Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΗρακλειά: το πανηγύρι του Αι Γιάννη του Προδρόμου

Ηρακλειά: το πανηγύρι του Αι Γιάννη του Προδρόμου

|

Το πιο μεγάλο πανηγύρι στην Ηρακλειά είναι αυτό του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου (29/08) μέσα σε ένα καταπληκτικό σπήλαιο, του Κύκλωπα, με σταλακτίτες και με εντυπωσιακό τελετουργικό που αξίζει κανείς να το ζήσει από κοντά – Το Φεστιβάλ “Φάνης Γαβαλάς” για 5η σερί χρονιά 

Στις Μικρές Κυκλάδες υπάρχει ένα πανέμορφο νησί που φέρει το όνομα «Ηρακλειά» και έχει συνδεθεί με τους Κύκλωπες και τον Φάνη Γαβαλά. Κοινή …ημερομηνία η 29η Αυγούστου όπου οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν τον Αϊ – Γιάννη τον Πρόδρομο. Πως συνδέονται όλα αυτά; Καταρχήν, η Ηρακλειά είναι νότια της Νάξου και είναι πολύ μικρή, μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα… Έχει κάτι λιγότερο από 150 κατοίκους που μοιράζονται σε …δύο οικισμούς, την Παναγιά ή Χώρα και τον Αγιο Γεώργιο όπου και βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Ουσιαστικά είναι ένας οικισμός αν και το χειμώνα οι περισσότεροι ανεβαίνουν προς τη Χώρα. Το νησί το καλοκαίρι προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν ήσυχους περιπάτους ή καταδύσεις και να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό της.

Και περνάμε στην σημερινή γιορτή, του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου όπου η ιδιαιτερότητα είναι ότι πραγματοποιείται μέσα σε ένα καταπληκτικό σπήλαιο, του Κύκλωπα, το οποίο είναι γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως δεν με «σπηλαιόγαλα» (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδάτινη κατάσταση) και που, για να μπεις μέσα, πρέπει να περάσεις από μια τρύπα έρποντας. Ο προθάλαμος εντυπωσιακός με τους σταλακτίτες να έχουν δημιουργήσει κολώνες ενώ οι σταλαγμίτες έχουν σχηματίσει με το πέρασμα του χρόνου υπέροχα συμπλέγματα σε ιδιόμορφα σχήματα. Η διαδρομή μέχρι το σπήλαιο είναι γύρω στη μία ώρα από την Παναγιά μέσα από ένα μονοπάτι που σε μια στιγμή, στο μέσο περίπου της διαδρομής και στο ψηλότερο σημείο, προσφέρει μια μοναδική θέα στα γύρω Κυκλαδονήσια. Στο τέλος της πεζοπορίας συναντάς μια σπηλιά με ευρύχωρη είσοδο στο στόμιο του ….Κύκλωπα.

Λέγεται  ότι ένας βοσκός είχε προφυλαχθεί από καταιγίδα στην περιοχή και όταν γύρισε στο χωριό ήταν αποτυπωμένη η μορφή του Αϊ-Γιάννη στην πλάτη του πουκαμίσου που   φόραγε.    Έτσι πήγαν στο σπήλαιο και βρήκαν την εικόνα του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου μέσα και έκτοτε τιμάται η μνήμη του με την τέλεση των εσπερινών στην μεγάλη αίθουσα   του σπηλαίου κάθε 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου. Ο μύθος επίσης λέει ότι ήταν ο τόπος κατοικίας του μυθικού Κύκλωπα. Και από εκεί πετούσε τους βράχους στον Οδυσσέα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι δύο βραχονησίδες της Ηρακλειάς, οι γνωστές ως Αβελονήσια.

Την ημέρα της λειτουργίας δεκάδες παιδάκια σκαρφαλώνουν στους σταλαγμίτες, τοποθετώντας εκατοντάδες κεράκια, που δημιουργούν ανεπανάληπτες φωτοχυσίες, αποκαλύπτοντας τους μοναδικούς χρωματισμούς των πετρωμάτων. Την ώρα της λειτουργίας ο παπάς και οι πιστοί στήνονται γύρω από ένα μικρό ιερό και αρχίζουν με μια έντονη συγκίνηση  τους ψαλμούς που υμνούν τον Άγιο. Το βράδυ στη Χώρα θα γίνει το πανηγυράκι με όργανα που έρχονται από τα γύρω νησιά και οι πιστοί  θα γλεντήσουν μέχρι το πρωί.

Κι εδώ μπαίνει το Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» που τελείται ανελλιπώς από το 2011 (Ιούλιος η πρώτη του χρόνια) περιλαμβάνει τριήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες και γλέντι με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακά παιχνίδια. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στην πλατεία του Κοινοτικού Γραφείου και στο προαύλιο της εκκλησίας στον οικισμό Παναγία. Είναι αφιερωμένο στον πρώην πρόεδρο του νησιού Φάνη Γαβαλά, για πρώτη φορά έγινε στις 8 Ιουλίου του 2011 με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη να δίνει το παρών  ενώ ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μανώλης Πολυκρέτης είχε ρίξει την πρώτη …βολή στο παιχνίδι με τις «μπίλιες», παιχνίδι που μοιάζει με το σημερινό μπόουλινγκ. Φέτος, είχαμε το πρωτάθλημα «μπιλιών» που έγινε χθες το βράδυ και σήμερα το βράδυ (10:00) έχουμε νησιώτικο γλέντι με τον Βαγγέλη Σιγάλα.

Με πληροφορίες από το greekgastronomy.gr και το naxos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Μικρής έκτασης πρόσκρουση του “Αικατερίνη Π.” στο λιμάνι της Τήνου

Ασφαλής η αποβίβαση των 40 επιβατών – Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τα αίτια του περιστατικού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου