Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΚυκλάδες (Σύρος): Η "Αρχόντισσα" αποκαλύπτει μικρά μυστικά

Κυκλάδες (Σύρος): Η “Αρχόντισσα” αποκαλύπτει μικρά μυστικά

|

Τα μικρά μυστικά της “Αρχόντισσας των Κυκλάδων”… Η Σύρος μέσα από τη ματιά του Anthony Grant γιατί μερικές φορές ένας “ξένος” μπορεί να δει καλύτερα τα νησιά μας 

Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες είναι η Τήνος, σύμφωνα με το euronews.com, που στο ειδικό ένθετο για τον τουρισμό, παρουσιάζει το κυκλαδίτικο νησί και όχι μόνο… Ο Ισραηλινός συντάκτης Anthony Grant «μεταφέρει» τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της διαδικτυακής εφημερίδας εικόνες από Κυκλάδες…  Η Ελλάδα έχει 227 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά άγονα ακόμα. Και εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, εκεί ταυτόχρονα διαπιστώνεις πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα για να ανακαλύψεις. Η Τήνος ,Σύρος και Σύμη αντιπροσωπεύουν την όμορφη τριάδα των Ελληνικών νησιών. Την Τήνο η οποία, αν και είναι πολύ κοντά στην δημοφιλή Μύκονο,  είναι χαμηλών τόνων (και τιμών) με όμορφα τοπία. Την Σύρο εξαιτίας της μαγευτικής Ερμούπολης  και τέλος την απομακρυσμένη Σύμη λόγω της ιστορίας της και της εξωτικής ομορφιάς της. 

 Ας δούμε τι αναφέρει με τη βοήθεια της Μάγδας Παράσχου για την Σύρο… 

Πρωτεύουσα με ιστορία.

Σε σχέση με την Μύκονο, η Σύρος είναι περίπου ίδιας έκτασης αλλά απέχει στις ομοιότητες με αυτήν. Το λιμάνι της αλλά και η Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι προσβάσιμα με πλοίο από Πειραιά σε περίπου 3.5 ώρες.

Με ενετικές επιρροές και νεοκλασικά αρχοντικά με περίπολοκα σκαλιστά μπαλκόνια, η Ερμούπολη δεν μοιάζει με κανένα άλλο Κυκλαδίτικο νησί. Με την πόλη χτισμένη το 1820, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η ευημερία του νησιού οφείλεται μέχρι και σήμερα περισσότερο στο εμπόριο παρά στον τουρισμό.

Αλλά η ιστορία της Σύρου βρίσκεται ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν. Υπήρξε μια πρώιμη αποικία κατά την Εποχή του Χαλκού όπου έλαβαν χώρα αρκετές εισβολές από διαφορετικά σημεία της Μεσογείου. Από το 1204 μέχρι το 1522 όταν ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα έφυγε, οι Βενετοί πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Ο ένας από τους δύο λόφους που υψώνεται πάνω από το λιμάνι είναι η τοποθεσία για την μεσαιωνική Άνω Σύρο, όπου προβάλει ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, αλλού, στο ναό της Ανάληψης της Παρθένου φυλάσσεται ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Ελ Γκρέκο.

Εν μέρει, εξ εξαιτίας της τοποθεσίας της στο Αιγαίο, η Σύρος, και η Ερμούπολη συγκεκριμένα,  έχει γίνει περισσότερο αγαπητός προορισμός για τους λάτρεις του καλού φαγητού – παρά το γεγονός ότι το γαστρονομικό κομμάτι δέχεται τα περισσότερα σχόλια – και συναντάμε ουκ ολίγα εστιατόρια με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το San Michali Food & Culture που συνδιάζει μαγειρικές δημιουργίες με πολλή φαντασία εμπνευσμένες από τον σεφ Άρη Καρακατσάνη εναρμονισμένες  με τα μαγευτικά θαλασσινά τοπία. 

Σύρος, ήλιος, άμμος και θάλασσα.

Παρόλο που η Σύρος δεν είναι γνωστή για τις παραλίες της, υπάρχουν αρκετές στο νησί. Μια από τα πιο αγαπημένες είναι ο Γαλησσάς, ένα παραθαλάσσιο χωριό που απλώνεται στην δυτική πλευρά του νησιού, στο μυχό του ομώνυμου όρμου και παραλία της ομώνυμης κοιλάδας. Για τους λάτρεις του σέρφινγκ η τοποθεσία είναι ιδανική αφού η παραλία φαντάζει σαν την μεγαλύτερη πισίνα στο Αιγαίο. Υπέροχος προορισμός για τις οικογένεις με μικρά παιδιά.  

Αλλά αφού η πρωτεύουσα του νησιού είναι τόσο χαρισματική, είναι προτιμότερη η διαμονή στην συνοικία Βαπόρια. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα, η κράτηση δωματίου στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Αristide Hotel θα αποζημίωνε και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη καθώς υπάρχουν εννιά σουίτες, διακοσμιμένες με αυθεντικά έργα τέχνης, μέσα σε ένα όμορφο ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό. Υπεύθυνη του χώρου είναι η Οάνα Αριστείδη, συγγραφέας (το μυθιστόρημά της Under the Blue σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται στην καλοκαιρινή μας λίστα βιβλίων) και σαν εμένα, ένας ακόμη  εραστής του σχετικά ήσυχου νησιού της Σύρου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.