Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΙταλία: Προτείνει φέτος Νάξο για διακοπές, την "ήρεμη δύναμη"

Ιταλία: Προτείνει φέτος Νάξο για διακοπές, την “ήρεμη δύναμη”

|

Η δημοφιλής ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα My Greek Salad που ειδικεύεται στις διακοπές στην Ελλάδα ανακοίνωσε έναν κατάλογο με τα τρία ελληνικά νησιά για διακοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο, που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των ιταλών ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την εμπειρία των συντακτών της λίστας και τα σχόλια των χιλιάδων αναγνωστών του My Greek Salad η Αστυπάλαια, η Νάξος και η Σκόπελος προφέρουν εξαιρετικές και πολύπλευρες εμπειρίες πριν την υψηλή σεζόν.

«Στην Αστυπάλαια ο χρόνος σταματά»

Δωδεκάνησα - Αστυπάλαια
Δωδεκάνησα – Αστυπάλαια

«Αν θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση στους Έλληνες, αντί να πείτε πάω στην Αστυπάλαια, πείτε ότι αυτό το καλοκαίρι επιλέξατε ως προορισμό σας την «πεταλούδα του Αιγαίου», αναφέρει το αφιέρωμα για την Αστυπάλαια.

Η απόσταση που χωρίζει την Αστυπάλαια από την ηπειρωτική Ελλάδα σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά της, αποτρέπει τους περισσότερους ταξιδιώτες να την προτιμήσουν για τις διακοπές τους. Έτσι, στο λιμάνι της καταφτάνουν όσοι διψούν για συγκινήσεις πέρα από τις συνηθισμένες και είναι αποφασισμένοι να τις ζήσουν στα γραφικά σοκάκια και στα γυμνά τοπία της. Τα τελευταία χρόνια, η φήμη της, έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, ανεβάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, των εναλλακτικών και ήρεμων διακοπών.

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας, είναι κατά κύριο λόγο βραχώδεις και γυμνές, με λιγοστά αλμυρίκια να ρίχνουν τον ίσκιο τους στους λουόμενους, όμως υπάρχουν και κάποιες οργανωμένες αμμουδιές, όπου μπορούν να κολυμπήσουν παιδιά, ωστόσο δεν είναι το ιδανικό νησί για οικογενειακές διακοπές. Πολλές από τις παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκα και αξίζει μια ημερήσια εκδρομή για να βουτήξετε στα καθαρά νερά τους.

Η γεωμορφολογία του τόπου, προσφέρεται για δραστηριότητες που δεν αφήνουν ασυγκίνητους όσους αγαπούν την κίνηση και την περιπέτεια. Βουτιές από ψηλούς βράχους, ηλιοθεραπεία επάνω σε πλάκες σχιστόλιθου, αναρρίχηση σε απότομα βράχια, πεζοπορία σε ένα τοπίο πετρώδες, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα στον σπάνιας ομορφιάς βυθό.

Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο.

Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών.

Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το ‘Έξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Πολλές οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι της, γύρω από το νησί. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Άμμος είναι μερικές από αυτές. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία. Στην περιοχή του Λιβαδιού, χαζέψτε την εύφορη κοιλάδα με τα οπωροφόρα δέντρα και τα πανέμορφα λουλούδια. Μια πολύχρωμη εικόνα που δένει υπέροχα με το παραθαλάσσιο τοπίο.

Στα νότια του Μέσα Νησιού, θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Bigot πυρπόλησε το πλοίο του για να μην αιχμαλωτιστεί. Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες. Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα … εξολοθρεύουν.

Νάξος: Ο ιδανικός τόπος για όσους αγαπούν την αληθινή Ελλάδα

Τη δεύτερη θέση κατέχει η Νάξος που όπως τονίζει η συντάκτρια της λίστας είναι ένας τόπος ιδανικός για όσους αγαπούν την αληθινή Ελλάδα, γεμάτος αμμουδιές, ορεινά χωριά, εναλλακτικές δραστηριότητες και γραφικές μαγευτικές πλατείες που κυριαρχούν τα πλατάνια.

Η Νάξος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν ξεκούραστες διακοπές με πολλές δραστηριότητες και βραδινή διασκέδαση. Χάρη στη μακρά ιστορία και τη γεωμορφολογία του νησιού, η Νάξος προσφέρει αναρίθμητες επιλογές στους επισκέπτες: πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα.

Η Χώρα της Νάξου με τη φημισμένη «Πορτάρα», το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις σου. Ιδιαίτερο γεγονός είναι το «Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου» που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβρη και όπου μπορείς να δοκιμάσεις το ξακουστό αξιώτικο προϊόν μαγειρεμένο με κάθε λογής τρόπο.

Μόλις το πλοίο φτάσει στη Νάξο, η ομορφιά του νησιού ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου.

Ένας υπέροχος προορισμός για οικογένειες, ζευγάρια και παρέες, η Νάξος έχει κάτι για όλους. Η πλούσια ιστορία και η παράδοση του νησιού είναι απαράμιλλη, ενώ τα πανέμορφα τοπία της εκπλήσσουν τόσο τους λάτρεις της φύσης όσο και της θάλασσας. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά της Νάξου είναι να περπατήσεις στα πολυάριθμα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού.

Σου προτείνουμε να κάνεις βόλτα και στα γραφικά καλντερίμια της Χώρας. Το Ενετικό κάστρο, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά των παλιών ευγενών, και τα λιθόστρωτα δρομάκια θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Φυσικά, η Νάξος είναι γεμάτη και από παραδεισένιες παραλίες, ιδανικές για κολύμπι, ηλιοθεραπεία και θαλάσσια σπορ. Το νησί είναι επίσης ένας παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, καθώς είναι γνωστό για την εξαιρετική κουζίνα και τις τοπικές λιχουδιές του.

«Η αυθεντική, ποιοτική και γαλήνια Σκόπελος»

skopelos-nisi4

Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με τη Σκόπελο που κατά το My Greek Salad, είναι ένας προορισμός που το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της φύσης προσφέρονται σε γενναιόδωρες ποσότητες και που παρά τη φήμη του ως το νησί του Mamma Mia, έχει κατορθώσει να παραμείνει αυθεντική, ποιοτική και γαλήνια.

Στη Σκόπελο θα ανακαλύψεις εντυπωσιακά τοπία, όμορφες διαδρομές, γραφικά χωριά και ονειρεμένες παραλίες. Το νησί προσφέρεται, επίσης, για δραστηριότητες στη φύση, όπως καγιάκ, καταδύσεις και πεζοπορία. Αν αγαπάς τη θάλασσα και τον βυθό, αξίζει να πας μονοήμερη εκδρομή στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα στην Ευρώπη.

Η Σκόπελος, όμως, δεν είναι ιδανική μόνο για χαλάρωση και δραστηριότητες, αλλά προσφέρει και πληθώρα επιλογών για διασκέδαση. Στα σοκάκια της Χώρας της Σκοπέλου θα βρεις πολλά μπαρ και ταβέρνες για να απολαύσεις το ποτό σου και την εξαιρετική τοπική κουζίνα του νησιού. Αν ψάχνεις ένα ρομαντικό μέρος για ποτό, σίγουρα να πας στο μπαλκόνι του «Βράχου».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ