Η Ιφιγένεια και η Πανδώρα…δηλώνουν τρελές για την επιστήμη, βρέθηκαν στην Ανάφη (!!!) και η Υπατία δεν χάνει την ευκαιρία να τις ανακρίνει πάνω σε θέματα που αφορούν τεχνολογία και νέα δεδομένα
Μπορεί μια τρέλα να είναι θεμιτή; Για την επιστήμη μάλλον ναι.
Τις συνάντησα στο Ρούκουνα. Ανάφη Κυκλάδων. Τις ήξερα ως τα κορίτσια της Vodafone. Νόμιζα αρχικά ήρθαν να βάλουν κεραία στο νησί. Όμως έκανα λάθος γιατί ήταν του ιδρύματος Vodafone τελικά και ήρθαν να βάλουν κεραία στο μυαλό μας…Και όπως μου εξήγησαν κάθε εταιρεία κολοσσός συνηθίζει να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο…έτσι και το ίδρυμα Vodafone.
Η Ιφιγένεια και η Πανδώρα…δηλώνουν τρελές για την επιστήμη όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα της Μ.Κ.Ο. για την οποία δουλεύουν και φέρει το όνομα Science Communication δηλ. Scico (σάικο) που ίδρυσε ο κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος το 2008. Μου το είπαν χαριτολογώντας καθώς τρώγανε στην μία και μοναδική ταβέρνα του Ρούκουνα και δέχονταν τις καταιγιστικές ερωτήσεις μου… Γιατί στην παρούσα στιγμή 20/06 βρίσκονταν στην Ανάφη με το πρόγραμμα generation next που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Vodafone.
Πως διάλεξαν όμως το νησί μας; Το μόνο νησί της υπερ-άγονης γραμμής που επιλέχτηκε φέτος από τη Scico ήταν η Ανάφη λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία γιατί κατά τύχη γνώριζαν την ύπαρξή της από προηγούμενες διακοπές τους. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα generation next αφορά απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στη γνώση και τις ίδιες ευκαιρίες με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μαζί με την Ανάφη επιλέχτηκε φέτος την ίδια περίοδο το Γυμνάσιο του Εμπορείου της Σαντορίνης.
Τι είναι όμως το generation next που ξεκίνησε το 2017 και ποιους αφορά;
Αφορά τους μαθητές μας και ανήκει στο γενικότερο εκπαιδευτικό ρεύμα που ξεκίνησε το 2000 από την Αμερική, έχει πλέον υιοθετηθεί από την Ευρώπη -για την ακρίβεια έχει γίνει πλέον ευρωπαϊκή προτεραιότητα- και ακούει στο όνομα STEM δηλ. Science– Technology– Engineer –Mathematics δηλ. Επιστήμη- Τεχνολογία- Μηχανική- Μαθηματικά. Ένα ρεύμα που η φιλοσοφία του είναι να κάνει τους μαθητές ακόμη κι αν δεν κατέχουν το θεωρητικό πεδίο πλήρως, δηλ. ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν φυσική χημεία μαθηματικά…να τους κάνει μικρούς επιστήμονες!
Μέσα από την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτικού που επιλέγεται κάθε φορά και τον οποίον επιμορφώνουν, του κατάλληλου εξοπλισμού, του οδηγού σπουδών και του σχεδιασμού μαθήματος που του δίνουν, τα παιδιά που θα επιλέξουν το πρόγραμμα καλούνται να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν πάνω στις επιστήμες. Και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό αν κοιτάξει κανείς στην ιστοσελίδα της www.vodafonegenerationnext.gr όπου θα δει τις ευρεσιτεχνίες και κατασκευές των μαθητών από διάφορα σχολεία της χώρας τα οποία κέρδισαν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς κάθε θεματικής ενότητας. Όπως θα εκπλαγεί και από τα δώρα επίσης – έπαθλα των νικητριών ομάδων που χορηγεί πάντα το ίδρυμα Vodafone με αγάπη στους μικρούς ρομποτιστές του μέλλοντος.
Γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ρομποτική… αυτοματισμούς δηλ. κυρίως, σε κάθε ιδέα που μπορεί να έχουν τα παιδιά. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι ιδέες έχουν πάντα άμεση σχέση με την επίλυση προβλήματος της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζουν. Λύσεις που θα δώσουν τα παιδιά με ενθουσιασμό και ενσυναίσθηση των αναγκών της κοινωνίας τους και τις οποίες λύσεις – ευρεσιτεχνίες μπορεί η τοπική κοινωνία με τη σειρά της να τις πάρει και να τις θέσει σε άμεση εφαρμογή προς το κοινό όφελος. Αυτό κι αν είναι εκπληκτικό : τα παιδιά μας να δίνουν πρακτικές και χρήσιμες λύσεις εκεί που η κοινωνία αδυνατεί ή αδιαφορεί πολλές φορές.
Λέρος, Λήμνος, Κως, Λέσβος, Κρήτη, Κάρπαθος μερικά από τα νησιά που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα με τελευταία τα Σαντορίνη- Ανάφη και χωρίς να αποκλείονται βέβαια και συμμετοχές από την Ηπειρωτική Χώρα όπως η Ξάνθη. Κάθε χρόνο επιλέγονται 15 σχολεία x 2 γιατί είναι δύο οι χρονικές περίοδοι του προγράμματος, που χωρίζονται μεταξύ τους τον Ιανουάριο και με ένα καταληκτικό διαγωνισμό στο τέλος κάθε μίας.
Θέλετε να ακούσετε μερικά από τα βραβεία που χορηγεί το ίδρυμα vodafone στους νικητές; Εκτός από εξοπλισμό σε τάμπλετ – κινητά, για τους πρώτους μόνο, εκπαιδευτικές πολυήμερες εκδρομές στο κέντρο καινοτομίας και έρευνας Silikon Valley στην Καλιφόρνια και στο αντίστοιχο Cern της Ελβετίας. Ναι καλά ακούσατε…τα τρία κορίτσια π.χ. από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που κέρδισαν στο 1ο διαγωνισμό φέτος με το πρωτοπόρο γάντι– μεταφραστή της νοηματικής γλώσσας κέρδισαν το ταξίδι στην κοιλάδα των επιστημών στην Καλιφόρνια. Το ταξίδι ήταν να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο αλλά λόγω της κατάστασης αναβλήθηκε προσωρινά.
Άλλες ενδιαφέρουσες κατασκευές που βραβεύτηκαν είναι αυτές του ΓΕΛ Λέρου όπου τα παιδιά έφτιαξαν ένα Alzheimer’ s kit δηλ. σύστημα υπενθύμισης λήψης φαρμάκων για όσους πάσχουν από άνοια αλλά και ένα ειδικό βραχιολάκι ειδοποίησης ατυχήματος για δικυκλιστές, το οποίο σε περίπτωση πτώσης είναι προγραμματισμένο να στείλει μήνυμα s.o.s. σε τηλέφωνο που έχει προεπιλεγεί. Το τελευταίο ειδικά προέκυψε σαν ιδέα από αληθινό περιστατικό που συνέβη στο νησί με έναν δικυκλιστή που δυστυχώς έχασε τη ζωή του γιατί άργησε να εντοπιστεί…και άλλα πολλά βέβαια μαθητών όλης της χώρας, από ένα απλό φίλτρο νερού ή ένα χάρτη, μέχρι ειδικές ράμπες για ΑΜΕΑ με συναγερμό, έξυπνους κάδους ανακύκλωσης κ.ά. . Και δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που υιοθετούν τις ιδέες-κατασκευές των παιδιών και τις θέτουν σε άμεση εφαρμογή με κατοχυρωμένη φυσικά την ευρεσιτεχνία των παιδιών.
Θεματικοί πυλώνες του προγράμματος generation next εκτός από το citizen science δηλ. επιστήμη για τον απλό πολίτη όπου ο καθένας μικρός ή μεγάλος μπορεί με την καθοδήγηση του προγράμματος να εντρυφήσει στην τεχνολογία και την επιστήμη… φιλοζωικά θέματα, αστρονομία, ρομποτική, δημιουργία εφαρμογών, Ηλεκτρισμός, κατασκευή εφαρμογών κ.ά. Τα σχέδια μαθήματος για κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει χωρίζονται σε οχτώ τρίωρα εβδομαδιαία μαθήματα εκτός σχολικού ωραρίου. Και επειδή ακριβώς το εργαστήριο είναι βιωματικό συχνά τα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να βρείτε σε χωρισμένες ενότητες :
Discover : βίντεο με ιστορίες παιδιών που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα ή παιδιών του εξωτερικού που έχουν ασχοληθεί γενικότερα με Stem
Learn : πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε επιστήμη
Create : βίντεο για δημιουργία κατασκευών
Blog : άρθρα για το πλαίσιο stem και το πρόγραμμα generation next
Εννοείται πως για όλα αυτό το υλικό, το ελεύθερο στη γνώση και την τεχνολογία, τα κορίτσια μας Ιφιγένεια και Πανδώρα και όλη η ομάδα τους έχουν κάνει πολλά ξενύχτια…
Ενθουσιασμένη στην ταβέρνα Ρούκουνα με την Ιφιγένεια και την Πανδώρα, σας αφήνω με τη γεύση από το νέο, καινοτόμο και βιωματικό δρόμο που ανοίγει η φιλοσοφία stem στα παιδιά μας δίνοντας τους φτερά και ορίζοντες που δε θα μπορούσαμε αλλιώς να φανταστούμε…αλλά και με την ευχή για ένα αυριανό σχολείο που θα αφήσει επιτέλους τον άτεγκτο συντηρητισμό του και θα βαδίσει στα ίδια χνάρια… Γιατί όπως μου είπαν και τα κορίτσια της vodafone, ο κώδικας είναι ένα πρόγραμμα που δίνει ζωή…και
«Αν μου το πεις θα το ξεχάσω…
Αν μου το δείξεις θα το θυμηθώ…
Κι αν με εμπλέξεις θα το μάθω…»
Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα vodafone που ενέπλεξε τα παιδιά μας εδώ στην Ανάφη σε όλο αυτό το μεγάλο άλμα του generation next και επίσης για τα έντεκα τάμπλετ -όσα και τα παιδιά- που δώρισε στο σχολείο μας ως εξοπλισμό.
Η Ιφιγένεια Παγωμένου είναι Γεωγράφος – Δημογράφος
Η Πανδώρα Σιφνιώτη είναι χημικός μηχανικός.
Το όλο πρόγραμμα υλοποιείται με την ακαδημαϊκή συμβολή του Ιδιωτικού Σχολείου Ελληνογερμανική Αγωγή.
Υπατία