Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαAWS - "Naxos, Smart Island": Περιζήτητο το project, έρχεται η ψηφιακή αναπαράσταση...

AWS – “Naxos, Smart Island”: Περιζήτητο το project, έρχεται η ψηφιακή αναπαράσταση της Πορτάρας

|

Αυξάνονται οι εταίροι – Συζητήσεις για επέκταση εφαρμογών και σε άλλα νησιά – Αιτήματα από πολλές χώρες στην AWS για «προγράμματα καρμπόν»- Αναφορές από τα κορυφαία στελέχη της πολυεθνικής στο παγκόσμιο συνέδριο της AWS

Νέοι εταίροι και νέα πρότζεκτς προστίθενται στο πρωτοποριακό πρότζεκτ που στήνει η Amazon Web Services στο νησί της Νάξου την ώρα που φθάνουν διαρκή αιτήματα από άλλες χώρες στα γραφεία της πολυεθνικής για την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων!

Το «Naxos, Smart Island» κατάφερε να έχει την προσοχή που του αξίζει στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο της AWS στο Λας Βέγκας, re:invent τόσο για την πρωτοποριακή του στόχευση, όσο και για το γεγονός ότι έχει καταφέρει να συμπαρατάξει μία σειρά από μεγάλους πολυεθνικούς «παίκτες» αλλά και μικρότερους, τοπικούς που ως εταίροι θα καταστήσουν τη Νάξο ως το πρώτο τεχνολογικά «έξυπνο νησί» αναπτύσσοντας εφαρμογές και υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας μέσω του cloud.

«Είναι ένα συναρπαστικό project με πολλούς και διαφοροποιημένους στο αντικείμενο τους εταίρους. Ξεκινώντας απ’ την Deloitte, τη Cisco, που θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στα κανάλια της AWS, τη Vodafone κοκ. Είναι ένα χαρακτηριστικό έργο για το πως συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε μεγάλα έργα μετασχηματισμού», εξηγούσε ένα απ’ τα κορυφαία στελέχη του ομίλου AWS, η Αντιπρόεδρος και εκτελεστική Διευθύντρια του σκέλους παγκόσμιων ‘καναλιών’ και συμμαχιών κα Ρούμπα Μπόρνο.

Πρόκειται ουσιαστικά για το Νο2 προβεβλημένο στέλεχος της AWS αυτή την εποχή, πίσω μόνο απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο Άνταμ Σελίπσκι, καθώς έχει αναλάβει το μεγαλύτερο εμπορικό στοίχημα για το μέλλον της εταιρείας, αυτό του διπλασιασμού του αριθμού των εταίρων ως «αιχμή του δόρατος» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πολυεθνικής.

Τα πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φιλόδοξου προγράμματος «Νάξος, Έξυπνο Νησί», για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί όλη η υποδομή που προσφέρει η AWS, θα έχουν φανεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, σημείωνε στο περιθώριο του re:invent στο newmoney ο επικεφαλής Ευρώπης στο σκέλος του Δημόσιου Τομέα (Public Sector) κ. Κάμερον Μπρουκς.

Εισέρχονται νέοι εταίροι
Αποκάλυψε μάλιστα πως ήδη μετά τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβριο απ’ το νησί της Νάξου προστίθενται διαρκώς νέοι εταίροι με νέα προγράμματα και εφαρμογές.

brooks.jpg«Μία απ’ τις νέες ιδέες που εμφανίστηκαν αφότου ανακοινώσαμε το πρότζεκτ τον περασμένο Οκτώβριο, είναι η ψηφιακή αναπαράσταση του ναού του Απόλλωνα στην Πορτάρα. Ο εταίρος μας MOPTIL, Μobile Optical Illusions, εργάζεται πάνω σε μία λύση που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να συγκρίνουν τα απομεινάρια με μία ακριβή αναπαράσταση για το πως ήταν ο ναός στην πραγματικότητα. Κι αυτό θα μπορούν να το κάνουν απ’ τα smartphones», σημείωσε ο κ. Μπρουκς. Και πρόσθεσε: «Γενικά μαζί με τους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε για την εφαρμογή πολλών λύσεων. Μία απ’ αυτές που ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα επιτρέπει στους κατοίκους να κλείσουν online το ραντεβού τους στο γραφείο της Επαρχίας Νάξου. Τώρα συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον εταίρο μας, Travelotopos για μία καμπάνια που θα ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν το online σύστημα των ραντεβού».

Oι εταίροι στο πρότζεκτ «Νάξος, Έξυπνο Νησί», έχουν φθάσει ήδη τους 29, σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς. Από μεγάλες πολυεθνικές ως τοπικές εταιρείες. Το προτζεκτ έχει ως στόχο να μοχλεύσει τις προηγμένες cloud τεχνολογίες της AWS και να παρουσιάσει έξυπνες λύσεις στο κομμάτι της κινητικότητας, της πρωτοβάθμιας υγείας και τη διακίνηση αγαθών, όπως την παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων, την παράδοση δειγμάτων αίματος μέσω drones για αιματολογικές εξετάσεις κοκ. Παράλληλα, υφιστάμενες υποδομές, όπως τα συστήματα διαχείρισης της τοπικής μαρίνας, του δικτύου ενέργειας και του δικτύου ύδρευσης αναμένεται να αναβαθμιστούν μέσα από λύσεις ΙοΤ και «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης υποδομών.

Επέκταση και σε άλλα νησιά
Το δεύτερο βήμα πάντως είναι η επέκταση κάποιων εξ αυτών των προγραμμάτων και σε άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου. «Υπάρχει ένα αίτημα και μία συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Απ’ την εκτέλεση του προγράμματος της Νάξου νομίζω θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση αντίστοιχων εφαρμογών και σε άλλα νησιά», σημειώνει ο κ. Μπρουκς.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την AWS έγκειται και στο γεγονός ότι προσελκύει το ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. “Μας έχουν προσεγγίσει πολλές χώρες, και απ’ την Ευρώπη αλλά και εκτός, για να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο και σε αυτές”, σημειώνει ο κ. Μπρουκς, χωρίς ωστόσο να δηλώνει ποιες είναι αυτές. “Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ελληνική ομάδα, που πλέον θεωρείται ειδική στον τομέα αυτό έχει ξεκινήσει ήδη τα ταξίδια στο εξωτερικό κάνοντας παρουσιάσεις”, σημειώνει.

Η «τοπική ζώνη» και το γραφείο της Αθήνας
Το γραφείο της Αθήνας πάντως συνεχίζει να ενισχύεται. Ιδιαίτερα καθώς, όπως λέει ο κ. Μπρουκς, καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από το Δημόσιο προκειμένου να ενταχθούν στην λεγόμενη “τοπική ζώνη”, τη δομή με την οποία η Ελλάδα θα μπει στο κλαμπ των χωρών με το μικρότερο χρόνο απόκρισης στις τεχνολογίες cloud, που είναι κρίσιμο στοιχείο στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και τη δυνατότητα διατήρησης ευαίσθητων data (σσ δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, τραπεζών κοκ) σε τοπικό επίπεδο.

«Πιστεύουμε στην ελληνική ευκαιρία, στην ελληνική αγορά. Τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο. Και γι αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα. Γι αυτό θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, καθώς μεγαλώνει η δραστηριότητα μας και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην περιφέρεια», σημειώνει.

Σημειωτέον πως το γραφείο της Αθήνας, το οποίο διαρκώς προσθέτει άτομα στο δυναμικό του, επιβλέπει επίσης την Κύπρο και τη Μάλτα.

«Όταν πηγαίνω σε όλη την Ευρώπη έχω την Ελλάδα ως λαμπρό παράδειγμα, γιατί κινηθήκαμε γρήγορα, απ’ την υπογραφή του μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση, ως σήμερα», λέει ο κ. Μπρουκς. «Τότε δεν είχαμε καν γραφεία. Τώρα αποκτήσαμε το δεύτερο, έχουμε υποδομές, επενδύσεις και projects, όπως το ‘smart islan’d. Έχουμε όμως και αληθινό φόρτο παραγωγής και πελάτες όπως η ΒΕΑΤ, η ΕΡΤ, αλλά και projects με την κυβέρνηση», καταλήγει.

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.