Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΑπίστευτο... Διαβάστε γιατί η TUI κατηγορήθηκε για σεξισμό

Απίστευτο… Διαβάστε γιατί η TUI κατηγορήθηκε για σεξισμό

|

Για σεξισμό κατηγορήθηκε η TUI (ο πλέον διάσημος τουρ οπερέιτορ) λόγω διαφημιστικού φυλλαδίου – Απαγόρευση διαφήμισης λόγω παραπλάνησης

Αυτοκόλλητα “μελλοντικού πιλότου” και «μελλοντικού πληρώματος θαλάμου επιβατών» διανέμει φέτος η TUI στα παιδιά, που ταξιδεύουν στις πτήσεις της, καθώς τα παιδιά, όπως λέει, έλκονται από το προσωπικό των αεροπλάνων και θέωρησε ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει τα όνειρά τους να γίνουν μελλοντικά πιλότοι και αεροσυνοδοί.

Η διανομή, ωστόσο, του αυτοκόλλητου “μελλοντικού πιλότου” στα αγόρια και του αυτοκόλλητου για τους μελλοντικούς αεροσυνοδούς στα κορίτσια κρίθηκε ως σεξιστική από επιβάτες. Το θέμα έτυχε προβολής από βρετανικά μέσα ενημέρωσης και από τα social media, με τον τουρ οπερέιτορ να τονίζει ότι τα αυτοκόλλητα έχουν σχεδιαστεί για χρήση για οποιοδήποτε παιδί ανεξάρτητα από το φύλο του. 

“Τα σχόλια που είχαμε φέτος το καλοκαίρι ήταν συντριπτικά θετικά”, είπε εκπρόσωπος του τουρ οπερέιτορ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επιβάτες ανέφεραν ότι σε πτήσεις τους τα αυτοκόλλητα διανεμήθηκαν ανάλογα με το φύλο, περνώντας την εικόνα στα παιδιά ότι οι γυναίκες προορίζονται για αεροσυνοδοί και όχι για πιλότοι…

Και απαγόρευση διαφήμισης 

Ομως, δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα…. Τηλεοπτική διαφήμιση της TUI, για κρατήσεις last minute στην Τουρκία για την εφετινή σαιζόν, κρίθηκε παραπλανητική και διακόπηκε η προβολή της στην Αγγλία, από την αρμόδια υπηρεσία, μετά από καταγγελίες. Τον Ιούνιο, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε μια σειρά από προσφορές τελευταίας στιγμής, στην Τουρκία με αναχωρήσεις διαθέσιμες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Στην διαφήμιση ακουγόταν μια φωνή που έλεγε: «Δεν είναι αργά για να ανακαλύψετε την Τουρκία με την Tui, από 279 λίρες στερλίνες ανά άτομο αυτό το Καλοκαίρι». Το κείμενο στην οθόνη ανέφερε: «Αναχωρήσεις μεταξύ 01/09/2018 και 31/10/2018 από επιλεγμένα αεροδρόμια».

Μια καταγγελία που έλαβε η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων αμφισβήτησε κατά πόσο η διαφήμιση ήταν παραπλανητική, καθώς οι ημερομηνίες αναχώρησης δεν ήταν κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Η Tui UK και η ASA διαφωνούσαν με τον ορισμό του όρου «καλοκαιρινές διακοπές» με τον φορέα εκμετάλλευσης, δηλώνοντας ότι η περίοδος των θερινών διακοπών είναι από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Η ASA δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα ερμήνευαν τον όρο «καλοκαιρινές διακοπές» που σημαίνει διακοπές για ταξίδια κατά τους ημερολογιακούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου – που όλοι συνήθως αναφέρονται ως καλοκαιρινοί μήνες, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής περιόδου διακοπών.

Η Tui ισχυρίστηκε ότι η διαφήμιση αφορούσε ενήλικες καθώς και οικογένειες και ότι η αναφορά στις καλοκαιρινές διακοπές στη διαφήμιση ήταν ότι η προσφορά ήταν διαθέσιμη κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο οργανισμός τηλεοπτικής διαφήμισης Clearcast δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις προϋποθέσεις ήταν σαφώς διευκρινισμένες στη διαφήμιση. Πρόσθεσε δε ότι οι πρώτες δύο εβδομάδες των αναχωρήσεων ήταν ακόμα εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Απαγορεύοντας την διαφήμιση, η ASA έκρινε: «Είπαμε στην Tui UK να διασφαλίσει ότι η μελλοντική διαφήμισή της δεν θα παραπλανούσε, ισχυριζόμενη ότι θα προσφέρει καλοκαιρινές διακοπές, αν αυτές οι διακοπές ήταν εκτός της περιόδου που οι καταναλωτές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως το καλοκαίρι. Αναγνωρίσαμε επίσης τα σχόλια της Clearcast ότι οι πρώτες δύο εβδομάδες της αναχώρησης ήταν ακόμα εντός της θερινής περιόδου, η οποία έτρεξε το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, δεν θεωρήσαμε ότι η περίοδος ταξιδιού του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ήταν πιθανό να ευθυγραμμιστεί με την κατανόηση του όρου από τους καταναλωτές στο πλαίσιο της διαφήμισης. Επειδή η προσφορά δεν ήταν διαθέσιμη για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση ήταν παραπλανητική».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα money-tourism.gr 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.