Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΑιγαίο: Μία ντουζίνα ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Αιγαίο: Μία ντουζίνα ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

|

Πόσοι είναι οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας – Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται σήμερα 12 ανταγωνιστές της ΔΕΗ και 11 στη Ρόδο

Στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2018 και ελαφρώς αυξημένο (κατά περίπου 1%) σε σχέση με τον Ιούλιο, καταγράφεται το φετινό Σεπτέμβριο το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων που δραστηριοποιούνται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. 
Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό τους άγγιξε τον Σεπτέμβριο το 17,11%, έναντι 17,01% τον Αύγουστο και 16,4% τον προηγούμενο μήνα. 
Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρείας για τον Σεπτέμβριο, η Elpedison κατέλαβε την πρώτη θέση με μερίδιο 4,79%, την οποία ακολούθησαν η Ήρων με 3,50%, η ΚΕΝ με 3,47% και η Protergia (Μυτιληναίος) με 1,69%. 
Έπονται η Volterra (1,14%), η Watt & Volt (0,91%), τα ΕΛΤΑ (0,73%) και η NRG (0,41%). 
Εκτός από το μεγαλύτερο ποσοστό, η Elpedison συνεχίζει επίσης να κατέχει τα πρωτεία και στον αριθμό των μη διασυνδεδεμένων συστημάτων που δραστηριοποιείται. 
Έτσι, η εταιρεία δίνει το «παρών» σχεδόν σε όλα τα νησιά, πλην του Αγίου Ευστρατίου, του Αγαθονησίου, των Αντικυθήρων, της Γαύδου, της Ερεικούσας, της Μεγίστης και των Οθωνών. 
Διευρυμένη νησιωτική παρουσία έχουν επίσης και τα ΕΛΤΑ, με εξαίρεση τη Σκύρο, τους Οθωνούς, την Ερεικούσα, τη Δονούσα, τη Γαύδο, τους Αρκιούς, τα Αντικύθηρα, και το Αγαθονήσι. 

Πόλος έλξης για τους ιδιώτες παρόχους Κρήτη και Ρόδος 

Από την άλλη πλευρά, η πιο «πυκνή» παρουσία εναλλακτικών παρόχων εντοπίζεται στην Κρήτη και τη Ρόδο, στα οποία η λιανικής αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2018, όταν καταργήθηκε το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως. 
Έτσι, στην Κρήτη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 12 ανταγωνιστές της ΔΕΗ και 11 στη Ρόδο. 
Υπενθυμίζεται πως, από το σύνολο των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αποτελούν παρελθόν από την περασμένη άνοιξη τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα Σύρου, Πάρου και Μυκόνου, χάρη στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσω της οποίας εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα και επομένως πέρασαν υπό τη δικαιοδοσία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). 
Επομένως, με την άδεια προμήθειας που έχουν για το διασυνδεδεμένο σύστημα όλοι οι πάροχοι ρεύματος μπορούν από την 1η Ιουνίου να προσφέρουν συμβόλαια και στην Πάρο, τη Σύρο, τη Μύκονο την Αντίπαρο, τη Νάξο, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σύκινο και τη Φολέγανδρο.

Πηγή: worldenergynews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.