H Ελλάδα βρίσκεται στους 10 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς που εξετάζουν οι δυνητικοί ταξιδιώτες από τις σημαντικότερες αγορές της χώρας.
H Ελλάδα βρίσκεται στους 10 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς που εξετάζουν οι δυνητικοί ταξιδιώτες από τις σημαντικότερες αγορές της χώρας. Η καλύτερη θέση της Ελλάδας είναι η 2η στην ιταλική αγορά, ενώ είναι 3η στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και 5η στης Αυστρίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα με θέμα «Tάσεις και προτιμήσεις για διεθνή ταξίδια στις αγορές της Ελλάδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ» που διενήργησε η Censuswide για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
«Κλειδί» το κόστος
Το προϊόν «ήλιος και θάλασσα» είναι το δημοφιλέστερο στις περισσότερες αγορές, ακολουθούμενο από τον «τουρισμό πόλης» (city break). Επίσης, το κόστος του ταξιδιού έχει επανέλθει ως πολύ βασικός παράγοντας επηρεασμού του ταξιδιού, μαζί με τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Τα ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων αποτελούν τη συχνότερη επιλογή, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάζουν τη σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα σε ταξίδια με περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις.
Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ολλανδοί προτιμούν κατά κύριο λόγο τους θερινούς μήνες του 2022, ενώ οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν προτεραιότητα τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Παρά τη γενική προτίμηση για ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάζουν τη σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα (31%, 32%, 30%) για ταξίδια με περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις. Κυρίαρχη επιλογή διαμονής αποτελούν τα ξενοδοχεία των 4 ή 5 αστέρων, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου η πρώτη επιλογή είναι για χαμηλότερες κατηγορίες.
Επιπλέον, οι διακοπές «ήλιου και θάλασσας» δεν είναι μονοθεματικές, αλλά, αντίθετα, oι ταξιδιώτες επιζητούν –με μεγάλη συχνότητα, που κατά περίπτωση υπερβαίνει και το 50%– ποικιλία δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει από επίσκεψη στην πόλη και πολιτιστικές δραστηριότητες έως εκδρομές και συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις. Αναφορικά με τα ταξίδια για τουρισμό πόλης, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί έχουν πρόθεση να πραγματοποιήσουν ταξίδι για τουρισμό πόλης το επόμενο εξάμηνο έως και τον Φεβρουάριο, ενώ η πλειονότητα των Γερμανών, των Ιταλών, των Αυστριακών, των Ελβετών και των Ολλανδών έχει προτεραιότητα το διάστημα από τον Μάρτιο και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ταξιδιώτες των city breaks επιζητούν με μεγάλη συχνότητα μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων μέσα στην πόλη (π.χ. περίπατος, εστίαση, ψώνια) ή εκτός αυτής (π.χ. εκδρομή, αθλητικές δραστηριότητες). Κατά περίπτωση, η επιθυμία αυτή υπερβαίνει και το 50%, ενώ για όλες τις αγορές και όλες τις δραστηριότητες το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα υπερβαίνει το 10%. Δηλαδή, ένας επιτυχημένος προορισμός city break πρέπει να ικανοποιεί ένα ευρύ φάσμα επιλογών.
Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη σε 8 από τις σημαντικότερες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία και Η.Π.Α.) και εστιάζει σε πραγματικά δυνητικούς ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας να λάβει υπόψη του πολίτες οι οποίοι δεν ταξίδευαν προς το εξωτερικό, ούτε προ πανδημίας.
Ειδικότερα, για τις ευρωπαϊκές αγορές το δείγμα επιλέχθηκε μεταξύ όσων ταξίδεψαν αεροπορικώς στο εξωτερικό για διακοπές, τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 2017 και 2020, ενώ για τις ΗΠΑ η επιλογή έγινε μεταξύ όσων ταξίδεψαν αεροπορικώς για διακοπές εκτός Βορείου Αμερικής, τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 2017 και 2020.
Εκτός από το γενικό μέρος, η έρευνα έχει δύο ειδικά μέρη που αφορούν στα κύρια προϊόντα του εισερχόμενου τουρισμού: τον Τουρισμό Πόλεων και τον Τουρισμό για Ήλιο και Θάλασσα. Η έρευνα διενεργήθηκε σε άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2021, σε δείγμα που συνολικά υπερέβη τα 7.100 άτομα.
** Η πρωτογενής έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Censuswide Ltd για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο: «Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των μελών/ τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και ανάγκες της αγοράς: Ευέλικτη και Εξειδικευμένη πληροφόρηση των φορέων και Επιχειρήσεων. Στοχευμένη και οργανωμένη διάθεση δεδομένων επιχειρηματικότητας», με κωδικό ΟΠΣ 5083736, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020».