Μια τρύπα μες στο νερό, κάνουμε με τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια για την πρόληψη των πυρκαγιών. Δουλειά δεν γίνεται…
Αποκαρδιωτικό το αποτέλεσμα…
Η δασοπροστασία χρειάζεται ενίσχυση. Πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι, εκεί στα παραθύρια της εξουσίας στα ψηλά, που «δροσίζουν» τους πισινούς τους σε κλιματιζόμενες πολυθρόνες ότι με τα λόγια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δεν ασκείται (αποτελεσματικά)…
Πού …χάθηκαν οι δασάρχες; Πού βόσκουν οι αγροφύλακες. Πού βρίσκεται όλος αυτός ο κόσμος που κάποιες άλλες εποχές «διάβαζε» και χαρτογραφούσε σπιθαμή προς σπιθαμή την ύπαιθρο;
500.000 στρέμματα γίναν κάρβουνο κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα μας.
Γενικό το κακό, θα ψελλίσουν κάποιοι…
Δεν θα διαφωνήσουμε. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι με τους απασχολούμενους στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια – που με αυταπάρνηση και θέτοντας άμα χρειαστεί την ζωή τους σε κίνδυνο όταν καίγονται τα δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις -, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δύσκολα έρχεται. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα παλικάρια αυτά ούτε έχουν μελετήσει επαρκώς τους δασικούς χάρτες αλλά ούτε και έχουν περπατήσει καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου την ελληνική ύπαιθρο.
Πόσοι από αυτούς τους κοτσονάτους ευσυνείδητους άντρες των κατά τόπους Πυροσβεστικών Κλιμακίων, έχουν την εμπειρία και την γνώση των παλαιών αγροφυλάκων που γνώριζαν σαν την παλάμη τους τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις;
- 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο (29.07.’23) εικοσιτετράωρο. Πάνω από 667, μες στο τελευταίο δεκαήμερο του εφετινού «καυτού» Ιουλίου…
- Πού χάθηκαν οι κατά τον Αριστοτέλη «Οι των περί τα έξω του άστεως άρχοντες»; (στους αγρονόμους και στον θεσμό της Αγροφυλακής, αναφέρομαι).
- Το εφετινό καλοκαίρι (της φωτιάς) παραδίδει, δυστυχώς, σε όλους μας (υποψιασμένους και ανυποψίαστους, υπεύθυνους και ανευθυνο-υπεύθυνους) σε 24ωρη βάση, («καυτά») μαθήματα γεωγραφίας και όχι μόνο…
- Όταν μάθουμε καλά την γεωγραφία της χώρας μας, θα είναι αργά. Δυστυχώς…
Από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας το τρέχοντος αιώνος απεγνωσμένα επιζητούσε στέγη (για την μεταστέγασή του) το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου. Και εδέησε να την βρει έξω από την Χώρα Νάξου – στο πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου Χώρας-Γαλανάδου, συγκεκριμένα.
Τώρα, είναι η σειρά του Λιμεναρχείου.
Η σχετική επιδίωξή του, δεν είναι… φρέσκια.
Πάει καιρός από τότε που οι άνθρωποί του (με την σύμφωνη γνώμη τού καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου), επιθυμούν να βρουν ένα κτήριο (κατά προτίμηση εγγύς του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης) προκειμένου να μετακομίσουν/εγκαταστήσουν εκεί, την έδρα τους.
Από την Αθήνα, η οδηγία είναι σαφής: Βρείτε χώρο τουλάχιστον 250 m2, με μηνιαίο ενοίκιο όχι μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ.
Άκαρπες, οι μέχρις στιγμής προσπάθειές τους, όμως…
Κτήρια υπάρχουν. Όχι πολλά. Υπάρχουν , όμως. Το οικονομικό, αποτελεί αγκάθι…
Προ ολίγων ετών, ήλπιζαν ότι θα μεταστεγαστούν σε κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή της Φουντάνας και το οποίο προ καιρού και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (που ήταν παροπλισμένο), ανακαινίστηκε. Στο «Εσπερίδες», αναφέρομαι (όπου, προ περίπου είκοσι ετών, και για μερικά εικοσιτετράωρα, κατέλυσε ο τότε φιλοξενούμενος της Νάξου και εκ των πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής σειράς Alma Libre, Νίκος Σεργιανόπουλος, μαζί με άλλους συναδέλφους του)…
Ιδανικό το κτήριο. Δεν καρποφόρησαν όμως οι προσπάθειες της Λιμενικής Αρχής Νάξου. Κάπου σκόνταψαν… Στο ιδιοκτησιακό, λέγεται…
- Όταν λαλάει ένας πετεινός ξημερώνει… Όπου λαλούν πολλοί όμως, … το Λιμεναρχείο δεν βρίσκει κτήριο να στεγάσει τις ανάγκες/υπηρεσίες του…
Ο καύσωνας τους «έτρεξε»…
Μακάρι να μη χρειαστεί να τρέξουν ξανά, όπως, προ ημερών, έτρεξαν οι του ΕΚΑΒ Νάξου…
Αρκετές και απανωτές οι θερμοπληξίες και λιποθυμίες λόγω αφυδατώσεως και μεγάλης σωματικής κοπώσεως κυρίως, στην χερσαία ζώνης του κεντρικού λιμένα, αλλά και εντός και εκτός της Χώρας Νάξου.
Καύσωνας, ήταν η αιτία. Ο καύσωνας ΕΤΡΕΞΕ τους ΕΚΑΒίτες.
Κατά γενική ομολογία όλο το στελεχικό δυναμικό του ΕΚΑΒ, δεν είχε χρόνο ούτε για ένα καφέ στο πόδι, καθ’ όλη την διάρκεια της αποπνικτικής ζέστης.
Αρκετοί ήσαν οι ντόπιοι αλλά και οι αλλοδαποί που από την μια στιγμή στην άλλη, έχαναν τις αισθήσεις τους και κατέρρεαν καταμεσής του δρόμου.
- Αυτά είναι τα (καυτά) αγκάθια του καλοκαιριού…
Κομμένες οι ζεϊμπεκιές, κύριοι…
Ας το ακούσουν καλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των νησιών μας, που επιθυμούν να έχουν την επίσημη (ή και ανεπίσημη) στήριξη της Ν.Δ.: Κομμένα τα ζεϊμπέκικα σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Θα την πατήσουν οι… απρόσεκτοι, όπως ο… ΠΑΤΟΥΛΗΣ. Που έφερνε τις στροφές του, την ώρα που καιγόταν ο τόπος. Θα τον «αδειάσει», λέγεται, αποσύροντας την στήριξή της στο πρόσωπό του, η Γαλάζια παράταξη (για το ατόπημά του)….
- Για τους (νταλκαδιάρηδες) υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, λέτε να χτυπήσει το ίδιο καμπανάκι από τους επικεφαλής των συνδυασμών τους;
Ο … βραχνάς του πλαστικού προστατευτικού πλέγματος, φεύγει…
Από πρώτης Οκτωβρίου θα πάψει να μας απασχολεί το πλαστικό προστατευτικό πλέγμα που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της χερσαίας ζώνης και στο ύψος της Παναγιάς του Μόλου. Κι αυτό γιατί, αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι (στο Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Νάξου), εργασίες για την ανάπλαση του κεντρικού λιμένα Νάξου και της χερσαίας ζώνης αυτού.
Εν ευθέτω χρόνω, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υλοποιηθεί και το έργο που αφορά στην διάνοιξη δρόμου στην πλάτη του ανδριάντα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, δρόμος ο οποίος θα «δέσει» τον δρόμο εξόδου από τον κεντρικό προβλήτα με τον δρόμο που περνά μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Η περί ης ο λόγος παρέμβαση, υποστηρίζουν τεχνικοί/μηχανικοί και συγκοινωνιολόγοι θα διευκολύνουν την έξοδο των οχημάτων «σε ευθεία γραμμή» από τον κεντρικό προβλήτα προς τον μοναδικό δρόμο εξόδου από την χερσαία ζώνη/παραλία της Χώρας προς το κέντρο της πόλεως και τα χωριά.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες για το ΠΕΑΛ Νάξου έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης ανοίξεως. Λόγω όμως της ενάρξεως της καλοκαιρινής περιόδου, η σχετική ημερομηνία μετετέθη για τις αρχές Οκτωβρίου.
-Εκτενή αναφορά στο ΠΕΑΛ Νάξου, σε επόμενο δημοσίευμά μας…
…Εκ του ρεπόρτερ, γ.β.