Ερχονται οι πρώτες ανεμογεννήτριες και στην Βόρεια Ανδρο – Τρεις ύψους 77 μέτρων συνολικά – Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την καταγραφή (εικόνες)
Οι ανεμογεννήτριες έρχονται και στην Ανδρο. Και ξεκίνησαν οι εκσκαφές στη Βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι ένα περίπου χιλιόμετρο ανατολικά από Άγιο Ονούφριο στην ευρύτερη περιοχή του Καλυβαρίου. Η εταιρεία που τις τοποθετεί λέγεται Εnteka. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη εκσκαφή που έχει διάμετρο 16 μέτρα και βάθος 2 μέτρα. Και έχει προχωρήσει και η δεύτερη που είναι σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Όπως εξήγησε στους ανθρώπους της ιστοσελίδας enandro.gr μηχανικός που έχει γνώση του έργου οι ανεμογεννήτριες είναι μεσαίου μεγέθους και το ύψος τους θα είναι 55 μέτρα, ενώ των φτερών 22 μέτρα. Το συνολικό ύψος θα φτάσει στα 77 μέτρα.
Το ταμπάνι που θα πέσει το μπετόν της βάσης της πρώτης ανεμογεννήτριας.
Η κάθε εκσκαφή – όπως αυτή που βλέπουμε – θα γεμίσει με οπλισμένο σκυρόδεμα. Στη μέση θα έχει υποδοχή όπου θα “κουμπωθεί” η ανεμογεννήτρια. Σε περίπτωση που χαλάσει και χρειαστεί αλλαγή ή όταν λήξει ο χρόνος της θα αφαιρεθεί και θα έρθει η επόμενη που θα είναι αντίστοιχου μεγέθους και θα “κουμπώσει” με τον ίδιο τρόπο στο υπάρχον μπετόν. Αν η τεχνολογία διαφοροποιηθεί και μπουν άλλες ανεμογεννήτριες τότε – όπως εξήγησαν – στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι να αποξηλώσουν και την ανεμογεννήτρια και το μπετόν και τα υλικά να ανακυκλωθούν. Κάθε εκσκαφή θα πάρει 400 κυβικά μπετόν. Για όλες τις εργασίες όπως εξήγησαν έχουν επιλεγεί τοπικές επιχειρήσεις (εκσκαφές, μπετόν κλπ).
Οι εταιρείες που εργάζονται και θα εργαστούν στο έργο είναι τοπικές.
Η μέχρι σήμερα πορεία των ανεμογεννητριών της Εnteka κράτησε χρόνια. Οι βασικές εγκρίσεις για όλες τις ανεμογεννήτριες της Βόρειας Άνδρου δόθηκαν το 2004-2007, επί εποχής Δήμου Υδρούσας. Από τότε περίμεναν περίπου 14-15 χρόνια για να εκδοθούν οι μελέτες και να αδειδοτηθεί η επένδυση. Μια αργόσυρτη διαδικασία, στην οποία δεν χρειάστηκε νέο δίκτυο, γιατί προστέθηκαν στο υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ που συνδέσει με το Αλιβέρι.
Δίπλα στην πρώτη εκσκαφή διακρίναμε έναν διαμορφωμένο μεγάλο επίπεδο από τα μπάζα της εκσκαφής. Όπως είπαν είναι ο χώρος που θα έρθουν οι γερανοί οι οποίοι θα στήσουν την ανεμογεννήτρια. Ο ίδιος επίπεδος χώρος θα επαναληφθεί και στις άλλες δύο εκσκαφές για να στηθούν και οι άλλες δύο ανεμογεννήτριες. Το τέλος των εργασιών που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Μετά οι χώροι θα απελευθερωθούν από κάθε εμπόδιο και θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους για όποια άλλη χρήση θέλουν (βοσκή, καλλιέργεια κλπ). Ο χώρος που έχει ενοικιάσει η εταιρεία – εξήγησαν – είναι μόνο εκεί που είναι το ταμπάνι της βάσης της ανεμογεννήτριας. Χωρίς περιφράξεις και επικαλυμμένο πλήρως με χώμα.
Ένα παλιό κτίσμα (κελί) δίπλα στη νέα κατασκευή που ετοιμάζεται. Μπροστά η έξοδος του Κάβο Ντόρο προς βορρά.
Οι ανεμογεννήτριες της Εnteka θα είναι μάλλον οι μοναδικές που θα γίνουν εφέτος στη Βόρεια Άνδρο. Υπάρχουν προς εκτέλεση άλλες πέντε της ΔΕΗ, που είναι στο Καλυβάρι. Αλλά θα αργήσουν. Οι πέντε της ΔΕΗ θα είναι ύψους 80 μέτρων και φτερά περίπου 30 μέτρων. Συνολικό ύψος 110 μέτρων περίπου, όπως είπαν. Όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μάλλον το έργο αυτό θα προχωρήσει αργότερα. Τέλος, το μεγάλο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στον Καμπανό θα αργήσει πολύ. Υπάρχει και πρόβλημα ρευστότητας μιας και θα χρειαστεί πόντιση νέου υποβρύχιου καλωδίου για Λαύριο, κάτι που θα πάρει πολύ καιρό.
Στις ερωτήσεις μας για μια πρόβλεψη μεγέθους και αριθμού ανεμογεννητριών που μπορεί να εγκαταστήσει η ΔΕΗ με βάση τις αδειοδοτήσεις η απάντηση ήταν η εξής: “η τεχνολογία των ανεμογεννητριών προχωρά γρήγορα. Μέγεθος και αριθμός εξαρτάται από την ισχύ κάθε ανεμογεννήτριας, η οποία αυξάνει καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία. Αν η ΔΕΗ και ο συνεργάτης της αργήσουν πολύ τότε θα αλλάξει και ο αριθμός και ίσως μειωθεί, καθώς με κάθε βελτίωση της ισχύος τους μειώνεται ο αριθμός τους, μειώνοντας έτσι και το κόστος τους. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τον τελικό αριθμό τους. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι πως η αδειοδοτημένη ισχύ θα παραμείνει ίδια.”
Με την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ για τις πρώτες ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι είδαμε και ένα από τα ειδικά κατασκευασμένα πλοία που μεταφέρουν ανεμογεννήτριες να ανεβαίνει τον Κάβο Ντόρο. Προερχόταν από Ευρώπη και κατευθυνόταν σύμφωνα με το marine trafic στην Τουρκία, όπου η ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της έχει αρχίσει να βάζει τις πρώτες ανεμογεννήτριες. Το πλοίο ήταν της ετσιρείας ENERGON (είχε και το χαρακτηριστικό σχήμα των ανεμογεννητριών στο πλάι) και ήταν φορτωμένο φτερά ανεμογεννητριών όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.