Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΜήλος: Το νησί που προτείνουν οι Ολλανδοί για τα πετρώματά του και...

Μήλος: Το νησί που προτείνουν οι Ολλανδοί για τα πετρώματά του και τις παραλίες

|

Η Griekenland.net, η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ολλανδίας για διακοπές στην Ελλάδα, με εκατομμύρια αναγνώστες, ψήφισε τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για εναλλακτικές και ήσυχες διακοπές.

Κάθε ένα από τα αμέτρητα ελληνικά νησιά έχει τη χάρη και την ομορφιά του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας αναζητούν διαρκώς νέους προορισμούς για να επισκεφθούν, να χαρούν τον ήλιο και τις θάλασσές μας, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι διαφορετικό.

Έτσι, οι Ολλανδοί, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης τουρισμού στην Ουτρέχτη, ανακοίνωσαν την ετήσια λίστα με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά εναλλακτικού τουρισμού για το 2023.

Σύμφωνα με την Griekenland.net και το KALA Magazine, η νέα ταξιδιωτική τάση ενθαρρύνει την επιλογή μη μαζικών προορισμών που μπορούν να παρέχουν αυθεντικές εμπειρίες και διαφορετικές δραστηριότητες.

Τα πέντε νησιά που αναμένεται να ξεχωρίσουν για φέτος οι Ολλανδοί είναι:

– Κάρπαθος

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και γι’ αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευόμενες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί διαφόρων ειδών πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος). Το νησί είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού και τόπος ανατροφής της Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας.

Η παραλία Άπελλα είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, ενώ το χωριό Όλυμπος θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά των Δωδεκανήσων. Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα οι περισσότερες, είτε μέσω του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, είτε με εκδρομικά πλοιάρια από την πόλη της Καρπάθου. Το βόρειο τμήμα της Καρπάθου, το νησάκι Σαρία και η παράκτια θαλάσσια ζώνη τους είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000.

– Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια (λέγεται επίσης και Αστροπαλιά ή Αστυπαλιά) ανήκει επίσης στα Δωδεκάνησα, αν και ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Συχνά αποκαλείται και «πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του σχήματός της. Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές των νησιών μας, καθώς εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο με ανεμόμυλους και λευκά σπιτάκια, ενώ το φημισμένο κάστρο δεσπόζει στην κορυφή.

Οι διακοπές στην Αστυπάλαια συνδυάζουν ηρεμία, ξεκούραση, κολύμπι και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, καλό φαγητό και διασκέδαση στα μαγαζιά της Χώρας. Το καλοκαίρι διοργανώνεται, επίσης, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, και πολλά πανηγύρια με ζωντανή μουσική και γλέντι.

– Μήλος

Στις δυτικές Κυκλάδες ανήκει η Μήλος, ένα νησί που πλέον ανήκει μεταξύ των πιο δημοφιλών στη χώρα μας. Είναι ηφαιστειακό νησί και κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, ενώ σε όλες τις περιοχές του υπάρχουν πολλές παραλίες και καταλύματα για τους επισκέπτες.

Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, στην Πλάκα.

Η Μήλος είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και η ιδιαιτερότητα του αυτή την καθιστά μοναδική στα τοπία με τα διαφορετικά είδους πετρώματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη. Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι η Κίμωλος, η Αντίμηλος και ο Πολύαιγος.

– Πάτμος

Η Πάτμος είναι μικρή σχετικά σε έκταση, θεωρείται όμως το νησί της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Το σπήλαιο και το μοναστήρι συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες, όμως ολόκληρο το νησί διαθέτει απαράμιλλη ομορφιά.

Μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα, ενώ άλλοι οικισμοί είναι η Σκάλα, ο Κάμπος με την ομώνυμη παραλία, ο Χριστός, ο Γροίκος και τα Σάψιλα. Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι το Αγριο Λιβάδι, η Βαγιά, ο Λάμπης και το Λιβάδι του Γεράνου.

– Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, στα νότια της Λέρου από την οποία τη χωρίζει ομώνυμος στενός πορθμός ή διώρυγα Καλύμνου, ή “Διαπόρι”, ανήκει στα Δωδεκάνησα. Το πετρώδες της έδαφος και τα άδενδρα βουνά της, οι απόκρημνες ακτές της και τα σπήλαιά της, της δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα άγριας ομορφιάς.

Η ποικιλομορφία των ακτών και των απόκρημνων βράχων της, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, καθιστούν το νησί ιδανικό για αναρρίχηση. Ο ασβεστόλιθος, η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος από τα περιοδικά Vertical, Klettern, Climbing, Desnivel, ως μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες «του κόσμου των αναρριχητών» και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που επιδίδονται στο άθλημα στα περίπου 60 πεδία του νησιού, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος «ροκ σταρ» της αστυνομικής λογοτεχνίας, Τζο Νέσμπο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.