Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΥπόθεση "Σχοινούσα": Δώδεκα χρόνια και φτάσαμε στο Εφετείο

Υπόθεση “Σχοινούσα”: Δώδεκα χρόνια και φτάσαμε στο Εφετείο

|

Η σκιά της υπόθεσης “Αρχαιότητες Σχοινούσας” συνεχίζει να πέφτει πάνω από το δικαστικό Σώμα – Χθες για πρώτη φορά απολογήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών η Δέσποινα Παπαδημητρίου και τα τρία της παιδιά – Τι υποστήριξαν 

Στο Εφετείο Αθηνών εκδικάζεται έπειτα από δώδεκα χρόνια η υπόθεση με τις αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας που εντοπίστηκαν το 2006 σε βίλα της Σχοινούσας αλλά και σε έπαυλη στο Π. Ψυχικό. Χθες απολογήθηκαν για πρώτη φορά οι κατηγορούμενοι, Δέσποινα Παπαδημητρίου, αδελφή του μεγαλύτερου εμπόρου τέχνης και αρχαιοτήτων του 20ου αιώνα, Χρήστου Μιχαηλίδη που απεβίωσε το 1999, όπως και τα τρία της παιδιά: Δημήτρης, Αλέξανδρος και Αγγελική.

«Ο αδελφός μου ήταν το άλλο μου μισό, μιλούσαμε τρεις φορές την ημέρα στο τηλέφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δέσποια Παπαδημητρίου το γένος Μιχαηλίδη, θέλοντας να περιγράψει το στενό δεσμό που διατηρούσε με τον αδελφό της, που ζούσε μόνιμα στο Λονδίνο. Ο αιφνίδιος θάνατός του, της προκάλεσε σοκ. Μετά δύο χρόνια άρχισε να διεκδικεί δικαστικά το ποσοστό του αδελφού της από την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον επί 30ετίας συνέταιρο του, Ρόμπιν Σάιμς.

Για να αποδείξει μάλιστα στα βρετανικά δικαστήρια ότι ο αδελφός της ήταν συνέταιρος και όχι υπάλληλος της εταιρείας, έδωσε εντολή σε κλιμάκια της Scotland Yard να εντοπίσουν τις συνολικά 33 αποθήκες που διατηρούσε το δίδυμο σε όλο τον κόσμο, μια επιχείρηση παρακολούθησης που κόστισε περί τα 186.000 ευρώ. Τις τρεις τοιχογραφίες που ήταν τυλιγμένες σε …σεντόνι στο σπίτι του επιστάτη της Σχοινούσας ισχυρίστηκε ότι δεν τις είχε δει ποτέ, στις αποθήκες των 5 κτισμάτων στο νησί, όπου σύμφωνα με τις περιγραφές της, κατέβαινε μόνον για να ελέγξει τα αποθέματα σε τροφοδοσία, «καθώς φιλοξενούσαμε 100 ακόμα και 150 άτομα τα καλοκαίρια».

Αντίστοιχα για τα 17 άλμπουμ με τις φωτογραφίες των αρχαιοτήτων, που αποτελούσαν μάλλον εργαλείο δουλειάς για τους Σάιμς- Μιχαηλίδη, «άκουσα για πρώτη φορά στο δικαστήριο». Και μετά τον θάνατο του ειδήμονα στις αρχαιότητες αδελφού της, ο σύζυγός της, αν και δεν ήταν γνώστης του αντικειμένου, φέρεται να προχώρησε μεταξύ άλλων σε αγορές αρχαίων προτομών από τον οίκο Christie’s «θέλοντας να καλύψει το κενό που άφησε ο αδελφός μου». Επρόκειτο, δε, όπως ανέφερε η ίδια αλλά και άλλος μάρτυρας εν συνεχεία, για ένα «δώρο έκπληξη», εξ ου και η σύζυγός δεν ήταν ενήμερη. Αναφορικά με τα αρχαία αντικείμενα στο Ψυχικό, εκ των οποίων έξι κρίθηκαν ως ιδιαίτερα πολύτιμα από τις εκτιμητικές επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, η ίδια απάντησε ότι «αυτά δεν τα θεωρώ αρχαία, είναι κόπτικα».

Ορισμένα, άλλωστε, φαίνεται ότι δεν εμπίπτουν καν στην αισθητική της, «αν τα βρήκαν στο πάνω μέρος του σπιτιού, είναι επειδή δεν μου άρεσαν, ήταν δώρα που δεν μου άρεσαν». Επισημαίνεται ότι ο παππούς της Δέσποινας Παπαδημητρίου και ο αδελφός του, Αιγυπτιώτες, ήταν συλλέκτες έργων τέχνης, ωστόσο η ίδια παραδέχεται ότι δεν έχει σχετικές γνώσεις και ότι δεν δήλωσε στις Αρχές ούτε καν τα αντικείμενα που υπήρχαν εν γνώση της στη Σχοινούσα, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2002, πιστεύοντας ότι το είχε πράξει προηγουμένως ο εκλιπών αδελφός της. Αργότερα, ωστόσο, ο πρωτότοκος γιος της, Δημήτρης, υποστήριξε ότι η μητέρα του «ανήκει στη γενιά των γυναικών που δεν εργάστηκαν, αφιερώθηκαν στην οικογένεια […] ζούσε πάντα υπό την επιρροή κάποιου άνδρα της οικογένειας».

Υπενόησε, μάλιστα, ότι ενέδιδε σε πιέσεις του αδελφού της για οικονομική στήριξη, ενώ υπέστη συναισθηματικό εκβιασμό μετά τον θάνατό του από το Σάιμς, προκειμένου να δώσει τραπεζική εγγύηση που έφτασε τα 8 εκατ. ευρώ. «Μετά τον θάνατο του θείου μου με πλησίασαν εκατοντάδες άνθρωποι που έλεγαν ότι τους χρωστούσε» περιέγραψε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. «Δεν γνωρίζαμε τι ήταν αρχαία και τι όχι, πιαστήκαμε στον ύπνο, σας φαίνεται παράξενο αλλά είναι αλήθεια» ισχυρίστηκε, ενώ προέτρεψε την έδρα να αναζητήσει τον Σάιμς. Η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες τα τρία παιδιά, ενώ αναγνώρισε μόνον ευθύνη στη Δέσποινα Παπαδημητρίου για συγκεκριμένα μόνο αντικείμενα. Η πολιτική αγωγή, από την πλευρά της, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο βιβλίο «The Medici Consipiracy», που αφιερώνει δύο κεφάλαια στη δραστηριότητα του διδύμου Σάιμς- Μιχαηλίδη, ενώ αμφισβητεί τις συνθήκες θανάτου του δεύτερου.

«Δεν αποτελεί μυθιστόρημα αλλά προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας» τόνισε, «από το 2007 κυκλοφορεί και στα ελληνικά, ωστόσο η οικογένεια δεν έχει κινηθεί νομικά ενάντια στους συγγραφείς». Η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για στοιχεία που κατατέθηκαν στο βρετανικό δικαστήριο και αποδεικνύουν την πλήρη γνώση της Δέσποινας Παπαδημητρίου για τη δράση του αδελφού της, ενώ εκτίμησε ότι η ζημιά που προκάλεσαν οι κατηγορούμενοι ή επιδίωξαν να προκαλέσουν στο Δημόσιο είναι μεγάλη.

Οι συνήγοροι, από την άλλη, ισχυρίστηκαν ότι η Παπαδημητρίου δεν έδινε χρηματοδότηση στον αδελφό της, αλλά μόνον τραπεζικές εγγυήσεις, κάτι που καταδεικνύει ότι δεν υφίστατο συνεργασία. Υποστήριξαν δε ότι οι κατηγορούμενοι αγνοούσαν σε τι συνίσταται η περιουσία τους και υπενθύμισαν στο ακροατήριο ότι η νομοθεσία πριν το 2002 ήταν διαφορετική. Αλλωστε, όπως υπογράμμισαν, πολλά από τα αντικείμενα βρίσκονταν σε κοινή θέα, αφού είχαν τοποθετηθεί σε προαύλιους χώρους στη Χερσόνησο του νησιού που ανήκει στους Παπαδημητρίου. Η δίκη συνεχίζεται τον επόμενο μήνα.

Πληροφορίες – Φωτογραφία  “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.