση και για κατοχύρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας, μας παρακίνησε να απευθυνθούμε σε εσάς αυτή τη φορά για ένα πολύ σημαντικό, μα πάνω απ όλα δίκαιο αίτημα.

Δυστυχώς το μέγεθος των νησιών μας και η γεωγραφική τους θέση αντιστρατεύεται την όποια μέριμνα απ την πλευρά μας να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, την επικοινωνία, την παροχή πολύ σημαντικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και κατά συνέπεια να επιτύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, που με δική τους επιλογή, παραμένουν στον τόπο τους και αντιστέκονται ακόμη στη γενικευμένη τάση φυγής που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην πατρίδα μας και πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγική της δυνατότητα.

Σήμερα, η τεχνολογική πρόοδος είναι τέτοια που δύναται να μειώσει σημαντικά αυτή την απόσταση και να υποκαταστήσει τα μεταφορικά μέσα και τις διάφορες καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε αρκετά σημαντικό βαθμό ώστε να νιώθουν και αυτοί ισότιμοι με τους υπόλοιπους και όχι τρίτης κατηγορίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία, επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.

Είναι γεγονός πως η οικονομική ασφυξία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε όλους μας τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης στο πιο πολύτιμο, κατά γενική ομολογία, ψηφιακό εργαλείο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ανισότητες και δεν περιποιεί τιμή κανενός, συμπεριλαμβανομένων και ημών, απ΄ τη χρονική στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες αυτού του προβλήματος.

Δεν πρόκειται για ειδική αλλά για την ίση μεταχείριση ανθρώπων που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του συγκοινωνιακού αποκλεισμού, που στερούνται τις ίδιες δυνατότητες νοσοκομειακής περίθαλψης, που μαστίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ( παρόλο που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα), και που δεν έχουν την επιλογή της αυτόνομης μετακίνησης, π.χ. από ένα μικρό χωριό προς μία μεγαλύτερη πόλη προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά που προσφέρει η πατρίδα μας στους υπόλοιπους πολίτες της. Καθώς μελετάτε την πρόταση μας αυτή θα θέλαμε να έχετε στο νου σας ότι το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μιας χώρας καταδεικνύεται από τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι εσάς θα σας «αγγίξει» αυτή η διαχρονική αδικία που αισθάνεται και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, τα περισσότερα απ’ τα οποία αποτελούν σύνορα της χώρας και που μόνο για το λόγο αυτό θα ΄πρεπε, αντί να ικετεύουν, να είναι οι πρώτοι αποδέκτες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ισχυρό πολιτικό αντίμετρο, το αμυντικό ανάχωμα στην απληστία και στον επεκτατισμό των γειτόνων μας που καιροφυλακτούν με τρόπο ολοένα και πιο προκλητικό.

Οι μέχρι τώρα πορεία σας αλλά και οι πολιτικές σας επιλογές, δυναμώνουν την ελπίδα μας για ικανοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού, για τους κατοίκους μας, αιτήματος που σας καταθέτουμε. Το ζητάμε ως αντιστάθμισμα για όλα εκείνα που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μας παρέχει το κράτος και για τα οποία δείχνουμε κατανόηση και σιδηρά υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.

Με εκτίμηση

Οι Δήμαρχοι:

Βόρειο Αιγαίο

Αγίου Ευστρατίου           Μαρί Κάκαλη

Κεντρικό Αιγαίο

Ψαρών                Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Οινουσών           Στέφανος Βογιατζής

Κυκλάδες

Ανάφης               Ιάκωβος Ρούσσος

Σικίνου Βασίλης Μαράκης

Φολεγάνδρου  Ελευθέριος Βενιός

Κιμώλου              Κωνσταντίνος Βεντούρης

Δωδεκάνησα

Λειψών                Φώτης Μάγγος

Γαύδου                Ευαγγελία Καλλινίκου

Χάλκης Μιχάλης Πατρός

Αγαθονησίου    Ευάγγελος Κόττορος

Τήλου   Μαρία Καμμά

Μεγίστης            Γιώργος Σαμψάκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη