Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΑμερική: Πέφτουν τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

Αμερική: Πέφτουν τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

|

Tέλος εποχής για το Internet Explorer μετά από 27 χρόνια λειτουργίας – Μόλις το 0,45% των χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί σήμερα

Ηταν κάποτε ο Internet Explorer …. Ξέρετε η πιο σωστά θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι… Τότε, που οι οθόνες των υπολογιστών έμοιαζαν με μεγάλα κουτιά, τα ποντίκια είχαν μπίλια, το λογισμικό ήταν κατά βάση Windows ‘95 και για να πληκτρολογήσουμε www., έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε πως κάποιος δεν μιλάει στο σταθερό τηλέφωνο.  

Ο Internet Explorer, που «βγήκε στον αέρα» από την Microsoft για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1995, έχασε σταδιακά την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης, με τον Chrome της Google και τον Firefox της Mozilla να γίνονται τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους χρήστες των Windows -ο πρώτος έκανε ντεμπούτο το 2008 και ο δεύτερος το 2004. 

Με τα χρόνια, ο Internet Explorer γνώρισε αλλιώς την «δόξα», μιας και μετατράπηκε σε πηγή άπειρων memes και αστείων -όποιος είναι αργός ή καθυστερεί να δει κάποια είδηση παρομοιάζεται ακόμη με τον Internet Explorer, ενώ, ο browser έλαβε στα διαδικτυακά και μη πηγαδάκια τον χαρακτηρισμό του «καλύτερου browser για να κατεβάσεις έναν άλλο browser». 

Ήδη από το 2015, η Microsoft λάνσαρε έναν ακόμα browser, τον Microsoft Edge. Μάλιστα, όσοι έχουν αγοράσει πρόσφατα νέο υπολογιστή ή λαπ τοπ ή απλά, έχουν Windows 10 ή Windows 11, θα έχουν δει κάπου το εικονίδιο με το κύμα του Microsoft Edge, μιας και βρίσκεται εγκατεστημένος ως βασικός περιηγητής του συστήματος. 

Μετά από σχεδόν 27 χρόνια και μετά την παράλληλη συνύπαρξη με το «αδερφάκι» Microsoft Edge, ήρθε η στιγμή για τον Internet Explorer να ρίξει και επίσημα αυλαία, μιας και η 15η Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του.  


 

Από το 2015 πάντως η Microsoft έχει αντικαταστήσει το Internet Explorer με το Microsoft Edge για να συμπέσει με την κυκλοφορία των Windows 10. Τερματίζοντας την υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν πλέον σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις σφαλμάτων. Η υποστήριξη της Microsoft για την τελική έκδοση, το Internet Explorer 11, διατηρήθηκε, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες δεν το χρησιμοποιούσαν πια. Μάλιστα, μόλις το 0,45% των χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Internet Explorer,σύμφωνα με το Statcounter.

«Η εφαρμογή Internet Explorer 11 για υπολογιστές θα αποσυρθεί και θα τεθεί εκτός υποστήριξης στις 15 Ιουνίου 2022, για ορισμένες εκδόσεις των Windows 10», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανάρτηση της πέρυσι.

Εκείνοι οι λίγοι οι οποίοι επέμεναν να χρησιμοποιούν ως τώρα τον browser, ανοίγοντας από σήμερα τον υπολογιστή τους, θα οδηγηθούν απευθείας στον Microsoft Edge. «Όχι μόνο ο Microsoft Edge προσφέρει γρηγορότερη, πιο ασφαλή και πιο μοντέρνα εμπειρία περιήγησης από τον Internet Explorer, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό θέμα: να έχει συμβατότητα με παλαιότερες, κληροδοτούμενου συστήματος ιστοσελίδες», έχει γράψει σε σχετικό της κείμενο η Microsoft. 

O Microsoft Edge, σε αντίθεση με την επίδοση του προκατόχου του τα τελευταία αρκετά χρόνια, κατέχει το δικό του μερίδιο προτίμησης ανάμεσα στους χρήστες. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Statcounter, ο Microsoft Edge είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser σε desktop χρήση με 10% των χρηστών να τον προτιμούν -την στιγμή που το 66% των χρηστών επιλέγουν τον Chrome. Όσον αφορά την mobile και tablet χρήση, εκεί ο browser της Microsoft πέφτει στο 4%.

Όσον αφορά τον Internet Explorer, ακόμα κι αν οι περισσότεροι τον εγκαταλείψαμε νωρίς, σίγουρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τον βάλαμε στην ζωή μας. Ακόμα κι αν αυτό το κάπως, είχε για συνοδευτικό χαιρέκακα γελάκια και τρολ διάθεση. Και τελικά, ίσως αυτή να ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά του brand name του. 

Άλλωστε, σε όλους μας θα λείψει η ιεροτελεστία του να παίρνουμε καινούργιο υπολογιστή, να ξεκολλάμε το προστατευτικό της οθόνης, να κάνουμε τις πρώτες βασικές ρυθμίσεις στον υπολογιστή και ναι, να φτάνουμε στο σηημείο που ανοίγουμε τον Internet Explorer, περνώντας σε αυτόν τα απαραίτητα λεπτά που χρειάζονται για να κατεβάσουμε τον browser της επιλογής μας -αυτόν που έχουμε για όλα τα άλλα. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.