Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΕλλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε...

Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε σε Σαντορίνη και Ιο

|

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως οι τουριστικοί προορισμοί που επηρεάζονται περισσότερο από τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, όπως η Σαντορίνη, η Ίος, η Αμοργός, η Ανάφη και η Νάξος δεν αποπνέει προς το παρόν ανησυχίες, για τον τουρισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτή της Σαντορίνης, όπως δείχνει σχετικό ρεπορτάζ του Liberal, αντί να υπάρξει μείωση των κρατήσεων ή και ακυρώσεις, αντίθετα, καταγράφεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ακόμη, όπως επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων, η ανησυχία δημιουργήθηκε καθώς το φαινόμενο των τελευταίων ημερών δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και δημιούργησε πανικό, όχι στους μόνιμους κατοίκους και στους επιχειρηματίες αλλά, κυρίως σε εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο ή επισκέπτες, οι οποίοι και εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη.

Όπως αναφέρει στο Liberal ο κ. Γιάννης Θωμάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις ή μειώσεις προκρατήσεων. Πρόκειται μεν για ένα φαινόμενο πρωτοφανές, το οποίο όμως δεν οφείλεται στο ηφαίστειο αλλά στο ρήγμα της Αμοργού που είχε ενεργοποιηθεί το 1956.

«Μέχρι στιγμής, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία καθώς δεν έχουν αναφερθεί ούτε μικροζημιές και ελπίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα σταματήσει πολύ νωρίς. Εκτός από τη Σαντορίνη, επηρεάζονται και τα νησιά Ίος, Ανάφη και Αμοργός καθώς και η Νάξος. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας τόσο ο τοπικός Δήμος όσο και το κράτος έχουν φροντίσει καθώς έχει αποσταλεί μέχρι και μονάδα της ΕΜΑΚ» αναφέρει ο κ. Θωμάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Παγώνης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης και τουριστικού γραφείου στη Σαντορίνη και μέλος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρει ότι «προς το παρόν δεν παρατηρείται κάποια τάση για μείωση κρατήσεων ή ακύρωση προκρατήσεων». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος καθώς συνεργάζεται με τον κορυφαίο tour operator, την TUI, «τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι καλύτερα από πέρσι και δείχνουν μια αυξητική τάση της τάξεως του 7%. Εκεί, όμως που θα παρουσιαστεί πρόβλημα είναι οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι που εγκαταλείπουν το νησί είναι εργαζόμενοι είτε εποχιακοί, είτε μόνιμοι και λόγω του πανικού και των ανησυχιών επιλέγουν να εγκαταλείψουν το νησί προς αναζήτησή εργασίας σε άλλον προορισμό. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις, καθώς η σεζόν ανοίγει σχετικά νωρίς, περί τα τέλη Μαρτίου» επισημαίνει ο κ. Παγώνης.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Παγώνης, σε χθεσινές δηλώσεις του είχε τονίσει ότι δεν έχει τεθεί θέμα ακυρώσεων και ότι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επιχειρηματίες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Και η Ιος ανοδική τάση 

Σε ό,τι αφορά το νησί της Ίου και εκεί οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση. Η κυρία Κατερίνα Αρτέμη, συνιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Χώρα της Ίου, μιλώντας στο Liberal ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι για ακυρώσεις, ούτε επικρατεί πανικός, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι κάτοικοι του νησιού δεν το έχουν βιώσει ξανά. Επίσης, οι αναχωρήσεις από το νησί δεν είναι αυξημένες, ενώ δεν έχουν μπει έκτακτα δρομολόγια».

Οι διεθνείς tour operators, από την πλευρά τους αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών διαταραχών στην τουριστική κίνηση. Παρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι διαδοχικές δονήσεις, το τουριστικό ρεύμα προς τη Σαντορίνη δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά μέχρι στιγμής και εφόσον δεν σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις, η Σαντορίνη θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, παγκοσμίως, με την τουριστική σεζόν να προχωρά κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το νησί υποδέχθηκε περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το 2024 η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε φτάνοντας τα 1,54 εκατομμύρια επιβάτες. Η συνολική αεροπορική κίνηση στο αυξήθηκε κατά 3,7%, φθάνοντας, συνολικά, τους 2,87 εκατομμύρια επιβάτες.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.