Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιNaxos Festival: Μύηση στην Γαλάζια ακολουθία

Naxos Festival: Μύηση στην Γαλάζια ακολουθία

|

Στα πλαίσια της έκθεσης “Phantasma”, αύριο Παρασκευή 23/6, ώρα 19:00, η Ειρήνη Γκόνου και οι βοηθοί της, Ασπασία Αθανασίου και Θέλκα Μαλάμου, μας περιμένουν να μας μυήσουν στη διαδρομή της Γαλάζιας ακολουθίας, στο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Πύργο Μπαζαίου και φτάνει ως την πλαγιά της Καλορίτσας (400μ.).

Η Γαλάζια ακολουθία είναι μια εικαστική εμπειρία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τον Πύργο Μπαζαίου προς την Καλορίτσα, ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική πράξη που λειτουργεί ως συμβολικό προσκύνημα με ένα είδος σήμανσης της διαδρομής στον φυσικό και πνευματικό της χώρο, κατά την διάρκεια του περπατήματος.

Στην περιοχή του συμβολικού η προστατευτική ιδιότητα των υφασμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Εξ ίσου προστατευτικό το μπλε στον πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα το χρώμα της πνευματικής αναζήτησης.  Ακολουθώντας το μονοπάτι με τα φυσικά βαμμένα μπλε πανιά δεμένα στους θάμνους η ήδη προδιαγραμμένη προστατευτική ιδιότητα του υφάσματος ενδυναμώνεται με την φυσική ικανότητα αναγέννησης των φυτών. Προσωπικό ή συλλογικό το «μονοπάτι» για τον «προσκυνητή» είναι η αλληγορία της εσωτερικής του διαδρομής.

Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει μια καλά κρυμμένη φυσική σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται εκκλησία με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα. Επάνω από την εκκλησία και στον γύρω χώρο τα θολωτά τόξα και οι εσοχές, είναι μέρη από τα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού.

Το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί που κρέμεται σε μια από τις εσοχές του βυζαντινού ερειπίου δηλώνει και το τέλος της «διαδρομής». Φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα βαμμένο γαλάζιο και άλλα φυσικά υλικά δηλώνει την προστασία μέσω της φύσης, μια αναφορά στον ετήσιο κύκλο της ζωής, της γονιμότητας της γης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της γεωργίας, ζωτικού τομέα της δραστηριότητας του νησιού.

Η Γαλάζια ακολουθία ως εικαστική εμπειρία-διαδρομή θα παραμείνει στον χώρο της Καλορίτσας από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, πλαισιώνοντας την έκθεση “Phantasma” που αναπτύσσεται στον Πύργο Μπαζαίου, σε επιμέλεια Μάριου Βαζαίου.

Ειρήνη Γκόνου (Εικαστικός)

Η Γαλάζια ακολουθία ως εικαστική εμπειρία – διαδρομή θα παραμείνει στον χώρο της Καλορίτσας από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, πλαισιώνοντας την έκθεση “Phantasma” που αναπτύσσεται στον Πύργο Μπαζαίου.

Φοράμε τα κατάλληλα παπούτσια, τα άνετα ρούχα και ακολουθούμε …

Info:

Phantasma Art Experience

Επιμέλεια, Μάριος Βαζαίος

3/6 – 28/9/2017

Καθημερινά: 10:00 – 17:00

Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού

Τηλ. 22850 31402

Ε. naxosculture@gmail.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ντενί Βιλνέβ ο νέος σκηνοθέτης του Τζέιμς Μποντ

Ο σπουδαίος Καναδός δημιουργός των «Blade Runner 2049» και «Arrival» αναλαμβάνει την επανεκκίνηση του θρυλικού franchise, σε μια νέα εποχή για τον πράκτορα 007

Η «Λυσιστράτη» του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Νάξου: μια γιορτή ειρήνης και δημιουργίας

Μια πολυπληθής ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών με οδηγό την ψυχή της τέχνης και τη δύναμη της συλλογικότητας ανεβάζει επί σκηνής την πιο διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη

Γιάννης Πολυχρονάκος: “Για να εφαρμοστεί η νησιωτική πολιτική απαιτείται πολιτική βούληση” (video)

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μίλησε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για τουρισμό, υποδομές, ακρίβεια, υγεία και τη μάχη των νησιών απέναντι στην εγκατάλειψη.

Ν. Λεβογιάννης: Στη μνήμη του” Κρινακογιώργη”, ένας σιωπηλός φρουρός της αξιοπρέπειας και της πίστης

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταθέτει μια άγνωστη ιστορία που φωτίζει την εντιμότητα και το ήθος του εκλιπόντος Γεωργίου Χωριανόπουλου – μια πράξη που έσωσε μια ιερή δωρεά από τη λήθη και την καταστρατήγηση.

Χρυσός ο Σωτήρης Γεντέκος, Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Με μετάλλια, ατομικά ρεκόρ και σπουδαία ομαδική δουλειά, οι πρωταθλητές του Πανναξιακού Α.Ο. έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Πάτρα

52η Εθελοντική Αιμοδοσία στην Τήνο – Δώσε αίμα, χάρισε ζωή

Ο Δήμος Τήνου προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην 52η Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του "τ. Δημάρχου Νίκου Κορνάρου", στις 27, 28 & 29 Ιουνίου 2025.

ΔΕΔΔΗΕ: Μεταφέρεται για Παρασκευή η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης που είχε οριστεί για σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 27 Ιουνίου, την ίδια ώρα και στις ίδιες περιοχές.

Γ. Πολυχρονάκος: Αίτημα δικαιοσύνης για τους μαθητές της Σαντορίνης

Ξανά στο προσκήνιο η πρόταση του Γιάννη Πολυχρονάκου για αυξημένη μοριοδότηση λόγω σεισμών – Κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΠΑΣΟΚ

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: βολεύει η μοιρασιά και ποντάρουμε σ αυτή

Στοίχημα - Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και Ουιντάντ - Αλ Αΐν (ώρα έναρξης 22:00) όπου επταπλασιάζει η βολική μοιρασιά!

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η “Καλυψώ” γύρισε σπίτι, μικρή πράσινη νίκη στη θάλασσα του Αιγαίου (video)

Μια πράσινη χελώνα, μια ιστορία φροντίδας, ένα ταξίδι από τη ζωή στη γραμμή του κινδύνου… πίσω στην ελευθερία – με ψυχή, σκάφος και αγάπη από Νάξο (video)

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού