Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΕικονική έκρηξη του ηφαιστείου Σαντορίνης

Εικονική έκρηξη του ηφαιστείου Σαντορίνης

|

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν από 3.500 χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον τότε γνωστό κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου – Τον Σεπτέμβριο η εικονική έκρηξη του ηφαιστείου 

Το Σεπτέμβριο θα λάβει χώρα στη Σαντορίνη ένα φαντασμαγορικό θέαμα καθώς θα πραγματοποιηθεί εικονική έκρηξη του ηφαιστείου. Ήδη, η εταιρεία Γεωθήρα του Δήμου Θήρας προετοιμάζεται για το γεγονός. Συγκεκριμένα προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια υλικών (πυροτεχνήματα) και ανάθεση δράσης εκτέλεσης της εικονικής έκρηξης του ηφαιστείου με σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή σε ευρώ επί της συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης για τα υπό προμήθεια είδη.

Η προϋπολογιζόμενη για την προμήθεια δαπάνη, ανέρχεται στο ποσό των 43.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο κτίριο διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης στη Μεσαριά Θήρας (κάτω από το Ι.Κ.Α. Θήρας, επί του επαρχιακού δρόμου Φηρών – Πύργου), την Πέμπτη 28 Ιουλίου, και ώρα λήξης υποβολής των προσφορών στις 10:00 π.μ. ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού. Σε περίπτωση μη συμμετοχής παρόχων, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα λήξης υποβολής των προσφορών τις 10:00 π.μ.

Οι αλλαγές του Παγκόσμιου Χάρτη

Ο παγκόσμιος χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.500 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά.

Το ηφαίστειο της Θήρας δεν δημιούργησε απλά μία τεράστια τρύπα στο νησί της Σαντορίνης, αλλά άλλαξε ριζικά το ρου της ιστορίας της αρχαίας Μεσογείου, όπως ένα τραίνο αλλάζει ράγιες και κατευθύνεται προς μία εντελώς νέα κατεύθυνση.

Ο μινωικός πολιτισμός, ο κυρίαρχος πολιτισμός της Μεσογείου εκείνη την εποχή, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αλλάζοντας οριστικά το πολιτικό τοπίο του αρχαίου κόσμου. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελέστηκαν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα και ενδεχομένως στη Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική.

Με την επική, όμως, καταστροφή συνδέονται και ο θρύλος της Ατλαντίδας και η ιστορία των Βιβλικών Πληγών με την επακόλουθη έξοδο από την Αίγυπτο.

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς την ημερομηνία που εξεράγη το ηφαίστειο της Θήρας, με πιθανή χρονολογία κάπου μεταξύ 1645 και 1500 π.Χ. Από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις στάχτες που απέμειναν στο βυθό της θάλασσας, βρέθηκε πως όταν εξεράγη το ηφαίστειο, η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν η ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν σύγκριση από τις αναλυτικές καταγραφές της έκρηξης του διάσημου ηφαιστείου Κρακατόα, στην Ινδονησία, το 1883.

Η ισχυρότατη έκρηξη του Κρακατόα σκότωσε πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι ύψους 12 μέτρων, εκτίναξε λάβα σε διάφορα μέρη της Ασίας, προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο και δημιούργησε περίεργα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα για 3 χρόνια. Μαρτυρίες λένε πως η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν τέσσερις με πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή του Κρακατόα σύμφωνα με τους γεωλόγους, ενώ η ενέργεια της αντιστοιχεί με την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων ατομικών βομβών σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένα πολύτιμο στοιχείο που να βοηθάει στη μελέτη του ηφαιστείου, όπως μέταλλα ή ακόμα και ανθρώπινα απομεινάρια, υποδηλώνει πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν προβλέψει την έκρηξη και είχαν εκκενώσει το νησί. Δυστυχώς, όμως, ο μινωικός πολιτισμός δεν είχε την ίδια τύχη.

Με βάση του το γειτονικό νησί της Κρήτης, ο ισχυρός τότε μινωικός πολιτισμός παρήκμασε ξαφνικά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα τσουνάμι που προκλήθηκαν καταπόντισαν τον ναυτικό του στόλο και τα παράκτια χωριά. Η πτώση της θερμοκρασίας που προκλήθηκε εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του θείου που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, οδήγησε σε ψύχος για πολλά χρόνια και βροχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ο θανάσιμος συνδυασμός έπληξε κάθε ισχυρό Μινωικό οχυρό σε διάστημα μικρότερο των 50 χρόνων.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η ειρηνική και αποτελεσματική κυριαρχία τους έδωσε τη θέση της στο εμπόλεμο σύστημα πόλης-κράτους της Αρχαίας Ελλάδας, που κυριάρχησε πλέον στη Μεσόγειο, ενώ το Αιγαίο απετέλεσε θεμέλιο λίθο για την ιστορία της Ευρώπης.

Το ηφαίστειο της Θήρας δεν άλλαξε απλά την πολιτιστική ιστορία της Ευρώπης αλλά έδωσε το έναυσμα και σε πολλούς τυχοδιώκτες και επίδοξους κυνηγούς θησαυρών να κυνηγήσουν την τύχη τους.

Όταν ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας περιέγραφε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σχεδόν μία χιλιετία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ίσως είχε ως αναφορά τις λαογραφικές παραδόσεις της Θήρας που πέρασαν από γενιά σε γενιά και διογκώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων , όπως συμβαίνει και με το χαλασμένο τηλέφωνο.

Η έκρηξη συνδέθηκε, όμως, και με τη Βιβλική ιστορία του Μωυσή και την έξοδο από την Αίγυπτο. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολλές από τις Πληγές που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, συμπεριλαμβανομένων των ημερών σκότους και της μόλυνσης των ποταμών.

Η μαρτυρία του 726 μ.Χ.

Υπάρχει όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου το 726 μ.Χ. για την οποία ο χρονογράφος Θεοφάνης είχε γράψει:  «Τον ίδιο χρόνο (726), το καλοκαίρι, ανέβρασε η θάλασσα και σαν από καμίνι σηκώθηκε ατμός από το βυθό ανάμεσα στη Θήρα και τη Θηρασία . Αυτό κράτησε κάμποσες μέρες. Στο μέσο αυτό της φοβερής φωτιάς σχηματίστηκε ένα νέο νησί που συνενώθηκε με το νησί Ιερά. Όπως η Θήρα και η Θηρασία, έτσι και το νεοσχημάτιστο νησί όφειλε τη γένεσή του στην έκρηξη του ηφαιστείου και δημιουργήθηκε στη διάρκεια της βασιλείας του αντίχριστου Λέοντος. Ο αυτοκράτορας εξήγησε αυτό το σημάδι της θείας οργής εναντίον του με τρόπο ευνοϊκό για τον εαυτό του και σήκωσε ακόμη πιο αναίσχυντο πόλεμο εναντίον των αγίων και σεπτών εικόνων. Και ο λαός της Βασιλεύουσας εξαιτίας της απέραντης λύπης του για τις καινοφανείς διδασκαλίες προσπάθησε να επιτεθεί και να σκοτώσει τους στρατιώτες του αυτοκράτορα που καθαίρεσαν την εικόνα του Χριστού στη Χαλκή Πύλη. Και τότε πολλοί από αυτούς τιμωρήθηκαν για την ευσέβειά τους με ακρωτηριασμούς, μαστιγώσεις, εξορίες και πρόστιμα και ιδιαίτερα οι αριστοκράτες και επιφανείς.»

Με πληροφορίες από το tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες – Γ. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη στην Ανδρο

Διήμερη (04-05 Απριλίου) επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στην Άνδρο - Ποιους θα συναντήσει;

Νάξος – 1ο Γυμνάσιο: Αντιπροσωπεία μαθητών ταξίδεψε στην Ισπανία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εrasmus+

Δώδεκα μαθητές-τριες και τρείς εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου ταξίδεψαν στην Ισπανία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εrasmus+ - Τι είδαν και οι συνεργασίες που γεννήθηκαν

Πανναξιακός ΑΟ: Ο Γεντέκος καλύτερος σφυροβόλος στο κόσμο (Κ-18)

Πανναξιακός ΑΟ: Ο Σωτήρης Γεντέκος πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος στην κατηγορία του Κ-18 στη σφυροβολία

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Δυναμική παρουσία στο ΔΣ της ΕΛΜΟΤΟ με τον Γιώργο Πρωτοπαπαδάκη

Αντιπρόεδρος Β της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας (ΕΛΜΟΤΟ) ο νυν πρόεδρος της ΛΕ.ΜΟ.Ν. Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης

Δυτικές Κυκλάδες: Παραμένει το “Αικατερίνη Π” μέχρι 4 Μαϊου

Παρατείνεται η αντικατάσταση του «Διονύσιος Σολωμός» από το «Αικατερίνη Π.» έως τις 4 Μαΐου 2025

Πάρος – Βελέντζειο Ιδρυμα: Επανέναρξη αεροδιακομιδών μέσω της Sky Hope

Έγινε δεκτό από τον Δήμο το αίτημα της Sky Hope/Βελέντζειο Ίδρυμα για την παραχώρηση χώρου στο παλιό αεροδρόμιο του νησιού

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»: Διεύρυνση ωραρίου τις Παρασκευές για την εμβληματική έκθεση

Πρόκειται για την πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζοντας την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα.

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: Ανοιχτή από σήμερα η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Παρασκευή 04 Απριλίου και η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου όπου παρουσιάζεται η έκθεση "Ίχνη. Η αρχαιολογία των Κουφονησίων" επαναλειτουργεί - Ποιο είναι το ωράριο

Δικηγόροι: Αποχή από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ποιος ο λόγος;

Αποχή για τους δικηγόρους στις 7 Απριλίου – Διαμαρτύρονται για τις «παρεμβάσεις» του Αρείου Πάγου

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.

Νάξος: Επιτήδειοι προσποιούνται τον δήμαρχο, κάνουν παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Μία ακόμη απάτη στο όνομα του Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων με επίκεντρο την αγορά paysafe και παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Προκρατήσεις περιόδου 2025: Ανοδικά κινούνται νησιά, όπως η Ίος (+38%), και η Νάξος (+14%)

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα – Οι προορισμοί «έκπληξη» που κερδίζουν τους τουρίστες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;

Μυρτιδιώτισσα - Χερσαία Ζώνη: "Θέλει να τα μαζέψει και να φύγει" ο εργολάβος - Αποφασισμένο και ανυποχώρητο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν το "αφήνει" το έργο…