Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΚυκλάδες - Τήνος: Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες

Κυκλάδες – Τήνος: Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες

|

Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες είναι η Τήνος, σύμφωνα με το euronews.com – Στο ειδικό ένθετο για τον τουρισμό ο Ισραηλινός συντάκτης Anthony Grant παρουσιάζει το κυκλαδίτικο νησί

Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες είναι η Τήνος, σύμφωνα με το euronews.com, που στο ειδικό ένθετο για τον τουρισμό, παρουσιάζει το κυκλαδίτικο νησί Ο Ισραηλινός συντάκτης Anthony Grant «μεταφέρει» τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της διαδικτυακής εφημερίδας στις 40 και πλέον παραλίες του νησιού, τους ταξιδεύει στην ιστορία και τον πολιτισμό , ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει τη γιορτή της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο. 

Ας δούμε τι αναφέρει με τη βοήθεια της Μάγδας Παράσχου 

 Η Ελλάδα έχει 227 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά άγονα ακόμα. Και εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, εκεί ταυτόχρονα διαπιστώνεις πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα για να ανακαλύψεις. Η Τήνος ,Σύρος και Σύμη αντιπροσωπεύουν την όμορφη τριάδα των Ελληνικών νησιών. Την Τήνο η οποία, αν και είναι πολύ κοντά στην δημοφιλή Μύκονο,  είναι χαμηλών τόνων (και τιμών) με όμορφα τοπία. Την Σύρο εξαιτίας της μαγευτικής Ερμούπολης  και τέλος την απομακρυσμένη Σύμη λόγω της ιστορίας της και της εξωτικής ομορφιάς της. 

Τήνος 

Γιορτές και λατρεία .

Διπλάσια σε έκταση από την γειτονική Μύκονο—15 λεπτά με το φέρι—η Τήνος είναι το νησί της Παναγίας της Ευαγγελίστριας ή αλλιώς της Μεγαλόχαρης με την εκκλησία να στεγάζει την θαυματουργή εικόνα της κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το μέρος αυτό τόπο λατρείας για τους Έλληνες Ορθόδοξους αλλά και Χριστιανικό προσκύνημα.

Έτσι, κάθε δεκαπενταύγουστο, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιστοί ανεβαίνουν γονατιστοί από το λιμάνι μέχρι την εκκλησία—τρίκλιτη βασιλική—ενώ άλλες σημαντικές γιορτές γίνονται στον Τσικνιά και το Εξώμβουργο, βουνά όπου  καλλιεργούνται οι πεντανόστημες τηνιακές αγκινάρες, ενώ οι γαστρονομικές εκδηλώσεις  συνοδεύονται με ρακί στον Φαλατάδο. Τέλος, στον Κάμπο γίνεται το φεστιβάλ μελιού.  

Στην τοποθεσία Θαλασσάκι ή στην Μαραθιά στον Άγιο Φωκά υπάρχουν εναλλακτικές για όσους επιθυμούν την απλότητα ή την πολυτέλεια στο φαγητό. Τα Υστέρνια κρέμονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά Μεροβίγλια του βουνού Πολέμου Κάμπος. Μέρος με ιδιαίτερη αισθητική και τοπία που σου φέρνουν στο μυαλό τούς Δον Κιχώτες που έχεις συναντήσει στην ζωή σου και βεράντες από όπου βλέπεις τον ορίζοντα να παίρνει το χρώμα του βερικοκιού. Στα Υστέρνια η άφιξη με ελικόπτερο είναι μια επιλογή.

Παραλίες και μάρμαρο

Η Τήνος, πέρα από την θρησκευτική κληρονομιά και τις γαστρονομικές εκδηλώσεις της, έχει ακόμα περισσότερα να προσφέρει.  Οι λάτρεις του Ποσειδώνα μπορούν να τιμήσουν τον θεό τους στον επωνυμικό ναό, στην περιοχή γύρω από απ τα Κιόνια. Στο δύσβατο εσωτερικό μέρος του νησιού, διάσπαρτα έργα γνήσιας λαϊκής τέχνης αποτελούν οι περιστεριώνες που κοσμούν το νησί εδώ και αιώνες, «σημαδεύοντας» το τοπίο του με τις αγέρωχες κατασκευές τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους. Απάτητα χωριά όπως η ήσυχη Καρδιανή και Μυρσίνη αλλά και ο πιο αλέγρος Πύργος με την αυλή του Μαρμαρινού. Σχεδόν όλο το χωριό είναι φτιαγμένο από πράσινο μάρμαρο: τα πεζοδρόμια και οι κρήνες φυσικά,αλλά και οι ταμπέλες των δρόμων, οι υδρορροές, η στάση των λεωφορείων αλλά και οι προσόψεις των σπιτιών.

Διάσημοι ζωγράφοι και γλύπτες όπως ο Γύζης, Λύτρας, Χαλεπάς και Σώχος αποκαλούν την Τήνο «πατρίδα». Γύρω από το Μεσαιωνικό Καθολικό χωριό Βώλακα, ανάμεσα σε αμπέλια και χωράφια με αγκινάρες, τεράστιοι ογκόλιθοι χαρίζουν στο τοπίο μια αιθέρια ατμόσφαιρα.

Και φυσικά, οι 41 από τις παραλίες της Τήνου, όλες σε διαφορετικά σχέδια και μέγεθος. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η οργανωμένη παραλία του Αγίου Φωκά, γεμάτη με μπαρ και ξαπλώστρες, ενώ η παραλία Λιβάδα είναι γεμάτη με χοντρά βότσαλα, βράχια, βαθιά νερά, και φυσική σκιά από αρμυρίκια. Τέλος, στον όρμο της Κολυμπήθρας, η Μικρή και η Μεγάλη Άμμος προσφέρουν αυτό που φέρει το όνομά τους: μεγάλη αμμώδη έκταση με βαθιά νερά, ιδανική για τους λάτρεις του σέρφινγκ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αργεντινή: Βαρουφάκης κατά Μιλεϊ

Έμμεση πολιτική κόντρα Ελλάδας με Αργεντινή! Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και ο ρόλος του Βαρουφάκη

“Ο Καρέτσας έχει πολλά να βελτιώσει”

Προσγειωμένο προσπαθεί να κρατήσει τον Καρέτσα ο προπονητής του στην Γκενκ

National League 2 – Play Off: Πρόκριση Πανναξιακού ΑΟΚ και τώρα .. Μελίσσια

Ψύχραιμος ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε με 73-69 της Ηλιούπολης και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον ημιτελικό των play off που θα αντιμετωπίσει τα Μελίσσια

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

ΕεεΕΚ Νάξου: Διοργάνωση δράσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (photos-video)

Το μήνυμα αποδοχής και ελπίδας από το ΕΕΕΕΚ Νάξου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (photos - video)

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, ποιο ήταν το θέμα;

Συμμετοχή του Γυμνασίου Τραγαίας στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ" - Ποιο ήταν το θέμα; .

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Nova – Κακοκαιρία: Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης

Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής Nova σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τις εν λόγω περιοχές

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.