Καλλίστη ή Καλλιστώ λεγόταν λοιπόν στο παρελθόν η Σαντορίνη, που σημαίνει «η ομορφότερη». Και ποιος μπορεί άραγε να αμφισβητήσει πως αυτό το κυκλαδονήσι είναι πράγματι πανέμορφο, και μάλιστα με μια ιδιαίτερη, άγρια ομορφιά που δεν συναντά κανείς αλλού;
Σαντορίνη… Και ποιος δεν ξέρει αυτή τη λέξη… Και ποιος δεν νιώθει το ίδιο συναίσθημα κάθε φορά που αντικρίζει το ηλιοβασίλεμά της, ακόμα και σε καρτ ποστάλ… Ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου και ηλικίας, το όνομα του τόσο ξεχωριστού αυτού νησιού είναι γνωστό σε όλη τη Γη, κι ας μην είναι αμιγώς ελληνικό, αφού προέρχεται από παραφθορά του «Σάντα Ειρήνη», από έναν ναό αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη που υπήρχε στην Περίσσα.
Οι πιο… διαβασμένοι όμως γνωρίζουν και την αρχαία ονομασία του νησιού, που εν πολλοίς έχει επιβιώσει ως σήμερα. Κατά την παράδοση ονομάστηκε Θήρα πιθανώς από τον Σπαρτιάτη Θήρα που πρώτος αποίκισε το νησί. Ωστόσο η πιο άγνωστη αλλά και πιο ταιριαστή ονομασία ήταν άλλη…
Καλλίστη ή Καλλιστώ λεγόταν λοιπόν στο παρελθόν η Σαντορίνη, που σημαίνει «η ομορφότερη». Και ποιος μπορεί άραγε να αμφισβητήσει πως αυτό το κυκλαδονήσι είναι πράγματι πανέμορφο, και μάλιστα με μια ιδιαίτερη, άγρια ομορφιά που δεν συναντά κανείς αλλού; Και είναι άραγε τυχαίο πως βρίσκεται μόνιμα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της υφηλίου;
Η Σαντορίνη όμως δεν είναι μόνο η εικόνα της. Είναι και η ιστορία της, η φιλοξενία και η εργατικότητα των κατοίκων της, η παράδοσή της, ακόμα και η υψηλή γαστρονομία της. Το βραχώδες, άνυδρο, ακατάλληλο για καλλιέργειες έδαφός της χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους για αντίστοιχες καλλιέργειες, όπως ντοματίνια, αμπέλια σε χαμηλό ύψος σε σχήμα σαν καλάθι και φάβα. Σταδιακά όμως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις άλλαξαν χρήση και στη θέση τους χτίστηκαν σπίτια, πάντα λευκά, σε αιγαιοπελαγίτικο στιλ, αλλά και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά παλάτια και κοσμήματα της αρχιτεκτονικής.
Η εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης δεν σταμάτησε όμως μόνο στη διαμονή. Κάθε είδους υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στον επισκέπτη, από το καλό φαγητό και τη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι την ξενάγηση, τη μεταφορά στις παραλίες και στους αρχαιολογικούς χώρους και τη διάθεση αναρίθμητων προϊόντων, από σουβενίρ μέχρι τοπικά εδέσματα και κρασιά.
Ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο που αξίζει να δει κανείς είναι τα υπόσκαφα σπίτια. Πρόκειται για κατοικίες των ναυτικών που είναι σκαμμένες μέσα στους βράχους και φωτίζονται και αερίζονται μόνο από την πρόσοψη. Η κατασκευή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ασβέστη και κόκκινης ή μαύρης πέτρας από τη θηραϊκή γη, δείχνοντας σε όλους το πείσμα και την εφευρετικότητα του Έλληνα που κατάφερε να επιζήσει ακόμη και πάνω στη… λάβα του ηφαιστείου. Τα πιο γνωστά υπόσκαφα είναι αυτά που βρίσκονται στην Οία, ωστόσο αρκετά βρίσκονται και στους οικισμούς του Βόθωνα, της Φοινικιάς, του Καρτεράδου και του Πύργου.
Οι παραλίες του νησιού δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «κλασικές κυκλαδίτικες», αλλά κάθε μία από αυτές έχει τον δικό της χαρακτήρα, με αποκορύφωμα τη σπάνιας εμφάνισης Κόκκινη Παραλία κοντά στο Ακρωτήρι, αλλά και τον Κολούμπο με τον βράχο από πίσω να παρέχει φυσική σκιά και ένα ακόμη ηφαίστειο, υποθαλάσσιο αυτή τη φορά, να… παραμονεύει στα ανοιχτά.
Με επίκεντρο την Καλντέρα, που δεν θα βαρεθείτε να τη θαυμάζετε, την ημέρα απολαμβάνοντας τον καφέ σας και το βράδυ το ποτό σας ή το δείπνο σας, η Σαντορίνη θα γίνει σίγουρα για σας ένας τόπος αξέχαστος και μαγευτικός, ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη φορά που πατάτε το πόδι σας στο νησί…
Πηγή πληροφοριών: https://pegasussuites.com