Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιChatGPT: Προτείνει για Πάσχα την Κέρκυρα και την Χίο

ChatGPT: Προτείνει για Πάσχα την Κέρκυρα και την Χίο

|

Πώς να μην μπούμε στον πειρασμό; Αντί να χάνουμε χρόνο κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο, ένα AI εργαλείο μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε γρήγορα και δωρεάν τον προορισμό που μας ταιριάζει και να προγραμματίσουμε το ταξίδι μας.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πολλοί είναι ήδη εκείνοι που έχουν αφήσει πίσω τους την εποχή των ταξιδιωτικών πρακτορείων, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το δημοφιλές ChatGPT της OpenAI για την αναζήτηση πληροφοριών, ή το απόλυτα αυτοματοποιημένο Booked AI, που λειτουργεί ως ψηφιακός πράκτορας, για τον σχεδιασμό των διακοπών τους. Πόσο αξιόπιστα είναι όμως αυτά τα εργαλεία; Και, τελικά, μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διακοπές μας στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ταξιδιωτικών υπηρεσιών Global Rescue, σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουν ένα ταξίδι, αξιολόγησαν την τεχνολογία ως «πολύ χρήσιμη» ή «χρήσιμη». Σχεδόν οι μισοί από εκείνους (44%) αναζήτησαν πληροφορίες, ενώ το ένα τρίτο (36%) προτάσεις δρομολογίων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η διάρκεια του ταξιδιού ή ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Ρωτήσαμε το ChatGPT και το Deepseek σε ποιο νησί να πάμε φέτος το Πάσχα-1

Πραγματικότητα και φαντασία

Εμείς, ρωτήσαμε στα ελληνικά το ChatGPT και το Deepseek, δύο από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα, ποιο είναι το ελληνικό νησί με τα πιο ιδιαίτερα έθιμα για να επισκεφτούμε φέτος το Πάσχα. Το διάσημο αμερικανικό chatbot απάντησε ότι αυτό είναι η Κέρκυρα, ενώ το κινεζικό Deepseek μας πρότεινε τη Χίο. Και οι δύο απαντήσεις βασίστηκαν στα μοναδικά Πασχαλινά έθιμα που διακρίνουν τα δύο νησιά και δεν συναντώνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο και οι δύο απαντήσεις περιείχαν ανακρίβειες.

Σύμφωνα με το ChatGPT, που μάλλον μπέρδεψε την πίτα του τρύγου με τη συκόπιτα, «την Κυριακή του Πάσχα οι κάτοικοι της Κέρκυρας ψήνουν το παραδοσιακό “σταφύλι”, ένα είδος πασχαλινής πίτας, και την προσφέρουν σε φίλους και επισκέπτες». Το Deepseek, πάλι, απάντησε ότι ο ρουκετοπόλεμος είναι «ο πιο γνωστός εθισμός της Χίου, που πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο μεταξύ δύο εκκλησιών, της Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής. Οι κάτοικοι εκτοξεύουν χιλιάδες ρουκέτες προς τον ουρανό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φωτοσθεατικό θέαμα.

Ο σκοπός δεν είναι να πολεμήσουν μεταξύ τους, αλλά να δημιουργήσουν ένα θέαμα φωτός και ήχου». Εδώ, ενώ το έθιμο -και όχι “ο εθισμός”-, είναι υπαρκτό -σε αντίθεση με τη λέξη «φωτοσθεατικό» που είναι δημιούργημα του Deepseek-, οι ανακρίβειες εντοπίζονται στην περιγραφή του εθίμου. Στην πραγματικότητα, ο ρουκετοπόλεμος διεξάγεται όντως το Μεγάλο Σάββατο, αλλά οι ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δύο εκκλησίες και όχι προς τον ουρανό για να δημιουργήσουν ένα θέαμα φωτός και ήχου.

Οι κίνδυνοι

Μπορεί αυτά τα λάθη να φαίνονται μικρά, ωστόσο η αναστάτωση που προκαλείται από ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις ώρες των πτήσεων ή τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων μπορεί να είναι μεγάλη. Επιπλέον, πέρα από την παραπληροφόρηση και τη λανθασμένη χρήση της γλώσσας που παρατηρείται προς το παρόν στις διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν και πιο σοβαρές συνέπειες που σχετίζονται με το φαινόμενο του «AI poisoning» ή, όπως θα το λέγαμε στα ελληνικά, της «δηλητηρίασης δεδομένων».

Στην ουσία, τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης αντλούν δεδομένα από βάσεις ή πηγές που μπορεί να περιέχουν λανθασμένες ή ξεπερασμένες πληροφορίες. Η δηλητηρίαση δεδομένων αφορά στη σκόπιμη εισαγωγή λανθασμένων ή κακόβουλων πληροφοριών, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα, με σκοπό τη χειραγώγησή τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η ευρεία χρήση ΑΙ ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους για τους ταξιδιώτες οι οποίοι μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με τα chatbots, όπως τα στοιχεία του διαβατηρίου τους και άλλα προσωπικά δεδομένα. Όπως συμβαίνει συχνά στο διαδίκτυο, αν αυτά τα τελευταία δεν προστατεύονται σωστά, υπάρχει κίνδυνος διαρροής ή κακόβουλης χρήσης τους.

Ρωτήσαμε το ChatGPT και το Deepseek σε ποιο νησί να πάμε φέτος το Πάσχα-2

Μαζική χρήση 

Υπάρχουν ωστόσο και κίνδυνοι που αφορούν στους ίδιους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η μαζική χρήση των μοντέλων ΑΙ μπορεί να έχει συνέπειες στη βιωσιμότητά τους, καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να προτείνουν μέρη με βάση τη δημοφιλία τους και όχι τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη. Παρότι η Κέρκυρα του ChatGPT είναι μάλλον ο πιο τουριστικά αναπτυγμένος προορισμός, ενώ η Χίος του Deepseek προσφέρει ίσως μια λιγότερο εμπορευματοποιημένη εμπειρία, και τα δύο νησιά είναι από τα πλέον δημοφιλή για τις διακοπές του Πάσχα. Αν εμπιστευτούμε μαζικά τις συμβουλές των εφαρμογών, οι επιλογές μας μπορεί να συμβάλουν στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας και δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους.

Βέβαια, όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι ερωτήσεις μας, τόσο πιο εξατομικευμένες θα είναι και οι απαντήσεις που θα λάβουμε. Καλό είναι, πάντως, να έχουμε υπόψη ότι κάθε φορά που υποβάλλουμε μια ερώτηση σε ένα chatbot, καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη φόρτιση της συσκευής μας, καθώς το περιβαλλοντικό κόστος της επεξεργασίας και της αποθήκευσης δεδομένων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση, είτε χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να αποφασίσουμε πού θα πάμε, τι θα δούμε, πώς θα ταξιδέψουμε και πού θα μείνουμε, τουλάχιστον προς το παρόν χρειάζεται να διπλοτσεκάρουμε τις πληροφορίες που μας δίνονται, ώστε να μην καταλήξουμε να αναζητούμε περιοχές, πτήσεις, ξενοδοχεία, έθιμα ή ακόμη και φαγητά που υπάρχουν μόνο στη φαντασία μιας μηχανής τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “ευχαριστώ” του Ανδρέα Καρακατσάνη μετά το τέλος μιας ξεχωριστής χρονιάς

Ο προπονητής του Πανναξιακού ΑΟΚ αποχαιρετά με συγκίνηση, χιούμορ και ευγνωμοσύνη μια αγωνιστική χρονιά γεμάτη μπάσκετ, δεσμούς και εμπειρίες

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο