Την προσεχή Κυριακή 6 Νοεμβρίου όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της Νάξου δεν έχουν παρά να πάρουν το δρόμο για το Χαλκί έως το Καλόξυλο. Εκδρομή ή πιο σωστά πεζοπορία στα πλαίσια των δραστηριοτητήτων του Naxos Trekking
Θέλετε να περπατήσετε και να αφήσετε για λίγο την καθιστική ζωή; Θέλετε να συνδυάσετε το περπάτημα και την …γυμναστική με την γνωριμία της Νάξου; Εάν ναι, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις πεζοπορίες γνωριμίας που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το Naxos Trekking Κοιν.Σ.Επ.
Και αυτή τη Κυριακή 6 Νοεμβρίου έχουμε τη 2η Πεζοπορία Γνωριμίας που περιλαμβάνει μία βόλτα στο ιστορικό παρελθόν της Νάξου. Και αυτό γιατί η πεζοπορία θα γίνει στο επίκεντρο του Μυστρά της Τραγαίας. Είναι η περίφημη Νο 4 διαδρομή των μονοπατιών της Νάξου, είναι κυκλική και ξεκινάει από το Χαλκί και περνάει στα Μονοίτσια και έρχεται στον Καλόξυλο… Θεωρείται εύκολη ακόμη και για αρχάριους οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις …οδηγίες, να φορέσετε αθλητικά παπούτσια να πάρετε λίγο νερό και …ξεκινάτε.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή είτε στο τηλέφωνο: 6955445900 (ώρες επικοινωνίας 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.)είτε στο email: naxostrekking@gmail.com
Η μεταφορά των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους οχήματα. Όσοι δεν έχουν τρόπο μεταφοράς, να μας ενημερώσουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν εφόσον είναι δυνατόν. Σημείο συνάντησης στην είσοδο του Δημαρχείου Νάξου στις 10:00 πμ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη ( Ενδείκνυται για αρχαρίους)
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μην αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Συνιστάται να έχουν κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία, 2ο μπλουζάκι, νερό, κάποιο σνακ και την φωτογραφική τους μηχανή!
Και μερικές πληροφορίες με βάση την ιστοσελίδα naxos.gr όπου εκεί βρίσκουμε λεπτομέρειες γύρω από τα μονοπάτια της Νάξου
Η διαδρομή αυτή διασχίζει κυκλικά το μεγαλύτερο μέρος του ελαιώνα και του «βυζαντινού πάρκου» Τραγαίας, διερχόμενη από τους ιδιότυπους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής Χαλκί – παλαιό εμποροβιοτεχνικό και διοικητικό κέντρο της ναξιακής ενδοχώρας, Μονοίτσια, Μονή, Καλόξυλο και Ακαδήμους.
Μπορεί να υποδιαιρεθεί σε δύο εναλλακτικές πορείες, με αφετηρία το Χαλκί και τερματισμό τη Μονή, ή αντίστροφα:
– Η πρώτη, με κατεύθυνση βορειοδυτική, στην έξοδό της από το σπάνιο νεοκλασικό σύνολο του Χαλκείου, συναντά διαδοχικά τους ναούς Αγίας Μαρίνας (μονόκλιτος σταυροειδής με ενσωματωμένο αρχαίο υλικό), Αγίου Γεωργίου Διασορίτη (σε μικρή παράκαμψη της διαδρομής, με εντυπωσιακές πολυάριθμες τοιχογραφίες), Αγίου Αντωνίου και Αγίων Νικολάου και Δημητρίου στα Μονοίτσια, τις πρωτοβυζαντινές τρίκλιτες βασιλικές του Ταξιάρχη και του Αγίου Ισιδώρου (οδηγούν σ’ αυτές αντίστοιχα παρακαμπτήρια μονοπάτια) και της Παναγίας της Ραχιδιώτισσας (σταυροειδής με τρούλλο).
Στη συνέχεια η πορεία κινείται παράλληλα σε ρεματιά και αμέσως μετά ανηφορίζει σε δασωμένο με βελανιδιές τοπίο.
Σε νέα συμβολή του μονοπατιού με τη ρεματιά, υψώνεται εντυπωσιακός νερόμυλος.
Η ανάβαση συνεχίζεται σε λιθόστρωτο που οδηγεί στην Παναγία Δροσιανή.
Ο τρίκογχος ναός με τα τρία παρεκκλήσια του, διακοσμημένος με τοιχογραφίες σε πολλά στρώματα από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα, θεωρείται μαζί με την Πρωτόθρονη, ο σπουδαιότερος της Νάξου και των Κυκλάδων.
Το λιθόστρωτο καταλήγει στη Μονή, αγροτικό ελαιοπαραγωγικό χωριό με μεγάλη παράδοση – μεταξύ άλλων – στην υφαντουργική τέχνη.
– Η δεύτερη πορεία, με κατεύθυνση ανατολική και κατόπιν βορειοανατολική, αφού περάσει μπροστά από τον ιστορικό πύργο του Μπαρότση-Γρατσία-Φραγκόπουλου στο Χαλκί, κινείται προς τους Ακαδήμους, όπου συναντά διαδοχικά σημαίνοντα μνημεία: τον πύργο Μαρκοπολίτη-Παπαδάκη, τον σταυροειδή με τρούλλο ναό της Παναγίας Ακαδημιώτισσας (σε μικρή παράκαμψη) και τον Άγιο Νικόλαο (με μαρμάρινο τέμπλο).
Συνεχίζει σε αμαξιτό δρόμο μέχρι τον Καλόξυλο.
Στο τέλος του γραφικού οικισμού, πνιγμένου στις ελιές και στα περιβόλια με οπωροφόρα, υπάρχει λιθόκτιστο γεφυράκι και πηγή.
Ανηφορίζοντας μέσα σε ειδυλλιακό, πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον από βελανιδιές, πρίνους και ασφεντάμους, και αφού συναντήσει στο διάβα της εργαστήρι λαϊκής ξυλογλυπτικής και παραδοσιακή ταβέρνα, η διαδρομή καταλήγει την πλατεία της Μονής.
Σημεία ενδιαφέροντος
Βυζαντινός ναός (11ου-13ου αι.) και πηγή Αγίας Μαρίνας
Βυζαντινός ναός Αγ. Γεωργίου Διασορίτη (10ου-11ου αι., Χαλκί)
Βυζαντινός ναός Αγίου Αντωνίου (13ου αι., Μονοίτσια)
Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου – Αγίου Δημητρίου (13ου αι., Μονοίτσια)
Βυζαντινός ναός Ταξιάρχη Ράχης (7ου-8ου αι., Ράχη, Μονοίτσια)
Βυζαντινός ναός Παναγίας Ραχιδιώτισσας (12ου-14ου αι., Ράχη)
Βυζαντινός ναός Αγίου Ισιδώρου (6ου-7ου αι., Ράχη, Μονοίτσια)
Παραδοσιακός νερόμυλος (ευρύτερη περιοχή Μονής)
Βυζαντινός ναός Παναγίας Δροσιανής (7ου αι., Μονή)
Πηγή – Κρήνη Καλοξύλου
Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου (11ου αι., Ακαδήμοι)
Βυζαντινός ναός Παναγίας Ακαδημιώτισσας (11ου-13ου αι., Ακαδήμοι)
Πύργος Μαρκοπολίτη-Παπαδάκη(18ου αι., Ακαδήμοι)
Πύργος Μπαρότση-Γρατσία-Φραγκόπουλου (17ου αι., Χαλκί)