Η προ ωρών συνομιλία μας με τον κύριο Στέφανο Γκίκα (βουλευτή Κερκύρας, Αρχιπλοίαρχο ε.α.), υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έδωσε ειδήσεις, ενδιαφέρουσες. Επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας, σε θέματα (ανοιχτά) και τρέχοντα.
Συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη
Όπως, για:
α) τα ζητήματα υδρεύσεως του νομού Κυκλάδων,
β) το αναμενόμενο έργο του λιμανιού της Νάξου, την σχετιζόμενη με αυτό Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), και το μελλοντικό πρόγραμμα των Πράσινων Πλοίων,
γ) το πρόγραμμα των GReco Islands,
δ) το μεταφορικό ισοδύναμο και στο επίπεδο των επιβατών καθώς και στο επίπεδο των επιχειρήσεων,
ε) τις αφαλατώσεις,
στ) τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το φράγμα Τσικαλαριού (γνωστό και ως φράγμα Ποταμιάς)
Να, πώς έχει το περιεχόμενος της ενδιαφέρουσας αυτής συνομιλίας:
Στέφ. Γκίκας: Πράγματι, στο πλαίσιο περιοδείας μου τώρα στις Κυκλάδες επισκέφθηκα και την Νάξο, ερχόμενος από Αντίπαρο και Πάρο…
Είχα μια πολύ ουσιώδη συνάντηση εργασίας με τον κύριο Δήμαρχο, με την παρουσία και του Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Συζητήσαμε για τα ζητήματα ύδρευσης του νομού.
Όπως γνωρίζετε, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόσφατα και συγκεκριμένα με αποφάσεις μας, φέτος, αποδεσμεύσαμε ένα σημαντικό ποσό για τις μικρές Κυκλάδες, ποσό που ανέρχεται συνολικά σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, να σας πω ότι και πέρσι, τέτοια εποχή, είχαμε αποδεσμεύσει περίπου 300 χιλιάδες για τον κεντρικό δήμο, εδώ, της Νάξου.
Συζητήσαμε και για τα ζητήματα του λιμένος, όπου περιμένουμε την ΣΜΕ, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Ανέφερα στον κύριο Δήμαρχο ότι είμαστε στην διάθεσή του για τα θέματα ύδρευσης…
Ο κύριος Δήμαρχος είναι από τους πιο δραστήριους δημάρχους και μαζί του συζητήσαμε ευρύτερα και για τα προγράμματα, τα ευρωπαϊκά τα οποία παλεύουμε να έρθουν στην χώρα και στο τρέχον και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα των GReco Islands (σ.σ. βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική), αλλά και για την επόμενη περίοδο, όπως είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νήσων και την προσπάθεια που κάνουμε για να υπάρξει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα για τα νησιά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή στο επόμενο ΕΣΠΑ να υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά μας… Τέλος, τον ενημέρωσα για την προσπάθεια εξορθολογισμού που κάνουμε για το μεταφορικό ισοδύναμο και στο επίπεδο των επιβατών και στο επίπεδο του μεταφορικού ισοδυνάμου των επιχειρήσεων.
Αφαλατώσεις
Κύριε Υπουργέ, βεβαίως για την Απανθρακοποίηση έγινε λόγος, προ μηνών, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το νησί μας, Ήσασταν κι εσείς, εδώ, τότε… Πλην αυτού του ουσιαστικής σημασίας για τα νησιά μας κεφαλαίου, υπάρχουν και άλλα θέματα στα νησιά μας. Όπως για παράδειγμα, αυτό που θίξατε στο ξεκίνημα της τωρινής αναφοράς σας – θέματα τα οποία αφορούν στην ανομβρία, στις αφαλατώσεις κ.λπ. Ως προς αυτό, δε, το τελευταίο θέμα, μεσοπρόθεσμα πώς σκέφτεστε, αν παραστεί ανάγκη, να το αντιμετωπίσετε; Θα συνεχίσουμε να εγκαθιστούμε αυτές τις γνωστές μονάδες αφαλατώσεως που όμως δεν είναι εργοστασιακές, θα έλεγα, μονάδες;
Στέφ. Γκίκας: Καταρχάς, η αφαλάτωση είναι ένας σύντομος τρόπος για να έχεις νερό καλής ποιότητας. Πλέον, πάρα πολλά κράτη, νησιωτικά, που έχουν πρόβλημα λόγω κλιματικής κρίσης προσφεύγουν στην λύση των αφαλατώσεων. Αυτό το οποίο εμείς προωθούμε είναι οι αφαλατώσεις να συνοδεύονται και από μονάδες ενεργειακής απεξάρτησης.
Για παράδειγμα…, να συνοδεύεται μία αφαλάτωση με ένα φωτοβολταϊκό ή με μία μικρή μονάδα ανεμογεννήτριας. Όχι, τεράστιες μονάδες… Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο κάνουμε εμείς αποτυπώσαμε 350 αναγκαία έργα σε όλα τα νησιά της Ελλάδος. Θυμίζω ότι έχουμε 117 κατοικημένα νησιά. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται αυτά τα 350 έργα από τους δήμους σε στενή επαφή με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής – και, επίσης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε πρόγραμμα Α και σε πρόγραμμα Β, ακολουθούν σημαντικά έργα. Στο πρόγραμμα Α, άλλωστε, που ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες, η Νάξος είναι μέσα, με δύο μεγάλες αφαλατώσεις, οι οποίες πρόκειται να έρθουν στο νησί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Υδατικό ισοζύγιο & μικρά έργα
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η προσπάθειά μας είναι, δουλεύοντας παράλληλα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος…, και με τους λεγόμενους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας…
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει υπογράψει συμφωνητικά με την ακαδημαϊκή κοινότητα – δηλαδή για παράδειγμα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο – ώστε να γίνει μελέτη του υδατικού ισοζυγίου των νησιών. Και να γίνουν μικρά μεν έργα, αλλά ουσιώδη. Έτσι ώστε, το νερό να μην πηγαίνει χαμένο. Ένα μεγάλο μέρος του υδατικού αποθέματος, δυστυχώς χάνεται, διότι δεν υπάρχουν έργα, μικρά έργα…
…Το λέω σε όλους τους δημάρχους: αυτή την στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να βγάλει την πρόσκληση για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα. Αυτά τα έργα είναι βεβαίως για άρδευση, αλλά καταλαβαίνετε θα είναι πολύ σημαντικά για την εξοικονόμηση του νερού. Οπότε δήμοι, οι οποίοι έχουν ήδη έτοιμες μελέτες, θα μπορέσουν να αντλήσουν το πρώτο από αυτά τα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως οι φυσικοί συνομιλητές των νησιών μας, είμαστε κοντά σε όλα τα νησιά μας και προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα.
Τσικαλαριό – Φράγμα μακρόπνοο
Εδώ στην Νάξο, κύριε υπουργέ, έχουμε το φράγμα του Τσικαλαριού (έργο μακρόπνοο), το οποίο ξεκίνησε προ πολλών ετών, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε… Και ευελπιστεί ο κόσμος… Όμως δεν βλέπουμε να προχωράει…
Στέφ. Γκίκας: Ναι, είναι μακρόπνοο… Είναι ένα έργο που θα πρέπει να ασχοληθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βεβαίως. Και επικουρικά, αν θέλετε, και εμείς…
Το λιμάνι και η ΜΠΕ
Και για το λιμάνι, μία μόνο κουβέντα θα ήθελα…
Στέφ. Γκίκας: Ναι, για το λιμάνι είπαμε ότι αυτή την στιγμή περιμένουμε από το Λιμενικό Ταμείο να μας στείλουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να ανοίξει η διαδικασία… Η εικόνα από τον κύριο Δήμαρχο είναι ότι πολύ σύντομα (για εβδομάδες μιλάμε, όχι για μήνες), θα είναι έτοιμη η μελέτη, οπότε θα μπορέσει να προχωρήσει το λιμάνι. Να πω επίσης εδώ ότι, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 380.000 ευρώ. Διότι το λιμάνι της Νάξου θεωρείται λιμάνι μείζονος εθνικής σημασίας για το σύστημα ISPS CODE: Ασφάλεια στην Ναυσιπλοΐα και στα λιμάνια…
Αγία Άννα: Το μέλλον των «Πράσινων Πλοίων»
Τέλος, να σας πω ότι το λιμάνι, εδώ, της Αγίας Άννας, είναι ένα από τα λιμάνια βάσης για το μελλοντικό πρόγραμμα των Πράσινων Πλοίων. Όπως ίσως γνωρίζετε, έχει ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό και από τον κύριο Κικίλια και από τον προηγούμενο υπουργό, τον κύριο Στυλιανίδη, το πρόγραμμα ΣΔΙΤ, ώστε να κατασκευάσουμε «πράσινα πλοία» – πλοία, δηλαδή, τα οποία δεν θα καταναλώνουν ορυκτό καύσιμο, και τα οποία θα μπουν στην ενδονησιακή συγκοινωνία. Για τα νησιά μας εδώ προβλέπονται τρία τέτοια πλοία που θα έχουν ως βάσεις την Αγία Άννα και την Σύρο… Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στο Λονδίνο την 1η Απριλίου, φέτος. Ο διαγωνισμός ο διεθνής, λογικά, θα πρέπει να βγει τέλος του χρόνου. Επειδή η τεχνολογία όμως ακόμα δεν είναι δεδομένη, μπορεί να μας πάει μέχρι το 2030…
Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Βλαχάκη