Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, διαψεύδει εμφατικά το δημοσίευμα της Ανθής Καρασσάβα στους Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα «κλεμμένα» Ελγίνεια Μάρμαρα».
Από το …πουθενά έχουμε και πάλι θέμα με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα… Αφορμή; Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου (το υπογράφει η Ανθή Καρασσάβα ως ανταποκρίτρια από την Αθήνα) σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα “κλεμμένα” Ελγίνεια Μάρμαρα».
Η κ. Λυδία Κονιόρδου – Υπουργός Πολιτισμού – παραχώρησε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, πριν από δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «γύρισε την πλάτη της στις προτάσεις των δικηγόρων από τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της Αμάλ Αλαμουντίν, που πρότειναν να βοηθήσουν στη διευθέτηση του πολυετούς αυτού πολιτιστικού ζητήματος».
Σύμφωνα με τους Times, η Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους. Χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα διπλωματικά μέσα και εναλλακτικά μέσα. . . χωρίς να αποκλείεται η χρήση δικαστικών μέσων».
Αντίδραση – Παραποίηση
Κι όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε την έντονη αντίδραση και διάψευση από το Υπουργείο. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζεται ότι η κα Κονιόρδου «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών».
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το δημοσίευμα υπονόησε «παραπλανητικά» ότι η επιλογή της δικαστικής οδού από την ελληνική πλευρά είναι ειλημμένη απόφαση, γεγονός που «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Αναλυτικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι η κ. Κονιόρδου πρόσθεσε το αυτόνοητο, «ότι δηλαδή η χώρα επιφυλάσσεται του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την επιστροφή ενός εμβληματικού πολιτιστικού της αγαθού, το οποίο νόμιμα της ανήκει όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όποτε, όταν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο».
Και καταλήγει σημειώνοντας «Η παραποίηση των δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Η κρίσιμη ερώτηση
Μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού παραθέτει σε αγγλικά και ελληνικά το επίμαχο διάλογο μεταξύ της δημοσιογράφου Ανθή Καρασσάβα του αγγλικού περιοδικού και της κ. Κονιόρδου:
«Ερώτηση: Έχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κα Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων;
Ερ.: Two hundred years have elapsed since the Parthenon was stripped of its frieze. Where does the repatriation campaign stand at present? Is Athens stepping up efforts to bring a case before international justice? Is it considering other options? Is the government still working with Geoffrey Robertson and Amal Clooney in examining legal options?
Απάντηση: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας. Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».
ΑΠ.: Greece is determined to break the deadlock caused by the continuous refusal by the British Government to return the Parthenon Sculptures to their country of origin and, to this end, the issue of the reunification of the Parthenon Sculptures is constantly kept high in its agenda.
Greece is at this stage pursuing the strategy of using both diplomatic channels and alternative means of dispute resolution, without however having excluded for the future any possible use of judicial means.
Υποθέσεις – σενάρια
Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2015, η Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με κορυφαίους δικηγόρους της Βρετανίας υπέβαλλαν μία 150σέλιδη αναφορά όπου έδινε στην Ελλάδα 15% πιθανότητα νίκης στην περίπτωση που η Αθήνα κινούνταν νομικά είτε αυτή η διαμάχη έφτανε στο Βρετανικό δικαστήριο είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Τότε, ένας τιτάνας της ελληνικής ναυτιλίας είχε δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από τότε η Ελλάδα επανεξέτασε τη στρατηγική της, αναβιώνοντας προσφορές για να δανείσει μερικούς από τους αρχαίους θησαυρούς της σε αντάλλαγμα για την προβολή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, αυτή η επιλογή είναι ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο η ίδια δεν διευκρίνισε ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να δοθούν ως αντάλλαγμα.
Βέβαια, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού αμφισβητούν αυτή την προοπτική, υποδεικνύοντας την άρνηση της Αθήνας να δώσει πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα. Κάτι τέτοιο, εικάζουν οι ειδικοί ότι θα προκαλέσει ανάλογη αντίδραση με εκείνη όταν έφτασε ο πήλινος στρατός από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βρετανία έχουν αντιταχθεί σε φωνές που ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων αλλά η πίεση με την πάροδο των χρόνων έχει κορυφωθεί, με διασημότητες από την πολιτική και καλλιτεχνική κοινότητα να αναλαμβάνουν «δράση».
«Η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της δεν θα ησυχάσουν μέχρι τη στιγμή που όλοι οι γνωστοί, εναπομείναντες πολιτιστικοί θησαυροί από τον Παρθενώνα ενωθούν ξανά στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέα το ιστορικό μνημείο, το οποίο κάποτε κοσμούσαν» είχε δηλώσει ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πριν από λίγο καιρό, πολλοί υποστήριζαν ότι ο επαναπατρισμός των μαρμάρων θα μπορούσε να τεθεί ως αντάλλαγμα για την ελληνική ψήφο για το Brexit. Ωστόσο, η Λυδία Κονιόρδου επιμένει ότι στην παρούσα φάση, αυτή η άποψη δεν αντικατοπτρίζει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο αντιπαραθέτει την άποψη ότι η ελεύθερη είσοδος προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, καθιστώντας τα αρχαία ελληνικά αριστουργήματα διαθέσιμα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr