Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΑιγαίο: Κι όμως τα υδροπλάνα έρχονται και η Τήνος έχει προβάδισμα

Αιγαίο: Κι όμως τα υδροπλάνα έρχονται και η Τήνος έχει προβάδισμα

|

«Τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν το 2020» – Μπαράζ συναντήσεων με εμπλεκόμενα υπουργεία και αρμόδιους φορείς – Προ των πυλών το νέο νομοσχέδιο – Η Τήνος από τις Κυκλάδες έχει το απόλυτο προβάδισμα σε ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Πάτμο 

Μπαράζ επαφών και συναντήσεων πραγματοποιεί η εταιρεία Hellenic Seaplanes S.A. με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων, με απώτερο στόχο την αποθαλάσσωση των πρώτων υδροπλάνων στις ελληνικές θάλασσες την καλοκαιρινή περίοδο του 2020.

Οι συναντήσεις με τα υπουργεία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης όλων των θεμάτων που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα αλλά και να επιστρέψουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο μεγάλο αυτό έργο. Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στην Βουλή το νέο νομοσχέδιο με όλες τις τροποποιήσεις…

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε οικονομική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον με συνομιλητή τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρη Γεωργιάδη επανέλαβε την δήλωση του ότι «τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν το 2020 και θα ενισχύσουν την διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας…»

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με την συνεχή παρουσία και επίβλεψη του υφυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων συμπεριλαμβανομένου και τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων των υδροπλάνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση της επένδυσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες με τον Υφυπουργό να τονίζει από την πλευρά του πως «η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί εγχείρημα εθνικής σημασίας και πως η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας…»

Στο υπουργείο Ναυτιλίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αφού αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των υδροπλάνων, ζήτησε την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η επένδυση. Επίσης, συζητηθήκανε πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν τα υδροπλάνα στη χώρα μας.

Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Κυριαζόπουλος, επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στην νησιωτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε «Το 2020 πρέπει να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και το Υπουργείο θα στηρίξει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων όπου μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς» . Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κυριαζόπουλος πρότεινε μάλιστα ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα γίνουν από το υπουργείο για την συντεταγμένη επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρόνο.

Και ο Τουρισμός στο παιχνίδι 

Σε ξεχωριστή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Αραβώση και την διοίκηση της Hellenic Seaplanes, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ενημέρωση των υπηρεσιών για ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης, κατηγοριοποίηση των υδατοδρομίων και η εφαρμογή κριτηρίων για Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης στην συνάντηση που έγινε με τον CEO της Hellenic Seaplanes στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο (WTM London) υπογράμμισε πως η κρουαζιέρα με κατεύθυνση την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αρχίσει για τα καλά να εισέρχεται στο αναπτυξιακό προσκήνιο του τουρισμού και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη τάση στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά η μεταφορά των επιβατών με υδροπλάνο. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στην Βουλή, στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων με δημιουργία υδατοδρομίων προκειμένου να αναπτυχθούν επιπλέον δραστηριότητες και επιδίωξη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και να αναπτυχθούν νέα τουριστικά προϊόντα.

Επίσης, κατά την παρουσία του στο Λονδίνο στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο (WTM London), ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους πραγματοποίησε συναντήσεις με την πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου και άλλα στελέχη του ΕΟΤ, ενώ στελέχη της εταιρίας συναντήθηκαν και από κοντά με διεθνή πρακτορεία οργάνωσης κρουαζιέρων εντείνοντας τις διαδικασίες για σύμπραξη υδροπλάνου-κρουαζιέρας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Ελλάδας στην έκθεση τουρισμού, ο κ. Χαραλάμπους είχε εκτενής συζήτηση στο εκθεσιακό τουριστικό περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα για την ολοκλήρωση των υδατοδρομίων στο Ιόνιο. Θέματα αναφοράς ήταν η λειτουργία των υδροπλάνων στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών από την προσεχή τουριστική σεζόν εξυπηρετώντας κρουαζιερόπλοια και επιβατικό κοινό αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος Ιονίου όπου όπως ανάφερε η κα Κράτσα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν όλα δρομολογηθεί για ολοκλήρωση.

Η στρατηγική συνέργεια μεταξύ κρουαζιερόπλοιου και υδροπλάνου μπορεί να ανθίσει νέα εναλλακτικά είδη τουρισμού όπως τον περιηγητικό τουρισμό και τον τουρισμό περιπέτειας με πτήσεις πάνω από σημαντικά αξιοθέατα ανοίγοντας μια νέα εξειδικευμένη και premium αγορά, συνθέτοντας ιδιαίτερα κερδοφόρα τουριστικά πακέτα και προσδίδοντας αίγλη στο brand name της χώρας που τα εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο τουριστικών υπηρεσιών της.

Επιπρόσθετα, εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής και όλους τους Δήμους της περιφέρειας που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του δικτύου υδατοδρομίων καθώς και τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου, όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η προσέλευση τουριστών. «Έχουμε σκοπό να συνδέσουμε την Αττική και τα νησιά της με υδροπλάνα καθώς και με το εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται… είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε την Περιφέρεια μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας… », δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης,

Τα πρώτα …δρομολόγια 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:“ Υπάρχει σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα των υδροπλάνων και είναι εμφανής. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία και τις επιμέρους υπηρεσίες για να προσφέρουμε την δική μας εμπειρία έτσι ώστε μέσα από την συνεργασία να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των υδατοδρομίων και μέσα στους επόμενους μήνες τις πρώτες πτήσεις. Ένα πλαίσιο που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο χώρο των Μεταφορών, του Τουρισμού και της ευρύτερης ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η εταιρεία μας συνεχίζει ακάθεκτη την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και σχεδιάζει το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων αλλά και τους προορισμούς που θα συνδέει μεταξύ τους. Με στρατηγική και επιμονή τα στελέχη της εταιρείας HELLENIC SEAPLANES, χάρη στο ευρύ φάσμα πεδίων που καλύπτουν προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.»

Σημειώνεται πως η Hellenic Seaplanes συνεχίζει ακάθεκτη τις συναντήσεις με φορείς από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το Υπουργείο Άμυνας, το Invest in Greece καθώς και με στελέχη από το Υπουργείο Οικονομίας και την Κτηματική Υπηρεσία που εμπλέκονται στην διαδικασία παραχωρήσεων για τα υδατοδρόμια στις λίμνες της Ελλάδας.

Στην επίσκεψη της Hellenic Seaplanes στον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων (αρμόδιο για τη βιομηχανία και το εμπόριο) κ. Νίκο Παπαθανάση, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε τον κ. υφυπουργό ο οποίος έχει ειδική εμπειρία και προϊστορία ως αεροναυπηγός με τα υδροπλάνα από Καναδά , για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ομοιότητες και διαφορές των δύο μοντέλων υδροπλάνου που πρόκειται να επανδρώσουν το στόλο της Hellenic Seaplanes τη θερινή σεζόν του 2020. Μάλιστα, λόγω των τεχνικών γνώσεων που κατέχει ο κ. Παπαθανάσης στον τομέα της αεροναυπηγικής, η συζήτηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών

Eπίσης, έγινε ενημέρωση για το πλάνο πτήσεων όπου σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει δρομολόγια στα υδατοδρόμια Κέρκυρας-Παξών-Πάτρας με ένα συνδυασμό των αεροδρομίων του Ιονίου , με επόμενο στόχο την πραγματοποίηση πτήσεων στο Αιγαίο στα υδατοδρόμια Πάτμου, Τήνου, καθώς και Βόλου, Σκύρου, Σκόπελου και Αλοννήσου επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εταιρίας στις Σποράδες.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι το σύστημα κρατήσεων της Hellenic Seaplanes S.A. θα είναι σύντομα «στον αέρα» μέσω της εταιρικής της ιστοσελίδας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πρώτους επίδοξους επιβάτες να προβούν σε ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίου για τις πρώτες πτήσεις προς τα υδατοδρόμια Πάτρας, Κέρκυρας, Παξών αλλά και Πάτμου, Τήνου και Σκύρου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Η αλήθεια για τη μελέτη του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου, τι απαντά ο Δήμος

Ο Δήμος Πάρου ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα και τις φάσεις της μελέτης του νέου λιμανιού, δίνοντας απαντήσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και διαβεβαιώνοντας για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Πανελλαδικές 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών, ανοικτή η πλατφόρμα από 8 έως 17 Ιουλίου

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν από αύριο 8 Ιουλίου Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)