Η εικόνα που παρουσιάζουν τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως οι τουριστικοί προορισμοί που επηρεάζονται περισσότερο από τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, όπως η Σαντορίνη, η Ίος, η Αμοργός, η Ανάφη και η Νάξος δεν αποπνέει προς το παρόν ανησυχίες, για τον τουρισμό.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτή της Σαντορίνης, όπως δείχνει σχετικό ρεπορτάζ του Liberal, αντί να υπάρξει μείωση των κρατήσεων ή και ακυρώσεις, αντίθετα, καταγράφεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ακόμη, όπως επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων, η ανησυχία δημιουργήθηκε καθώς το φαινόμενο των τελευταίων ημερών δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και δημιούργησε πανικό, όχι στους μόνιμους κατοίκους και στους επιχειρηματίες αλλά, κυρίως σε εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο ή επισκέπτες, οι οποίοι και εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη.
Όπως αναφέρει στο Liberal ο κ. Γιάννης Θωμάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις ή μειώσεις προκρατήσεων. Πρόκειται μεν για ένα φαινόμενο πρωτοφανές, το οποίο όμως δεν οφείλεται στο ηφαίστειο αλλά στο ρήγμα της Αμοργού που είχε ενεργοποιηθεί το 1956.
«Μέχρι στιγμής, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία καθώς δεν έχουν αναφερθεί ούτε μικροζημιές και ελπίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα σταματήσει πολύ νωρίς. Εκτός από τη Σαντορίνη, επηρεάζονται και τα νησιά Ίος, Ανάφη και Αμοργός καθώς και η Νάξος. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας τόσο ο τοπικός Δήμος όσο και το κράτος έχουν φροντίσει καθώς έχει αποσταλεί μέχρι και μονάδα της ΕΜΑΚ» αναφέρει ο κ. Θωμάς.
Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Παγώνης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης και τουριστικού γραφείου στη Σαντορίνη και μέλος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρει ότι «προς το παρόν δεν παρατηρείται κάποια τάση για μείωση κρατήσεων ή ακύρωση προκρατήσεων». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος καθώς συνεργάζεται με τον κορυφαίο tour operator, την TUI, «τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι καλύτερα από πέρσι και δείχνουν μια αυξητική τάση της τάξεως του 7%. Εκεί, όμως που θα παρουσιαστεί πρόβλημα είναι οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι που εγκαταλείπουν το νησί είναι εργαζόμενοι είτε εποχιακοί, είτε μόνιμοι και λόγω του πανικού και των ανησυχιών επιλέγουν να εγκαταλείψουν το νησί προς αναζήτησή εργασίας σε άλλον προορισμό. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις, καθώς η σεζόν ανοίγει σχετικά νωρίς, περί τα τέλη Μαρτίου» επισημαίνει ο κ. Παγώνης.
Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Παγώνης, σε χθεσινές δηλώσεις του είχε τονίσει ότι δεν έχει τεθεί θέμα ακυρώσεων και ότι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επιχειρηματίες διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Και η Ιος ανοδική τάση
Σε ό,τι αφορά το νησί της Ίου και εκεί οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση. Η κυρία Κατερίνα Αρτέμη, συνιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Χώρα της Ίου, μιλώντας στο Liberal ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι για ακυρώσεις, ούτε επικρατεί πανικός, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι κάτοικοι του νησιού δεν το έχουν βιώσει ξανά. Επίσης, οι αναχωρήσεις από το νησί δεν είναι αυξημένες, ενώ δεν έχουν μπει έκτακτα δρομολόγια».
Οι διεθνείς tour operators, από την πλευρά τους αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών διαταραχών στην τουριστική κίνηση. Παρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι διαδοχικές δονήσεις, το τουριστικό ρεύμα προς τη Σαντορίνη δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά μέχρι στιγμής και εφόσον δεν σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις, η Σαντορίνη θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, παγκοσμίως, με την τουριστική σεζόν να προχωρά κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το νησί υποδέχθηκε περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το 2024 η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε φτάνοντας τα 1,54 εκατομμύρια επιβάτες. Η συνολική αεροπορική κίνηση στο αυξήθηκε κατά 3,7%, φθάνοντας, συνολικά, τους 2,87 εκατομμύρια επιβάτες.